STATISTICI. In Giurgiu, doar unu din opt locuitori are job | Ati schimbat anvelopele? Natura face misto de noi! | ANAF. Firmele sunt obligate sa transmita, lunar, anumite date de pe aparatele de marcat electronice fiscale! | Autovehicule cautate de autoritatile din Polonia si Belgia, depistate la P.T.F. Giurgiu | Moscova va RIPOSTA la masurile antiruse luate de Marea Britanie | Raed Arafat vrea o lege care sa stopeze reclamele la tigarile electronice | Festivalul international de poezie "Zilele Nichita Stanescu", si in municipiul Calarasi | Asta seara dansam in familie! Localul Broadway din Pasaj face chefuri, desi Politia Locala i-a suspendat activitatea | Pasztor a amanat explicatiile despre suspendarea curselor Ryanair, iar Mang l-a dat de gol: Plecarea la Dublin era programata dinainte | Accident pe DN 19, in Cadea: Un tanar de 20 de ani a murit dupa ce prietenul lui a pierdut controlul masinii | Coerenta vizibilului: Artisti din Targu Jiu expun la Oradea | Liniste! Primaria Oradea supune dezbaterii publice planul de actiune pentru reducerea zgomotului | Culmea protestelor: Surdo-mut amendat pentru ca... a scandat lozinci anti-PSD! (VIDEO) | Pe alese: Dacian Foncea a castigat sefia Spitalului Municipal Oradea. Intr-o luna PNL-istul trebuie sa opteze intre CJ, CAS si spital | Laura Codruta Kovesi, audiata in CSM. Printre abateri: folosirea ,,unui ton agresiv si superior fata de colegi" | Suma uriasa pe care Romania a platit-o la CEDO in 2017 din cauza conditiilor din inchisori. Date ANP | CSM cere MJ raspunsul pe care l-a transmis cererii din 2012 a Comisiei Europene | Cum se simte avocatul Daniel Ionascu dupa ce a fost implicat intr-un grav accident rutier | Sorin Ovidiu Vantu, poveste FABULOASA cu Andrei Gheorghe: 'Am fost socat de obraznicia intrebarii' | Tariceanu, anunt controversat despre inzestrarea armatei: Trebuie sa fim realisti. N-o sa putem avea elicoptere si de la Bell si de la Airbus |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Amintiri despre Mitropolitul Nestor Vornicescu

Primele amintiri despre personalitatea Mitropolitului carturar Nestor Vornicescu sunt legate de un episod din viata academicianului C.S. Nicolaescu-Plopsor (1900-1968), fondatorul Institutului de Stiinte Umane din Craiova. De la el am aflat despre lucrarea lui misionara si opera vasta pe care a zidit-o.
In mai 1993 a avut loc o sesiune de comunicari la implinirea a unui sfert de veac de la trecerea la cele vesnice a academicianului C.S. Nicolaescu-Plopsor (31 mai 1968 - 31 mai 1993), actiune care s-a desfasurat in sala de festivitati a Primariei Municipiului Craiova. La sesiune au participat fosti colegi ai celui disparut dintre noi, din Craiova si din alte orase ale tarii - in special de la Institutul de Arheologie ,,Vasile Parvan" din Bucuresti, fiica Mira Nicolaescu-Plopsor, dar si Mitropolitul Nestor Vornicescu. Cu acest prilej, Mira Nicolaescu a evocat un moment dramatic petrecut in anii de represiune stalinista in padurile din zona Schitului Tarcau din Moldova. Aici se refugiase ca sa faca cercetari in partile Ceahlaului pentru paleolitic si C.S. Nico­laescu-Plopsor, care era urmarit de Securitate si Militie pentru a fi arestat ca mosier si ,,reactionar". Ajunsese in Moldova, la recomandarea academicianului Constantin Daicoviciu, pentru a scapa de urmaritorii sai sub pretextul unor cercetari arheologice. Deoarece urma a fi arestat, C.S. Nicolaescu-Plopsor s-a refugiat in padurile din Muntii Tarcaului. Dupa un drum obositor prin coclauri si padure salbatica, fugarul a ajuns la portile Schitului Tarcau, unde a fost intampinat de ieromonahul Nestor Vornicescu, caruia i-a spus: ,,In sat sunt militienii, in padure sunt trupe de securitate, te rog sa ma primesti sa dorm si sa ma ascund aici la schit". Viitorul mitropolit, desi stia ca cei care adapostesc pe cei urmariti de Securitate vor fi arestati si condamnati de tribunalele militare la ani grei de detentie pentru ,,favorizarea infractorului" l-a ascuns in chiliile schitului, l-a hranit si l-a imbracat in haine adecvate vremii de toamna. Dupa ce urmaritorii au parasit zona, C.S. Nicolaescu-Plopsor a plecat de la schit (era si pericolul de a fi demascata prezenta sa aici de catre cei din zona) si ceva mai tarziu si-a continuat cercetarile arheologice pentru paleolitic in Moldova si Ardeal, in zona pesterilor din judetele Hunedoara si Alba.
Amintiri din anii studentiei
In anii studentiei la Facultatea de Istorie Bucuresti, in mai 1970, a fost organizata pentru studentii anului IV din care faceam si eu parte, o excursie de studii la manastirile si monumentele din Moldova. Intr-una din zilele excursiei documentare, au vizitat Manastirea Neamtului, care a fost prezentata cu lux de amanunte de staretul acesteia, arhimandritul Nestor Vornicescu. Cultura sa si talentul de narator, specific moldovenilor de seama ai nea­mului romanesc, au impresionat pe toti studentii, mai ales cand acesta a prezentat cu lux de amanunte o buna parte din colectia de manuscrise si carte veche romaneasca, pastrata in cele mai bune conditii de conservare si manuite cu multa dragoste si grija de carturarul Nestor Vornicescu. Mai tarziu, viitorul mitropolit a si scris despre mesterii tipografi si xilogravurile de la Manastirea Neamtului, unde a functionat o vestita tipografie si scoala de copisti de manuscrise cu caracter teologic si istoric (vestitele anale si letopisete in special din Moldova). Ca staret la Suceava, la Manastirea ,,Sfantul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava", a descoperit doua xilogravuri, asa cum mai tarziu descoperea carti vechi cu insemnari despre Manastirea Popanzalesti-Dolj, ctitorie a Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, fost Episcop al Ramnicului Noul Severin in anii 1850-1868.
Donatii la Muzeul Olteniei
Dupa anul 1990, in calitate de muzeograf la Muzeul Olteniei si din dorinta de a imbogati patrimoniul muzeal cu noi documente si obiecte de muzeu, am cunoscut pe Cornelia Ianovici, sotia colonelului Nicolae Ianovici, originar din Moldova. Aceasta a donat Muzeului Olteniei costumele militare, decoratiile, fotografiile, brevetele colonelului Nicolae Ianovici, sotul sau trecut la cele vesnice, originar de pe meleagurile Bucovinei. Alaturi de acestea a donat tot muzeului carti cu dedicatie de la Mitropolitul Nestor, fotografii ale acestuia si alte documente legate de mitropolit. Cornelia Ianovici in anii 1960-1975 a fost ghid pentru turistii straini si romani care vizitau manastirile din nordul Moldovei, precum si Catedrala Mitropolitana din Iasi. Atunci, mare eclesiarh al catedralei era arhimandritul Nestor Vornicescu, care dadea si informatii legate de istoricul catedralei si al bisericilor iesene, in frunte cu Biserica ,,Sfintii Trei Ierarhi", ctitoria lui Vasile Lupu, precum si amanunte din viata Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ale carei Sfinte Moaste se afla la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Doamna Cornelia Ianovici a spus ca are o gema care reprezinta sigiliul lui Tudor Vladimirescu si care provine de la un stramos al sau din Mehedinti, un anume Petrescu - secretar al lui Tudor Vladimirescu. Matricea sigilara este un simbol al redesteptarii noastre nationale. Carturarul Nestor Vornicescu, care a vazut piesa de valoare istorica excep­tionala pentru nea­mul romanesc, a cumparat acest sigiliu din banii sai (o suma consistenta pentru acel timp), a realizat o montura pentru un frumos inel pe care l-a donat pentru Muzeul de la Manastirea Jitianu de langa Craiova atunci cand a ajuns pe meleagurile Olteniei. Recunoscator, ca si in alte numeroase ocazii, Episcopul si apoi Mitropolitul Nestor acorda numeroase ajutoare in bani, lemne, imbracaminte, incalta­minte doamnei Cornelia Ianovici, care era invitata la principalele evenimente legate de Mitropolia Olteniei (27 dec. - hirotonirea ca arhiereu, Floriile - 23 apr. 1978 cand a fost instalat ca mitropolit, 26 oct. - Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, hramul Catedralei Mitropolitane), dar si de cate ori aceasta venea la sediul sau, asa cum mi-a marturisit regretatul Nicolae Ianovici din Bucuresti, fiul sau, care era mare admirator al Mitropolitului Nestor pentru grija purtata venerabilei sale mame.
Grija pentru pastoriti
Firea sa generoasa se manifesta si fata de alti credinciosi cu stare materiala precara, care erau invitati la sediul sau si ospatati prin grija monahiei Aglaida, cu metania la Manastirea Tismana. Cel mai cunoscut exemplu este cel al nepotului invata­torului si cantaretului bisericesc Stefan Balacescu de la Biserica Mantuleasa, prezent permanent la slujbele de la catedrala, cu handicap sever, care era ospatat si primea consistente daruri de foarte multe ori. Cand a fost obligat sa ia unele masuri legate de manastirea de maici Carcea de langa Craiova cu o umilinta specifica marilor sihastri in Miercurea Mare a Saptamanii Patimilor a anului 2000, Mitropolitul Nestor s-a deplasat la sediul manastirii si a solicitat gestul ingeresc al iertarii reciproce, lucru refuzat de unele persoane, gest regretat apoi prin incercarea de a pune o scrisoare de iertare in sicriul acestuia in ziua de 19 mai 2000. La fel a procedat si in cazul fostului preot ortodox de la Biserica ,,Sfantul Spiridon", cand s-a deplasat la casa parohiala a bisericii amintite si smerit a cerut iertare si impacare, din nefericire fara rezultat. Toate cele doua evenimente le-am cunoscut personal si nu prin alte persoane din anturajul sau. La aceasta putem adauga dorinta permanenta de a atrage in sanul clerului persoane cu alte meserii, fapt reusit in mai multe situatii cand acestia au devenit diaconi si preoti, unii din ei de mare vocatie, cum este spre exemplu parintele duhovnic Ilie de la Biserica ,,Sfantul Ilie" din Craiova. SursaConcert coral religios la Iasi
Corala barbateasca ,,Cvartson" din Iasi, dirijata de Alexandru Darie, a sustinut luni, 19 martie 201...

Desi am schimbat decorul, nu mi-am schimbat niciodata inima
Ma simt paradoxal si neimportant pentru lume. In orice caz, inoportun pentru felul in care lumea gan...

Rescript 6
Cel ce se roaga va dobandi intelepciune. Dar si blandete, rabdare si bunatate. Rugaciunea atrage har...

Rugaciune pentru prieteni
Doamne, Dumnezeul meu, ajuta-i pe toti prietenii mei vazuti si nevazuti. Pomeneste-I cand vei veni i...

Iconarul fara maini
Iata mai jos viata unui Iov al vremurilor de pe urma cand nimeni nu mai credea ca poate exista asa c...


Despre impartasirea Sfantului Duh
Fiindca mintea e de-a pururi miscatoare si nu poate nici o clipa sa stea, se cuvine ca de-a pururi s...

Binecuvantare arhiereasca la Manastirea Piatra Sfanta - Tarata
Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat d...

Ajutor de la Prislop
O doamna a scris intr-un comentariu la un articol anterior despre Prislop ca parintele Arsenie e mor...

PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia
PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia: ,,Cand ne aflam pe scara nevointelo...

Rescript 5
Intruziune. Proces de patrundere si solidificare a magmei in crapaturile scoartei terestre (de-a lun...