Haos: Registrul Matricol Unic, lasat de izbeliste. Un fost ministru arata vinovatul EXCLUSIV | Donald Tusk propune o ambitioasa reforma a UE post-Brexit in doi ani | Instigator online, angajat de Rusia: Telul era sa-i instigam pe americani impotriva Guvernului SUA | Sedinta a coalitiei; pe agenda - legile Justitiei, bugetul, split TVA | Terorism: UE doreste sa intensifice schimbul de informatii cu Tunisia | Un proiect imobiliar lovit de criza din 2009 e reabilitat si ofera locuinte cu rate la dezvoltator | Mare ATENTIE la ce postati pe Facebook! O botosaneanca a fost sanctionata de judecatori cu 20.000 de lei | Comisia SRI il audiaza astazi pe fostul ofiter Daniel Dragomir. Elena Udrea a fost invitata joi | Hillary Clinton: Amenintarile in privinta initierii unui razboi cu Coreea de Nord sunt periculoase | UPDATE: Lant de cutremure, in aceasta noapte, in Romania. Ultimul si cel mai puternic acum cateva minute | Ce se intampla in apartamentul Elodiei, la zece ani de la disparitia sa. Vecinii avocatei fac marturisiri cutremuratoare | A ajuns prostituata pe Autostrada Soarelui, din dragoste pentru iubit! Ea avea doar 13 ani, iar proxenetul 43! ,,Asta e pustoaica, e asa... are mintea slaba" Ce s-a intamplat cu adolescenta i-a lasat masca pe politisti! | Presedintele Xi Jinping: Principiul unei singure Chine trebuie mentinut | Ungaria face iar declaratii care aduc atingere Romaniei: Ministrul de Externe a facut o nominalizare nepotrivita | Ministrul Turismului da detalii despre moartea patronului Omnia Turism: Datorii de ZECI DE MILIOANE | Comitetul Olimpic si Sportiv Roman va acorda distinctii olimpice pentru patru sportivi | Cursuri de etica si integritate, la Universitatea din Bucuresti. Plagiatul, una dintre notiunile studiate | Cod galben de ceata in trei judete, in vigoare pana la ora 8.00 | LOTERIA VIZELOR. Ambasada SUA, anunt pentru romani | Intrebarea la care Kovesi a raspuns in PE. Cataniciu: Raspuns naucitor |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

A inceput pelerinajul la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

Manifestarile religioase dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi au debutat ieri, 10 octombrie 2017, cand moastele ocrotitoarei spirituale a Iasilor si a Moldovei au fost asezate spre cinstire pe platoul din fata Caminului preotesc ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din vecinatatea Catedralei Mitropolitane. Anul acesta, pelerinii care se vor inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii Tecla, sfinte odoare aduse de la Manastirea Neamt, informeaza Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor.
Pelerinajul la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a inceput de ieri-dimineata, cand credinciosi din intreaga tara au luat parte la procesiunea de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase din Catedrala Mitropolitana de la Iasi. Ziua a inceput cu Acatistul Sfintei Parascheva, oficiat la racla Sfintei de Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, impreuna cu soborul de slujitori ai catedralei. In continuare, sfintele odoare (ale Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii Tecla) au fost purtate in procesiune in jurul Catedralei Mitropolitane, apoi au fost asezate spre inchinare in baldachinul impodobit cu flori, amenajat in apropierea sfantului locas de cult. Au urmat apoi slujba de Sfintire a apei (Agheasma mica), Taina Sfantului Maslu, Utrenia si Sfanta Liturghie. Seara, a fost oficiata in Catedrala Mitropolitana slujba Privegherii in cinstea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Raspunsurile liturgice au fost oferite de Corul ,,Byzantion". Astazi, incepand cu orele diminetii, s-au oficiat Miezonoptica, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana au fost date de Corul ,,Iosif Naniescu" de la Facultatea de la Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae" din Iasi. De la ora 17:00 se oficiaza Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii in cinstea Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana sunt date de Corul ,,Chivotul". Maine, 12 octombrie, de la ora 7:00 se vor oficia Miezonoptica, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Intre orele 17:00 si 18:00 va fi savarsit Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar intre orele 19:00 si 20:30 se va desfasura Pelerinajul ,,Calea Sfintilor" - procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sfintei Mari Mucenite Tecla. (Se va iesi pe poarta de langa Casa Nicodim, pe traseul: strada I. C. Bratianu - strada Cuza Voda, Strada Armeana - Biserica ,,Sfantul Sava cel Sfintit" - strada Costache Negri - Manastirea ,,Sfintii Trei Ierarhi" - Catedrala Mitropolitana). De la ora 21:00 va fi oficiata slujba Privegherii in cinstea Sfantului Apostol Andrei (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi oferite de Corul ,,Basileus" al Seminarului ,,Sfantul Vasile cel Mare" din Iasi.
Vineri, 13 octombrie, in intervalul orar 7:00-12:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Sfantului Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Apostolii" al preotilor din cadrul protopopiatelor Iasi 1, Iasi 2 si Iasi 3. Intre orele 17:00 si 18:00 va fi oficiat in Catedrala Mitropolitana Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 19:00 se va desfasura Concertul Corului ,,Acapella". In intervalul orar 21:00-3:00 se vor savarsi in Catedrala Mitropolitana slujba Privegherii in cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva combinata cu cea a Sfintei Mari Mucenite Tecla, apoi Sfanta Liturghie. Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Basileus". Sambata, 14 octombrie, in ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, de la ora 9:00 va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca, pe podiumul din bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Raspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Intre orele 17:00 si 18:00 va fi oficiat Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, in Catedrala Mitropolitana, slujba de Priveghere in cinstea Invierii. Duminica, 15 octombrie, de la ora 7:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Mantuitorului, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Sanctus". La ora 8:30 va avea loc sfin­ti­rea picturii Bisericii Parohiei ,,Sfantul Nectarie" din Iasi, iar in continuare va fi savarsita Sfan­ta Liturghie la aceasta bise­ri­ca. De la ora 17:00 va fi oficiat Pa­raclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii in cinstea Sfintei Mari Mucenite Tecla. Raspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Luni, 16 octom­brie, de la ora 19:00 va avea loc Oratoriul ,,Chemari spre man­tuire. Pelerini la Sfanta Parascheva", inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva, la Teatrul National ,,Vasile Alecsandri" din Iasi.
Viata Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii, Tecla
Sfanta Tecla este cea dintai mucenita care a patimit pentru credinta in Hristos. S-a nascut in Iconia si a fost ucenica Sfantului Apostol Pavel. Pe la anul 45, cand marele Apostol predica Evanghelia in Iconia, Tecla, ascultandu-l vorbind in casa lui Onisifor, a imbratisat crestinismul si s-a hotarat sa traiasca in feciorie, cu toate ca era logodita cu un tanar de neam bun, Tamir. Parintii ei afland de hotararea pe care o luase au batut-o cumplit, iar Tamir a mers la dregatorul cetatii si i-a cerut sa-l prinda pe Sfantul Apostol Pavel si sa-l intemniteze. Fiind in primejdie, Sfanta Tecla a plecat in Antiohia Pisidiei, unde era si Apostolul neamurilor, iar acolo, un tanar desfranat, Alexandru, vazand frumusetea Teclei, a incercat prin daruri si ademeniri sa o traga la pacat. Neizbutind, a parat-o dregatorului cetatii ca este crestina, iar acela a aruncat-o la fiarele salbatice, dar fiarele nu i-au facut nimic. Vazand acestea, poporul a strigat ca fericita sa fie eliberata din legaturi si din temnita. Propovaduind in multe locuri si facand multe minuni, Sfanta Tecla si-a incredintat sufletul in mainile Domnului, la varsta de 90 de ani. In Romania, moastele Sfintei Tecla se gasesc la Manastirea Neamt, la Manastirea ,,Sfanta Tecla" din Predesti, Dolj, dar si la Paraclisul istoric ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din Resedinta Patriarhala. SursaSa aveti nadejde ca orice veti cere de la Sfantul Nectarie cu credinta se va implini
Ma numesc Milioara Avarvarei si Dumnezeu mi-a randuit sa fiu sotie de preot. In acest articol, vreau...

,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...

Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...


Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...

TOAMNA STEARPA
o toamna stearpa si piezisa desfacu-si pasarile cuiburi gradina lumii e pietrisa ceruri se departeaz...

Rugaciunea din scorbura
Vor fi primejdii de la tilhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii intre fr...

Pe jos la Sfantul Antonie
Ca multe din pelerinajele mele, trebuie sa marturisesc ca si drumul in Egipt, la Sfantul Antonie cel...

Sfintirea Bisericii ,,Sfantul Ierarh Nectarie" din Iasi
Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inco...