Satul din Romania unic in lume. Are un sigur locuitor si un peisaj ireal | Deputat USR: Asistenta europarlamentara a lui Dancila, trimisa in judecata in dosarul lui Dragnea | Momente romantice la o institutie din Botosani cu o Veronica si-un Mihai - VIDE&GALERIEFOTO | Imbulzeala de pe lume la KFC Botosani, oamenii se calca in picioare, iar preturile... - FOTOGALERIE | POVESTEA incredibila a omorului cu furci si topoare: criminalii aveau fetele acoperite - VIDEO | Mihai Eminescu, prin ochii politicienilor | O politista si-a dat demisia ca sa plece in Anglia: Parasesc un sistem corupt in care guverneaza P.C.R.-ul | Avion cu migranti clandestini interceptat in spatiul aerian al Ungariei | Afaceristi valceni, trimisi in judecata de DNA Pitesti | Taximetrist atacat de client | Patron pitestean, sub control judiciar | Mascatii, la Curtea de Arges | Masini calcinate de flacari | Masini facute zob la Campulung | Bascovul, la rascruce de drumuri europene | Apel catre Omul Bun: Spectacol caritabil cu Maia Morgenstern, in Oradea | Revista Ateneu 579 - 580. Sa ne intoarcem la valorile spirituale | Lansare de proiect la Primaria Municipiului Resita - Aproape 1,5 mil de euro pentru Resita si Pancevo din Serbia | PSD propune iar o femeie pentru postul de premier! | Presedintele Grupului S&D al Parlamentului European: Salutam nominalizarea lui Dancila! |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Conferinta ,,Clerici bihoreni in inchisorile comuniste", la Oradea

Aula Magna a Universitatii din Oradea a gazduit pe 12 decembrie, conferinta cu tema ,,Clerici bihoreni in inchisorile comuniste", sustinuta de istoricul si cercetatorul stiintific Adrian Nicolae Petcu de la Bucuresti, la initiativa Preasfintitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
In cadrul ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului", in organizarea Episcopiei Oradiei, a Facultatii de Teologie Ortodoxa ,,Episcop Dr. Vasile Coman" din Oradea si a Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, conferinta a adunat preoti profesori, cadre didactice, preoti din Oradea si din judetul Bihor, istorici, profesori de religie, elevi si studenti teologi si credinciosi. Pr. lect. univ. dr. Doru Fer, moderatorul intalnirii, a deschis conferinta cu o succinta prezentare a cercetatorului Adrian Nicolae Petcu, care si-a indreptat atentia asupra studierii sufe­rintelor ierarhilor, preotilor, diaconilor si teologilor ortodocsi din perioada in care in Romania era instaurat regimul comunist ateu. Prof. dr. Sorin Curila, prese­dintele Senatului Uni­versitatii din Oradea si pre­sedinte al Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor, in calitate de gazda a manifestarii, a adresat invitatului un cuvant de bun-venit la Oradea.
Istoricul Adrian Nicolae Petcu a sustinut, apoi, conferinta ,,Clerici bihoreni in inchisorile comuniste", in care a prezentat contextul istoric al instalarii regimului comunist in Romania, subliniind ,,presiunile enorme la care a fost supusa Biserica Ortodoxa Romana si slujitorii ei, in frunte cu ierarhii Sfantului Sinod, in acei ani". Acesta a vorbit si despre seria marturisitorilor si martirilor credintei dreptmaritoare din acea perioada, intre care se inscriu si multi clerici din Bihor, in frunte cu Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, care au avut de suferit multiple persecutii din partea auto­rita­tilor comuniste: arestari, anchete dure, condamnari la inchisoare, torturi, batjocuri si exilari. Istoricul si-a exprimat dorinta si intentia de a publica intr-un volum informatiile si marturiile legate de clericii bihoreni care au avut de suferit in timpul regimului comunist, ca urmare a cercetarilor efectuate pe parcursul a mai multor ani in diverse arhive ale unor institutii de stat si bisericesti.
Pr. Cristian Rus, consilier cultural si relatii mass-media, a transmis mesajul de binecuvantare si felicitare din partea PS Episcop Sofronie, mul­tumind cercetatorului Adrian Nicolae Petcu pentru ca a raspuns pozitiv invitatiei ierarhului de a sustine aceasta con­ferinta la Oradea, prin care se incheie sirul manifestarilor organizate in cuprinsul Episcopiei Oradiei cu prilejul ,,Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor si al pictorilor bise­ricesti" si ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului". La final, Corul ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox in Oradea, dirijat de arhid. prof. Stefan Lakatos, a sustinut un concert de colinde, conform Episcopiei Oradiei. SursaParintele Viorel Cojocaru - "jertfa preotilor pentru tinerii de azi"
-Care ar fi principala problema a tinerilor din societatea noastra de azi? -Principala problema a ti...

Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru
Pe 16 ianuarie serbam inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru. Din Faptele Apostolilo...

In ce a crezut Eminescu?
Dialog cu Razvan Codrescu Mihai Eminescu a scris una dintre cele mai frumoase rugaciuni adresate Mai...

TEST
TEST textThe post TEST appeared first on Lumea Credintei....

Cea mai puternica rugaciune impotriva blestemelor!
Daca crezi ca cineva iti vrea raul si lucreaza cu farmece asupra ta, tot ce ai de facut este sa rost...


Pitagora- Oamenii isi atrag relele prin propria si libera lor alegere
Stiri de ultima ora, evenimente, atitudine - OficialMedia.com Cugeta inainte de a faptui, ca sa nu t...

Despre alegerea profesiei si unitate...la romani
Profesia ocupa cea mai mare a parte vietii omului! Stim ca de modul cum vom folosi timpul acestei vi...

Ortodoxie = smerenie si dragoste
Spunea Parintele nostru Sofian ca trasaturile fundamentale ale Ortodoxiei sunt smerenia si dragostea...

De dincolo de ger
Cum vom vorbi despre Hristos, daca nu ne-am intalnit cu El? La final, sa avem o singura vina: aceea ...

Incapabil de plata
Sunt ranit, aproape mort, abia viu. Preotul trece nepasator pe langa mine. La fel face si „aju...