Amenzi de 44.000 lei date de catre ITM Valcea | Sprijin pentru persoanele din comunitatile Lunca, Bujoreni si Goranu-Islaz | ,,Duhovnicul si Taina Pocaintei", seara duhovniceasca cu Parintele Vasile Sorescu | Actiuni sociale desfasurate de Liga Femeilor Crestin Ortodoxe | Programul de ajutor de stat pentru vitele Bruna si Sura Stepa a fost adoptat de Senat | Demisionand din fruntea PNL Ramnicu Valcea, Victor Giosan a ales familia | RoStire | In Barbatesti, Se contureaza primele investitii din 2018 | Primarul Gutau spune ca Politia Locala, ADP, DITL si Directia de Protectie Sociala vor avea sedii noi Marea reorganizare | La Costesti, Primavara vine cu bani pentru drumuri | WTA Miami: Oceane Dodin, adversara Simonei Halep in turul doi/ Simona Halep, Sorana Cirstea, Monica Niculescu si Marius Copil joaca, joi | Zuckerberg, prima declaratie in scandalul Cambridge Analytica: Este vorba despre un abuz de incredere. Trebuie sa remediem aceasta situatie | WTA Miami: Serena Williams, invinsa categoric de Naomi Osaka in runda inaugurala | AVRA Aesthetic Institute: o idee de business in industria frumusetii aparuta intr-o vacanta in Grecia | Sunt peste 1.000 de farmacii in Bucuresti. Doar 22 au program non-stop | La pranz cu Teodor Blidarus, antreprenorul cu "trei job-uri full time": despre cum percep bancile locale inovatia, serviciile Fintech si proiectele de transformare digitala ale statului | Conferinta Globala IAA 2018. Biletele au fost puse in vanzare | C.E.C.C.A.R. Arad a primit noi membri | Investitii finalizate in infrastructura de apa-canal, in Ineu | Iustin Cionca: ,,Am ajuns in situatia ca lucrarile din Arad sa fie proiectate de arhitecti din alte judete!" |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

CJUE: Gravidele pot fi date afara ca urmare a unei concedieri colective

Salariatele gravide pot fi date afara de la serviciu ca urmare a unei concedieri colective, a hotarat astazi Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Concret, judecatorii europeni au explicat ca acest lucru este posibil numai in masura in care concedierea n-are nicio legatura cu starea de graviditate a salariatelor.
Legislatia UE permite angajatorilor sa dea afara salariatele gravide, insa numai daca acest lucru se intampla in cadrul unei proceduri de concediere colectiva. Asa a decis azi CJUE prin hotararea data in Cauza C-103/16.
,,Prin hotararea de astazi, Curtea statueaza ca Directiva 92/85 nu se opune unei reglementari nationale care permite concedierea unei lucratoare gravide ca urmare a unei concedieri colective. Curtea aminteste mai intai ca o decizie de concediere luata pentru motive care in esenta au legatura cu starea de graviditate a lucratoarei interesate este incompatibila cu interdictia de concediere prevazuta in aceasta directiva", scrie intr-un comunicat de presa al CJUE.
Astfel, decizia poate fi luata pentru motive ce n-au nicio legatura cu starea de graviditate a salariatelor. Dar angajatorul trebuie sa prezinte in scris motivele intemeiate ce au dus la concedierea colectiva.
,,Curtea declara de asemenea ca Directiva 92/85 nu se opune unei reglementari nationale care permite angajatorului sa concedieze o lucratoare gravida in cadrul unei concedieri colective fara a-i furniza alte motive decat cele care justifica aceasta concediere colectiva, in masura in care sunt indicate criteriile obiective retinute pentru a desemna lucratorii care urmeaza a fi concediati", este precizat in comunicat.
Practic, judecatorii au apreciat ca angajatorul trebuie sa prezinte in scris motivele concedierii colective (economice, tehnice sau legate de organizarea sau productia companiei) si sa indice gravidelor criteriile obiective in functie de care au fost alesi salariatii concediati.
Potrivit Codului muncii din Romania, concedierea nu este permisa ,,pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere". Totusi, regula nu se aplica la concedierea pentru motive ce tin de reorganizarea judiciara, faliment sau dizolvarea angajatorului.
In acelasi timp, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 mai prevede ca o salariata nu poate fi concediata, din motive ce tin de starea ei de graviditate, daca este gravida si anunta firmei acest lucru, daca a nascut recent si a revenit la munca dupa concediul de maternitate sau daca alapteaza dupa revenirea din concediul de maternitate.
De asemenea, concedierea nu poate fi facuta daca angajata este in concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea copilului sau concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. Insa interdictiile impuse de OUG nr. 96/2003 nu se aplica nici ele la concedierea pentru motive ce tin de reorganizarea judiciara, faliment sau dizolvarea angajatorului.
Atentie! Hotararile date de CJUE sunt obligatorii pentru instantele tuturor statelor membre UE care se pot confrunta cu situatiile vizate de acestea, deci si pentru Romania. Sursa

Reportajul zilei: GALA FOTBALISTICA UMANITARA ORGANIZATA DE JANDARMI
INTRO: GALA FOTBALISTICA UMANITARA ORGANIZATA DE JANDARMI Jandarmeria Maramures se confrunta cu fost...

SPECIAL: Mars pentru viata si familie, de praznicul Bunei Vestiri
Duminica, de praznicul Bunei Vestiri, in Baia Mare se va desfasura cea de-a treia editie a Marsului ...

PROIECT: Pod rutier intre Seini si Pomi
O dorinta veche a comunitatii din Seini a prins azi contur. S-a semnat contractul de finantare pentr...

ATENTIONARE METEO: ANM a emis o noua informare meteo, valabila pana joi dimineata
ANM a emis, marti, o noua informare meteo de ger, precipitatii si polei, valabila de marti pana joi ...

CAM CEATA: Senatorul PMP Iustin Talpos nu a putut sa exprime clar ce infractiune s-a comis la Scoala "Lucian Blaga" din Baia Mare
Situatia de la Scoala gimnaziala "Lucian Blaga" din Baia Mare ii pune in dificultate de exprimare si...


REMEMBER: Ce s-a intamplat important intr-o zi de 21 martie
21 martie este a 80-a zi a calendarului gregorian. Cuprins 1 Evenimente 2 Nasteri 3 Decese 4 Sarbato...

BULETIN RUTIER: Vizibilitate redusa de ceata in Pasul Gutai si Pasul Prislop
Vremea a fost deosebit de rece pentru aceasta perioada. Cerul a fost mai mult noros si pe arii extin...

PROPUNERE: Taxa pentru esecul reciclarii selective
Garantia pentru ambalajele reutilizabile, in principal sticla, este ultima gaselnita a autoritatilor...

PROIECT: Politistii si militarii vor primi ajutor de stat pentru ratele la casa, au votat deputatii
Cadrele militare, dar si politistii aflati la prima numire in functie sau nevoiti sa se mute in inte...

AU DIBUIT-O: Masina cautata de politistii englezi, gasita in Sighet
Lucratorii Serviciului Teritorial al Politiei Frontiera Maramures au dat de urma unei masini care er...