Zimbabwe: Presedintele Mugabe si vicepresedintele destituit, in contact, anunta armata | EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 noiembrie | Asta sigur nu stiai! Ce trebuie sa faca orice femeie dimineata | Te-ai intrebat vreodata de ce nu au voie femeile in Sfantul Altar? Iata explicatiile preotilor | FOTO / A participat la "Insula Iubirii", dar asta nu stiai! Ispita care a pozat goala i-a bagat pe barbati in "boala" | VIDEO / Scrisoarea lui Marcel Toader, catre oficialitati: "Este o rugaminte" | Face minuni pentru ten! Masca cu cirese pentru tenul uscat | CS Hunedoara isi pastreaza avansul in fruntea Ligii a IV-a | Pregatiri de Ziua Nationala la Santamaria Orlea | Birou unic pentru investitori, deschis la CCI Hunedoara | Concurs inedit, organizat de Asociatia Surzilor, la Deva | Un nou proiect pentru modernizarea infrastructurii din comuna Densus | Hunedoreanca ucisa pe DN 1, in Alba | "ARHITECT AL BINELUI". Deveanul Dan Raican, premiat, din nou, la Gala ,,Oameni pentru oameni" | Imagini cu membrii Asociatiei Terra Dacica Aeterna, folosite, fara drept, intr-un serial documentar ,,semnat" de presedintele Moldovei | Autobergamo Deva pleaca in Spania | Judecatoria Deva a validat mandatul de primar al lui Florin Oancea | Asul din maneca | Circul de la APIA abia incepe | Cel mai bun comentator sportiv este de la Liceul Teoretic ,,Spiru Haret" Moinesti |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

ANSVSA, despre substantele daunatoare din citrice, remarcate de directorul ANPC: "Nu reiese existenta unui risc pentru sanatatea consumatorilor"

Razboi al declaratiilor, la nivel inalt, pe tema... fructelor de import comercializate in Romania. La cateva zile dupa ce directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Paul Anghel, atragea atentia ca unele citrice sunt tratate cu o substanta periculoasa, si prezenta dovezi in acest sens, conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pretinde ca nu exista depasiri care sa puna in pericol sanatatea consumatorilor.
"Imazalilul este o substanta utilizata pentru protectia plantelor (pesticid), autorizata in 24 de state membre, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012 pana la 31 decembrie 2021, in conformitate cu prevederile Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr 705/2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substantei active imazalil, in conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului privind introducerea pe piata a produselor fitosanitare, si de modificare a anexei la regulamentul de punere in aplicare (UE) nr 540/2011 al Comisiei. Limitele maxime admise de imazalil in si pe produsele alimentare sunt stabilite in Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL in si pe produsele alimentare si furaje de origine vegetala si animala cu modificarile si completarile ulterioare (limita maxima admisa pentru citrice este de 5 mg/kg). Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, rosiilor, semintelor de cereale in conformitate cu specificatiile tehnice, astfel incat in momentul introducerii pe piata a produselor alimentare, concentratia de imazalil sa nu depaseasca limitele impuse de legislatia in vigoare. Informatii privind conditiile de autorizare, perioada de autorizare si limitele maxime admise sunt publice si pot fi gasite in baza de date online a Comisiei Europene : http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1465", se arata in comunicatul ANSVSA.
Cititi si: Avertisment ANPC: Unele citrice, tratate cu o substanta posibil cancerigena
Reprezentantii institutiei subliniaza ca Autoritatea este singura competenta sa realizeze controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din tari terte si state membre. "Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate in cadrul Planului National de control reziduuri de pesticide realizat de catre ANSVSA . In anul 2016 si in acest an, pana in prezent, nu au fost inregistrate depasiri ale nivelului maxim admis pentru aceasta substanta in citrice. Informatii privind riscurile potentiale legate de prezenta pesticidelor in produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise intre autoritatile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), in conformitate cu legislatia si procedurile stabilite la nivel european si national. La aceasta data, din informatiile derulate prin SRAAF nu reiese existenta unui risc pentru sanatatea consumatorilor cu privire la prezenta imazalilului in citrice. Conform procedurilor, in cazul in care se inregistreaza o depasire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, in functie de situatie, fie nu este pus pe piata, fie este retras de pe piata si distrus", mai arata sursa citata.
Sursa foto: Facebook/ Paul Anghel SursaCluj: Incendiu in complexul studentesc 'Hasdeu'; 160 de persoane evacuate, niciun ranit
Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o bucatarie din complexul studentesc 'Hasdeu' din Cluj-Napo...

Circulatie inchisa pe durata iernii pe DN 17 D, intre judetele Bistrita-Nasaud si Suceava
Traficul rutier pe Drumul National 17 D, între judetele Bistrita-Nasaud si Suceava, a fost &ic...

Gabriela Firea anunta ca va amenaja in Bucuresti mai multe statii pentru incinerarea deseurilor
In Bucuresti vor fi construite mai multe statii pentru incinerarea deseurilor, a anuntat, luni, prim...

RADET: Facturile la incalzire din luna octombrie au scazut cu peste 27% fata de anul trecut
RADET a anuntat luni ca facturile la incalzire pe luna octombrie au scazut cu peste 27% fata de acee...

STIRILE SERII BUCURESTI - 20 NOIEMBRIE
Motiunea de cenzura initiata de PNL si USR impotriva Guvernului Tudose si intitulata "PSDragnea, in ...


Arad: Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa aniverseaza doua decenii de existenta, la Novi Sad
Implinirea a 20 de ani de la infiintarea Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa va fi marcata, in orasu...

Liberalii au organizat in judete mitinguri si actiuni de prezentare a motiunii de cenzura impotriva actualei guvernari (grupaj 1)
Filialele PNL au organizat luni seara la nivelul judetelor evenimente prilejuite de prezentarea publ...

Liberalii au organizat in judete mitinguri si actiuni de prezentare a motiunii de cenzura impotriva actualei guvernari (grupaj 2)
Filialele PNL au organizat luni seara la nivelul judetelor evenimente prilejuite de prezentarea publ...

Liberalii au organizat in judete mitinguri si actiuni de prezentare a motiunii de cenzura impotriva actualei guvernari (grupaj 3)
Filialele PNL au organizat luni seara la nivelul judetelor evenimente prilejuite de prezentarea publ...

Buzau: Pompierii au descarcat azotatul de amoniu din TIR-ul rasturnat pe DN 2C; traficul a fost reluat
Pompierii au terminat de descarcat, dupa circa sase ore, cele aproape 42 de tone de azotat de amoniu...