Laptele de cocos - aliment sau toxina? | Care este cea mai intalnita forma de agresiune in scolile din judet potrivit unui studiu al CJE | Steagul Unirii trece Prutul. Bistriteanul Antal Francisc si doi nevazatori il duc la Chisinau (FOTO) | Unde se va construi si cu ce bani prima sala de escalada din Bistrita-Nasaud | Cea mai buna perioada pentru impaduriri. De unde se pot procura puieti | Puscariasi de lux, ca Nastase si Voiculescu, vor fi despagubiti in baza unei legi facute vicios | Revista presei internationale, 21 martie 2018 | THE NEW YORK TIMES: O instanta romaneasca a dispus unei televiziuni sa-i plateasca daune unui procuror | Calendarul evenimentelor, 21 martie - selectiuni | Ziua Mondiala a Sindromului Down | FBI considera ca atacurile din Texas au acelasi autor | CSAT pune la dispozitia Comisiei parlamentare de ancheta SIPA documentele cu privire la aceasta institutie | Permisul suspendat, in caz de neplata a amenzii de circulatie in termen de 60 de zile | Uleiul de palmier - ,,camuflat" in produsele de panificatie si de patiserie | Elevii claselor a XI-a si a XII-a sustin astazi simularea probei obligatorii a profilului | Continua vremea rece in Bucuresti! | Buzarnescu eliminata la Miami! | Nu scot masina din parcare | Ninsori si vreme rece in vestul tarii | Presiune redusa a apei in Ghiroda |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

A inceput pelerinajul la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

Manifestarile religioase dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi au debutat ieri, 10 octombrie 2017, cand moastele ocrotitoarei spirituale a Iasilor si a Moldovei au fost asezate spre cinstire pe platoul din fata Caminului preotesc ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din vecinatatea Catedralei Mitropolitane. Anul acesta, pelerinii care se vor inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii Tecla, sfinte odoare aduse de la Manastirea Neamt, informeaza Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor.
Pelerinajul la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a inceput de ieri-dimineata, cand credinciosi din intreaga tara au luat parte la procesiunea de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase din Catedrala Mitropolitana de la Iasi. Ziua a inceput cu Acatistul Sfintei Parascheva, oficiat la racla Sfintei de Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, impreuna cu soborul de slujitori ai catedralei. In continuare, sfintele odoare (ale Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii Tecla) au fost purtate in procesiune in jurul Catedralei Mitropolitane, apoi au fost asezate spre inchinare in baldachinul impodobit cu flori, amenajat in apropierea sfantului locas de cult. Au urmat apoi slujba de Sfintire a apei (Agheasma mica), Taina Sfantului Maslu, Utrenia si Sfanta Liturghie. Seara, a fost oficiata in Catedrala Mitropolitana slujba Privegherii in cinstea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Raspunsurile liturgice au fost oferite de Corul ,,Byzantion". Astazi, incepand cu orele diminetii, s-au oficiat Miezonoptica, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana au fost date de Corul ,,Iosif Naniescu" de la Facultatea de la Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae" din Iasi. De la ora 17:00 se oficiaza Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii in cinstea Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana sunt date de Corul ,,Chivotul". Maine, 12 octombrie, de la ora 7:00 se vor oficia Miezonoptica, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Intre orele 17:00 si 18:00 va fi savarsit Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar intre orele 19:00 si 20:30 se va desfasura Pelerinajul ,,Calea Sfintilor" - procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sfintei Mari Mucenite Tecla. (Se va iesi pe poarta de langa Casa Nicodim, pe traseul: strada I. C. Bratianu - strada Cuza Voda, Strada Armeana - Biserica ,,Sfantul Sava cel Sfintit" - strada Costache Negri - Manastirea ,,Sfintii Trei Ierarhi" - Catedrala Mitropolitana). De la ora 21:00 va fi oficiata slujba Privegherii in cinstea Sfantului Apostol Andrei (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi oferite de Corul ,,Basileus" al Seminarului ,,Sfantul Vasile cel Mare" din Iasi.
Vineri, 13 octombrie, in intervalul orar 7:00-12:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Sfantului Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Apostolii" al preotilor din cadrul protopopiatelor Iasi 1, Iasi 2 si Iasi 3. Intre orele 17:00 si 18:00 va fi oficiat in Catedrala Mitropolitana Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 19:00 se va desfasura Concertul Corului ,,Acapella". In intervalul orar 21:00-3:00 se vor savarsi in Catedrala Mitropolitana slujba Privegherii in cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva combinata cu cea a Sfintei Mari Mucenite Tecla, apoi Sfanta Liturghie. Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Basileus". Sambata, 14 octombrie, in ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, de la ora 9:00 va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca, pe podiumul din bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Raspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Intre orele 17:00 si 18:00 va fi oficiat Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, in Catedrala Mitropolitana, slujba de Priveghere in cinstea Invierii. Duminica, 15 octombrie, de la ora 7:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Mantuitorului, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Sanctus". La ora 8:30 va avea loc sfin­ti­rea picturii Bisericii Parohiei ,,Sfantul Nectarie" din Iasi, iar in continuare va fi savarsita Sfan­ta Liturghie la aceasta bise­ri­ca. De la ora 17:00 va fi oficiat Pa­raclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii in cinstea Sfintei Mari Mucenite Tecla. Raspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Luni, 16 octom­brie, de la ora 19:00 va avea loc Oratoriul ,,Chemari spre man­tuire. Pelerini la Sfanta Parascheva", inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva, la Teatrul National ,,Vasile Alecsandri" din Iasi.
Viata Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii, Tecla
Sfanta Tecla este cea dintai mucenita care a patimit pentru credinta in Hristos. S-a nascut in Iconia si a fost ucenica Sfantului Apostol Pavel. Pe la anul 45, cand marele Apostol predica Evanghelia in Iconia, Tecla, ascultandu-l vorbind in casa lui Onisifor, a imbratisat crestinismul si s-a hotarat sa traiasca in feciorie, cu toate ca era logodita cu un tanar de neam bun, Tamir. Parintii ei afland de hotararea pe care o luase au batut-o cumplit, iar Tamir a mers la dregatorul cetatii si i-a cerut sa-l prinda pe Sfantul Apostol Pavel si sa-l intemniteze. Fiind in primejdie, Sfanta Tecla a plecat in Antiohia Pisidiei, unde era si Apostolul neamurilor, iar acolo, un tanar desfranat, Alexandru, vazand frumusetea Teclei, a incercat prin daruri si ademeniri sa o traga la pacat. Neizbutind, a parat-o dregatorului cetatii ca este crestina, iar acela a aruncat-o la fiarele salbatice, dar fiarele nu i-au facut nimic. Vazand acestea, poporul a strigat ca fericita sa fie eliberata din legaturi si din temnita. Propovaduind in multe locuri si facand multe minuni, Sfanta Tecla si-a incredintat sufletul in mainile Domnului, la varsta de 90 de ani. In Romania, moastele Sfintei Tecla se gasesc la Manastirea Neamt, la Manastirea ,,Sfanta Tecla" din Predesti, Dolj, dar si la Paraclisul istoric ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din Resedinta Patriarhala. SursaDesi am schimbat decorul, nu mi-am schimbat niciodata inima
Ma simt paradoxal si neimportant pentru lume. In orice caz, inoportun pentru felul in care lumea gan...

Rescript 6
Cel ce se roaga va dobandi intelepciune. Dar si blandete, rabdare si bunatate. Rugaciunea atrage har...

Rugaciune pentru prieteni
Doamne, Dumnezeul meu, ajuta-i pe toti prietenii mei vazuti si nevazuti. Pomeneste-I cand vei veni i...

Iconarul fara maini
Iata mai jos viata unui Iov al vremurilor de pe urma cand nimeni nu mai credea ca poate exista asa c...

Despre impartasirea Sfantului Duh
Fiindca mintea e de-a pururi miscatoare si nu poate nici o clipa sa stea, se cuvine ca de-a pururi s...


Binecuvantare arhiereasca la Manastirea Piatra Sfanta - Tarata
Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat d...

Ajutor de la Prislop
O doamna a scris intr-un comentariu la un articol anterior despre Prislop ca parintele Arsenie e mor...

PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia
PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia: ,,Cand ne aflam pe scara nevointelo...

Rescript 5
Intruziune. Proces de patrundere si solidificare a magmei in crapaturile scoartei terestre (de-a lun...

Ieromonahul anonim, despre rugaciune
Am gasit o rugaciune impotriva rautatii din inima. Am cautat-o indelung si mi-am propus ca, pana nu ...