Actual / Ce spun astrele azi, 21 octombrie | Actual / Imagini socante. Ce se intampla daca nu te speli pe maini inainte sa mananci | Actual / O noua provocare pe Facebook a devenit populara printre adolescenti, dar ii ingrozeste pe parinti | Actual / Macron: Izolationismul american face mai necesara unitatea Europei | Actual / Noi tensiuni in Catalonia. Madridul va ridica autonomia provinciei | Presedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles ca Romania nu este in pericol sa devina o ruta pentru migranti | Horatiu Malaele aduce "Editie Speciala" la Bistrita | Cati detinuti au fost eliberati din Penitenciarul Bistrita. Doina Pana: Din pacate, am avut dreptate | Mii de bucuresteni-fara curent electric | Evenimente cinematografice de azi, 21 octombrie | Bucurestenii au parte de inca doua zile frumoase | Cele mai bune in 2017 | VIDEO Judeteana de urgenta pe teme de iarna, drumuri si... hartii | Vremea devine schimbatoare la final de saptamana | Ziua Armatei sarbatorita in avans la Timisoara. Elicopter IAR 330 Puma in parcarea unui mall | Cum a argumentat Curtea Constitutionala decizia de a-l suspenda temporar pe Igor Dodon din functia de presedinte | Fiecare a doua femeie care pleaca din Republica Moldova are studii finalizate | (foto) Afacerea ,,de exceptie" cu Primaria a fratilor Chirtoaca din Gradina Publica a fost evacuata | ANM: Vremea se raceste incepand de astazi dinspre regiunile vestice | Galati: Seful Serviciului de Medicina Legala, cercetat in libertate, asistentul-sef - plasat sub control judiciar |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Apartamentele s-au scumpit cu 30% in ultimii trei ani

Suma medie de vanzare a apartamentelor la nivel national continua sa creasca. In ultima luna, majorarea a fost de 1,9%, de la 1.141 de euro pe metru patrat util la sfarsitul lunii august, pana la 1.163 de euro pe metru patrat util in septembrie, se arata intr-o analiza a unui portal imobiliar. Pretul actual este cu 30,5% peste cea mai mica valoare consemnata de la declansarea crizei si pana in prezent, respectiv 891 euro/mp, in decembrie 2014. Specialistii atrag atentia ca scumpirea accelerata a locuintelor poate crea un nou dezechilibru in piata imobiliara.
Cel mai semnificativ avans a avut loc in Cluj-Napoca, ceea ce alimenteaza o data in plus parerea ca aceasta piata este in pericol de supraincalzire. Asteptarile proprietarilor de apartamente, noi si vechi deopotriva, s-au majorat cu 2% in septembrie, de la 1.426 la 1.455 euro/mp. Clujul este, de departe, orasul in care locuintele s-au scumpit cel mai mult fata de pragul de jos al pietei, valoarea actuala fiind cu aproape 78% mai mare decat punctul minim atins in ianuarie 2014, respectiv 818 euro/mp. Luna trecuta, locuintele vechi s-au apreciat cu 3,3% (de la 1.459 la 1.507 euro/mp), iar cele noi cu 0,8% (de la 1.379 la 1.390 euro/mp).
In Capitala, pretentiile vanzatorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,3% in ultima luna, de la 1.250 la 1.254 euro/mp. Fata de pragul de jos al pietei, atins in februarie 2015, cand un apartament costa 1.034 euro/mp, diferenta este de 21%, conform analizei Imobiliare.ro. Pe parcursul lunii septembrie, locuintele vechi s-au apreciat cu 1,6% (de la 1.154 la 1.173 euro/mp), iar cele noi, cu 0,3% (de la 1.315 la 1.319 euro/mp). In Brasov, preturile au crescut cu 2,8% in septembrie, de la 952 la 979 euro/mp. Valoarea actuala este cu 21% mai mare decat nivelul minim atins pe piata brasoveana din 2008 incoace, respectiv 806 euro/mp (in iulie 2014). Pe parcursul lunii trecute, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,7%, de la 966 la 982 euro/mp, iar cele noi au consemnat un avans de 5,2%, de la 924 la 972 euro/mp. ­­Pe parcursul lunii septembrie, locuintele vechi s-au scumpit cu 0,9% (de la 1.054 la 1.063 euro/mp), dar cele noi s-au ieftinit usor, cu 0,1% (de la 1.059 la 1.058 euro/mp). Timisoara este singurul dintre marile orase analizate in care preturile apartamentelor au scazut in septembrie, cu 0,4% per ansamblu, de la 1.134 la 1.129 euro/mp. Fata de punctul minim al pietei, de 776 euro/mp (octombrie 2012), valoarea actuala este cu circa 45% mai mare. In septembrie, apartamentele vechi s-au depreciat cu 0,2% (de la 1.132 la 1.130 euro/mp), iar cele noi cu 1,4% (de la 1.143 la 1.127 euro/mp). Constructorii atrag atentia ca scumpirea locuintelor cu mult peste pragul de 1.000 euro/mp poate crea un nou dezechilibru in piata imobiliara, situatie ce poate fi evitata prin reducerea marjelor de profit practicate de dezvoltatori.
,,Sper ca investitorii sa fie suficient de intelepti si sa realizeze ca o crestere de preturi poate duce, din nou, spre o bula imobiliara. Marjele de profit sunt mari, au de unde sa acopere aceste costuri suplimentare si nu cred ca vor face imprudenta sa creasca dramatic pretul apartamentelor", a declarat antreprenorul Cristian Erbasu pentru capital.ro.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atentionat inca din vara ca exista riscul cresterii accelerate a preturilor la locuinte. In paralel cu scumpirile, marjele de profit practicate de dezvoltatorii imobiliari ajung la 32,5%, cel mai ridicat nivel din economie, conform datelor BNR. SursaPelerinaj cu Icoana Maicii Domnului-Axionita de la Biserica ,,Buna Vestire"- Belu in Grecia
Icoana Maicii Dom­nu­lui-Axio­nita, de la Biserica ,,Buna Vestire"-Belu, Protoieria Sect...

Sprijin pentru copiii de la Centrul de zi ,,Antimis"
In urma colectei desfasurate la Parohia Timisoara Fabric-Vest din Protopopiatul Timisoara II, in ace...

,,Impreuna de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir"
Inca din cele mai vechi timpuri, Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, a fost considerat ocrotitorul...

Lansarea Asociatiei ,,Clujul pentru Viata", la Biserica Studentilor
La Biserica Studentilor din Campusul studentesc Hasdeu, are loc azi, 21 octombrie, de la ora 19:00, ...

Zece ani de la infiintarea Episcopiei Salajului
La CatedralaEpiscopala ,,Inaltarea Domnului" din Zalaua avut loc joi,19 octombrie, conferinta pastor...


Biografia, mai impresionanta fictiunea
Cea mai trainica prietenie este intre persoanele care iubesc aceeasi Carte. Nici un autor, oricat de...

Cum e in Shanghai? Complet altfel!
Dupa ce iti intra os prin os, in timpul celor 12 ore de zbor fara escala pana la Shanghai, cobori pe...

Festivalul ,,La obarsii, la izvor", la Giula - Ungaria
Duminica, 15 octombrie, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria a organizat la Liceul Romanesc ,,Nicol...

Paradisul ca o biblioteca
Atingerea mamei ii face pe copii mai rezistenti la stres, zice diaconul Sorin Mihalache. Dragostea s...

Mantuirea nu este inutila
De la ateism la barbarism nu este decat un singur pas. Drama consta in lipsa comunicarii cu Dumnezeu...