Masterchefi cu epoleti | Oradenii, asteptati la "O cana de fericire" la Targul de Craciun. Se strang fonduri pentru sectia de Oncologie pediatrica de la Spitalul Municipal | Protest cu geamantane in fata sediului PSD din Sibiu. Oamenii spun ca multi romani se gandesc sa plece din tara (VIDEO) | Simona Halep si-a pierdut principalul sponsor | Fostul premier Dacian Ciolos ii indeamna pe romani sa protesteze: "Daca nu vreti sa va fie teama sa mergeti noaptea pe strada..." (VIDEO) | Gest emotionant la funeraliile Regelui Mihai I. Nimeni nu s-a gandit la asta! | Ca la nebuni! Un barbat si-a taiat organul genital cu toporul si l-a aruncat la gaini | Nu e de bine! - Euro pregateste viitoarele cresteri | "Multi romani se gandesc sa plece din tara!" Flashmob cu bagaje si trolere | Camera Deputatilor, gaura URIASA in bugetul Romaniei | Daniel Zamfir anunta nucleara saptamanii: documente incredibile care probeaza ilegalitatile BNR! | Vlad Alexandrescu, solicitare catre CNA dupa crima de la metrou | Orban iese la atac: Un comunist tot comunist ramane! | Cum a ajuns o minora din Cojocna sa se prostitueze pentru un fost puscarias cunoscut pe Facebook | Casatorii de convenienta, depistate de politistii de imigrari din Arad | CNAIR: In 2017 au fost dati in folosinta 15,4 kilometri de autostrada, alti 21 km sunt aproape gata | Mos Craciun a venit cu barca pentru copiii din centrele de plasament din Arad! | Sase masini, implicate intr-un accident rutier in Prahova, 11 persoane au fost evaluate medical | DOLIU in lumea fotbalului: Un jucator a incetat din viata in timpul unui meci din Spania | Florica Chereches, aleasa in functia de presedinte al Organizatiei Femeilor Liberale |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Biserici sfintite in Banat

In Duminica a 20-a dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a tarnosit biserica Parohiei Juresti, Protopo­piatul Faget; Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a tarnosit biserica Parohiei Bochia din Protopo­piatul Ineu; Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a savarsit Sfanta Liturghie in biserica Parohiei Pojejena din Proto­popiatul Moldova Noua, iar Preasfintitul Parinte Emilian, Episcop-vicar al Arhiepis­co­piei Aradului, a liturghisit in biserica Parohiei Chisi­neu-Cris I, jud. Arad.
Credinciosii Parohiei Juresti din Protopopiatul Faget au avut, in Duminica a 20-a dupa Rusalii, bucuria sa participe la un moment semnificativ din viata spirituala a comunitatii, cu reverberatii in istorie, si anume la tarnosirea bisericii cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului" din localitate, care a trecut in decursul vremii prin incercari, dar si prin ample procese de consolidare si infrumusetare. Slujba de tarnosire a fost oficiata de Inaltprea­sfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Din sobor au facut parte parintele protopop Bujor Pacurar, parintele paroh Vasile Costin, ieromonahi si preoti invitati din parohiile invecinate. In continuarea slujbei de tarnosire, Inaltpreasfintia Sa, impreuna cu preotii slujitori, a oficiat, in proximitatea lacasului de cult, Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, in cadrul careia a rostit un cuvant de invatatura. La final, in semn de pretuire si gratitudine pentru rodnica activitate pastoral-misionara, desfasurata in patru decenii, Mitropolitul Banatului a acordat parintelui paroh un Act de cinstire.
Actualul locas din localitatea Juresti, cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului", a fost edificat in 2003 pe fundatia fostei biserici, care fusese distrusa in intregime de flacari, in urma unui puternic incendiu.
Sfintirea bisericii din Parohia Bochia, judetul Arad
Duminica, 8 octombrie 2017, a avut loc la Parohia Bochia slujba de tarnosire a noii biserici parohiale cu hramurile ,,Pogorarea Duhului Sfant" si ,,Sfantul Ierarh Nicolae". La orele diminetii, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost intampinat la poarta noii biserici de catre un sobor de 11 preoti, in frunte cu parintele Adrian Zaha, protopopul Ineului. Momentul a debutat cu slujba de tarnosire a bisericii, incepand cu asezarea sfintelor moaste in Sfanta Masa, inconjurarea bisericii, rugaciuni de sfintire a noului locas, stropirea cu apa sfintita si ungere cu Sfantul si Marele Mir. Dupa terminarea slujbei de sfintire, toti credinciosii prezenti au intrat in Sfantul Altar pentru a se inchina. Cu aceasta ocazie, ierarhul a sfintit si o troita si clopotnita. Dupa aceasta, chiriarhul aradean a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca, inconjurat de sobor de preoti si diaconi. In cuvantul de invatatura intitulat ,,Familie si Biserica" (Gal. 1; Luca 7), chiriarhul a aratat ca sfantul locas de inchinaciune, prin modul construirii si impodobirii, dar si prin slujba sfintirii, arata ca Biserica este o institutie pentru mantuirea oamenilor sau Trupul tainic al Mantuitorului in care crestinii sunt incorporati ca membre, Capul fiind Insusi Domnul. Biserica ii cuprinde deopotriva pe cei din cer si pe cei de pe pamant ca intr-o mare familie, mica familie, cea a fiecaruia, reprezentand la randul ei o biserica mica. Intr-o astfel de biserica se poate vedea si icoana din pericopa evanghelica, prin dragostea parintilor fata de copii, in care intervine Providenta divina. Asezarea sfintelor moaste in Sfanta Masa a Altarului este inca o marturie a comuniunii in biserica, pe care participantii la sfanta slujba au intarit-o ca un angajament de credinciosie fata de viata duhovniceasca a intregii obsti, a subliniat Inaltpreasfintia Sa. Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral bizantin ,,Sfantul Ioan Damaschin" din Arad. La sfarsitul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei l-a hirotesit pe parintele paroh Radu-Petrica Belle in treapta de iconom stavrofor, iar ctitorilor bisericii, domnul profesor Petru-Ni­colae Jigorea si doamna Maria Blaga, le-a oferit gramate de multumire.
Biserica din Parohia Pojejena a fost resfintita
Pe Clisura Dunarii, in Parohia Pojejena din Protopopiatul Moldova Noua, duminica trecuta a fost zi de bucurie duhovniceasca, deoarece Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a sfintit lucrarile realizate la exteriorul bisericii parohiale ,,Sfanta Treime" si ,,Sfintii Imparati Constantin si Elena". Multi credinciosi au venit de dimineata sa participe la slujba de sfintire a locasului. Dupa sfintire, ierarhul a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi si in prezenta unui numar insemnat de credinciosi si reprezentanti ai autoritatilor locale. Pentru lucrarea savarsita la biserica, parintele paroh Ilie Oltean a fost hirotesit in treapta de iconom. Celor ce s-au alaturat parintelui in aceasta lucrare, chiriarhul le-a oferit Diploma de excelenta ,,Sfantul Apostol si Evanghelist Luca". Raspunsurile liturgice la slujba au fost date de Grupul psaltic ,,Ethos" al Episcopiei Caransebe­sului. Dupa Liturghie, Prea­sfintitul Parinte Lucian a sfintit si casa parohiala, renovata recent.,,Aici la Pojejena avem o parohie dinamica si o turma cuvantatoare deosebit de atasata de sfanta biserica. Un lucru important este acela ca exista armonie intre administratia locala si oficiul parohial. Ne-am bucurat foarte mult in aceasta duminica de octombrie sa vedem si aici la Pojejena un preot dinamic, harnic, dar si multi credinciosi care iubesc podoaba casei lui Dumnezeu si isi iubesc pastorul randuit. Ii multumim Domnului pentru aceasta zi minunata pe Clisura Dunarii si Il rugam pe Arhiereul Cel Vesnic sa ne daruiasca in continuare duminici placute pe care sa le petrecem in mijlocul preotilor si credinciosilor din eparhia noastra. Totodata, Il rugam pe Dumnezeu sa binecuvinteze aceasta comunitate, pe preotul, ctitorii si binefacatorii parohiei din eparhia Banatului Montan", a subliniat Preasfintitul Parinte Lucian.
Slujire arhiereasca la Chisineu-Cris
In Duminica a 20-a dupa Rusalii, a Invierii fiului vaduvei din Nain, credin­ciosii Parohiei Ortodoxe Chisi­neu-Cris I, Protopopiatul Arad, au avut bucuria sa-l primeasca in mijlocul lor pe Prea­sfintitul Parinte Emilian Crisa­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care, cu binecuvantarea Inaltprea­sfintitului Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit in aceasta parohie pentru a oficia Sfanta Liturghie arhiereasca. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de corul parohiei.
La finalul Sfintei Liturghii, parintele paroh a multumit Prea­sfintitului Parinte Episcop Emilian pentru primul popas duhovnicesc in mijlocul credinciosilor din Chisineu-Cris de la instalarea Preasfintiei Sale in demnitatea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, adresandu-i Preasfin­tiei Sale invitatia ca si cu alte prilejuri sa cerceteze aceasta parohie. SursaDarul lui Iisus
Am vrut sa-I daruiesc Domnului meu un cadou. Asa se obisnuieste cand se naste un copil. Iar pentru A...

Marea Lavra, vazuta de George Crasnean
Denumire oficiala: Iera Moni Megistis Lavras Rangul in Athos: I Anul zidirii: 963 Ctitor: sfantul At...

De ce tinem duminica si nu sambata?
Odata cu Invierea Domnului, ,,in prima zi a saptamanii " (Marcu 16:12), crestinii (adica cei care au...

Noul Adam
Intr-o foarte frumoasa carte, scriitorul Elie Wiesel se intreba ce putea sa fie in sufletul lui Adam...

Sfantul Proroc Daniel
Prorocul Daniel s-anascut din semintia lui Iuda, semintieimparateasca. A trait cu 460 de ani inainte...


Sfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...