TAXA AUTO: De anul viitor, proprietarii de masini vor plati pana la 200 de euro pe an | Noi reglementari in procedura de atribuire a contractelor de achizitii publice | Amenzi pentru romanii care folosesc o anumita categorie de telefoane. Aparatele interzise | Sindicalistii de la Minmetal fac greva de avertisment | Aniversatii zilei de 15 decembrie | Parlament European. Maria Grapini spune care e cel mai dureros lucru | Recomandarea Gazeta: ,,Norpi si darul de Craciun" | La zi: 15 decembrie - curiozitati, aniversari | Hackerii au reusit sa penetreze sistemul de securitate al unui obiectiv industrial de importanta majora din Orientul Mijlociu | Studentii ieseni: Actuala coalitie de guvernare pregateste instaurarea unei dictaturi a infractorilor, peste trupul Regelui Mihai | Sanctiunile economice impotriva Rusiei vor fi prelungite inca sase luni/ Presedintele Ucrainei: Decizia UE a fost o decizie politica importanta | Peste 60 de grupuri si organizatii civice au trimis o scrisoare institutiilor europene: Democratia romana, in grav pericol | VIDEO Coloana de BMW X5 negre, cu numere austriece, la granita. Cum i-au deconspirat vamesii | Planul Comisiei UE impotriva stirilor false si a interferentelor Moscovei | De la televiziune la antreprenoriat: povestea Malvensky sau cum faci un business de un milion de euro pornind de la un snur rosu | Suculent Urban: Cum poti construi o afacere profitabila cu plante suculente | Plantatie de Paulownia - ghid practic pentru o afacere de succes | O afacere prospera cu bani europeni: cresterea albinelor | 5 metode simple pentru ca o firma mica sa se dezvolte rapid | BISTRITA: Un barbat a ajuns la spital, ranit in urma unui accident! |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

A inceput pelerinajul la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

Manifestarile religioase dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi au debutat ieri, 10 octombrie 2017, cand moastele ocrotitoarei spirituale a Iasilor si a Moldovei au fost asezate spre cinstire pe platoul din fata Caminului preotesc ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din vecinatatea Catedralei Mitropolitane. Anul acesta, pelerinii care se vor inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii Tecla, sfinte odoare aduse de la Manastirea Neamt, informeaza Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor.
Pelerinajul la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a inceput de ieri-dimineata, cand credinciosi din intreaga tara au luat parte la procesiunea de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase din Catedrala Mitropolitana de la Iasi. Ziua a inceput cu Acatistul Sfintei Parascheva, oficiat la racla Sfintei de Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, impreuna cu soborul de slujitori ai catedralei. In continuare, sfintele odoare (ale Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii Tecla) au fost purtate in procesiune in jurul Catedralei Mitropolitane, apoi au fost asezate spre inchinare in baldachinul impodobit cu flori, amenajat in apropierea sfantului locas de cult. Au urmat apoi slujba de Sfintire a apei (Agheasma mica), Taina Sfantului Maslu, Utrenia si Sfanta Liturghie. Seara, a fost oficiata in Catedrala Mitropolitana slujba Privegherii in cinstea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Raspunsurile liturgice au fost oferite de Corul ,,Byzantion". Astazi, incepand cu orele diminetii, s-au oficiat Miezonoptica, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana au fost date de Corul ,,Iosif Naniescu" de la Facultatea de la Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae" din Iasi. De la ora 17:00 se oficiaza Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii in cinstea Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana sunt date de Corul ,,Chivotul". Maine, 12 octombrie, de la ora 7:00 se vor oficia Miezonoptica, Acatistul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Intre orele 17:00 si 18:00 va fi savarsit Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar intre orele 19:00 si 20:30 se va desfasura Pelerinajul ,,Calea Sfintilor" - procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sfintei Mari Mucenite Tecla. (Se va iesi pe poarta de langa Casa Nicodim, pe traseul: strada I. C. Bratianu - strada Cuza Voda, Strada Armeana - Biserica ,,Sfantul Sava cel Sfintit" - strada Costache Negri - Manastirea ,,Sfintii Trei Ierarhi" - Catedrala Mitropolitana). De la ora 21:00 va fi oficiata slujba Privegherii in cinstea Sfantului Apostol Andrei (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi oferite de Corul ,,Basileus" al Seminarului ,,Sfantul Vasile cel Mare" din Iasi.
Vineri, 13 octombrie, in intervalul orar 7:00-12:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Sfantului Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Apostolii" al preotilor din cadrul protopopiatelor Iasi 1, Iasi 2 si Iasi 3. Intre orele 17:00 si 18:00 va fi oficiat in Catedrala Mitropolitana Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 19:00 se va desfasura Concertul Corului ,,Acapella". In intervalul orar 21:00-3:00 se vor savarsi in Catedrala Mitropolitana slujba Privegherii in cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva combinata cu cea a Sfintei Mari Mucenite Tecla, apoi Sfanta Liturghie. Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Basileus". Sambata, 14 octombrie, in ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, de la ora 9:00 va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca, pe podiumul din bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Raspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Intre orele 17:00 si 18:00 va fi oficiat Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, in Catedrala Mitropolitana, slujba de Priveghere in cinstea Invierii. Duminica, 15 octombrie, de la ora 7:00 vor fi oficiate: Miezonoptica, Acatistul Mantuitorului, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana). Raspunsurile la strana vor fi date de Corul ,,Sanctus". La ora 8:30 va avea loc sfin­ti­rea picturii Bisericii Parohiei ,,Sfantul Nectarie" din Iasi, iar in continuare va fi savarsita Sfan­ta Liturghie la aceasta bise­ri­ca. De la ora 17:00 va fi oficiat Pa­raclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, slujba Privegherii in cinstea Sfintei Mari Mucenite Tecla. Raspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul ,,Chivotul". Luni, 16 octom­brie, de la ora 19:00 va avea loc Oratoriul ,,Chemari spre man­tuire. Pelerini la Sfanta Parascheva", inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva, la Teatrul National ,,Vasile Alecsandri" din Iasi.
Viata Sfintei intai Mucenite si intocmai cu Apostolii, Tecla
Sfanta Tecla este cea dintai mucenita care a patimit pentru credinta in Hristos. S-a nascut in Iconia si a fost ucenica Sfantului Apostol Pavel. Pe la anul 45, cand marele Apostol predica Evanghelia in Iconia, Tecla, ascultandu-l vorbind in casa lui Onisifor, a imbratisat crestinismul si s-a hotarat sa traiasca in feciorie, cu toate ca era logodita cu un tanar de neam bun, Tamir. Parintii ei afland de hotararea pe care o luase au batut-o cumplit, iar Tamir a mers la dregatorul cetatii si i-a cerut sa-l prinda pe Sfantul Apostol Pavel si sa-l intemniteze. Fiind in primejdie, Sfanta Tecla a plecat in Antiohia Pisidiei, unde era si Apostolul neamurilor, iar acolo, un tanar desfranat, Alexandru, vazand frumusetea Teclei, a incercat prin daruri si ademeniri sa o traga la pacat. Neizbutind, a parat-o dregatorului cetatii ca este crestina, iar acela a aruncat-o la fiarele salbatice, dar fiarele nu i-au facut nimic. Vazand acestea, poporul a strigat ca fericita sa fie eliberata din legaturi si din temnita. Propovaduind in multe locuri si facand multe minuni, Sfanta Tecla si-a incredintat sufletul in mainile Domnului, la varsta de 90 de ani. In Romania, moastele Sfintei Tecla se gasesc la Manastirea Neamt, la Manastirea ,,Sfanta Tecla" din Predesti, Dolj, dar si la Paraclisul istoric ,,Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din Resedinta Patriarhala. SursaEghina romaneasca: a doua zi atat punga de puroi cat si durerea disparusera
Iata ca si eu am fost in chip minunat ajutat de Sfantul Nectarie! In vara acestui an, 2011, un om de...

Sfantul Dosoftei: Psaltirea in versuri
Psalmul lui David, 1 Ferice de omul ce n-a merge In sfatul celor fara de lege Si cu raii nu va sta-n...

Sa fie pace!
Pe undeva ma simt impacat cu lumea. Dragostea crestinilor pe care ii intalnesc in drumurile mele (of...

Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie
Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie au trait in timpul persecutiilor impotriva crest...

De ce ne spovedim?
Sfanta Taina a Spovedaniei, este momentul in care, intre preot, penitent si Dumnezeu se produce o mi...


Paradoxul si savoarea poemelor lui Girel Barbu
Vasilica GRIGORAS: Paradoxul si savoarea poemelor lui Girel Barbu Prin generozitatea poetului Girel ...

Rugaciunea care alunga toate relele si aduce lumina in viata credinciosului!
Sarbatorita in fiecare an pe data de 13 decembrie, sfanta Lucia este una dintre cele mai iubite sfin...

Hristos ne mantuieste. De ce?
,,…si vei chema numele Lui Iisus" (Matei 1, 21) Iubitii mei, cat de repede trece timpul! Peste...

Betleemul iubirii!
M-am intrebat de multe ori de ce sosirea Craciunului ma emotioneaza in fiecare an pana la lacrimi. S...

Porunca a Patra - Pazirea Zilei de Odihna
Porunca a patra ,,Pazeste ziua odihnei, ca sa tii cu sfintenie, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul t...