SURPRIZA! Cine ar putea fi regele romanilor , daca Romania ar opta pentru monarhie! | Tunete si fulgere in cusca! Colosul Lungu, Bestia Moldovei si Tunetul Negumereanu se bat la PRO X, luni seara, de la 22:00 | "Urmeaza meciul cu Pacquiao?!" Raspunsul surprinzator dat de irlandezul McGregor! Ce lupta isi pregateste | VIDEO STIREA TA pe Alba24: Ape involburate in Apuseni. Cum s-a ,,umflat" raul Aries, la Mihoesti | FOTO: Calea iadului spre Poarta Raiului. Zeci de masini s-au impotmolit pe "drumul turistic" din Sureanu | MARTI: Dezbatere publica la Sebes. Sistem de irigatii zone verzi, parc de joaca si semaforizare in oras | Tabara sociala la munte pentru copiii din centrele de zi din Alba Iulia. Proiect in Consiliul Local | Mai multi bani pentru primarii: Cotele din impozitul de venit cresc la 100%. Vot in comisia de buget-finante | ,,Din Inima pentru Inimi!". Actiune caritabila, destinata familiilor defavorizate, la Sebes | SOLSTITIUL de IARNA 2017. Ziua cea mai scurta din acest an. Superstitiile lunii decembrie | Regele Mihai, inhumat la Curtea de Arges | FOTO & VIDEO O femeie s-a prabusit intr-un parc din Botosani. Cadrele medicale au resuscita-o minute in sir | Ce au ceaiul verde, vinul rosu si ciocolata neagra in comun? | Prevenirea atacurilor de guta folosind un remediu simplu! | Real Madrid, regina cluburilor | Marsul suporterilor in memoria eroilor | FAZA ZILEI:Statul paralel | ,,O privire cat o mie de cuvinte!". Iohannis, surprins uitandu-se taios in directia penalilor Tariceanu si Dragnea - Galerie Foto | Mihaela Buzarnescu a cucerit trofeul la proba de dublu a turneului ITF de la Dubai | Marian Cristescu, gol si eliminare in remiza cu Gaz Metan: ,,S-a acumulat o stare de nervozitate" |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Conferinta la Huedin despre viata duhovniceasca in inchisorile comuniste

La sediul Protopopiatului Huedin, a avut loc marti, 10 octombrie, cea de-a treia conferinta de toamna din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, cu o tema dedicata ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in perioada comunista".
Conferinta s-a desfa­surat in prezenta Inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. Ierarhul a fost insotit de la Centrul Eparhial de pr. Cristian Baciu, consilier administrativ bisericesc. Conferinta a inceput cu o slujba de Te-Deum, oficiata in capela ,,Sfintii Trei Ierarhi" a protopopiatului. Apoi, in sala de conferinte a protopopiatului, in deschiderea conferintei, IPS Mitropolit Andrei a afirmat ca ,,toti martirii si aparatorii dreptei credinte din perioada comunista au avut ca slogan cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos, care a spus: ". Cu aceasta ocazie, ierarhul a evocat cateva amintiri cu Patriarhul Justinian, cat si Mitropolitul Bartolomeu, care a suferit in inchisorile comuniste.
Parintele Grigorie Benea, staretul manastirii care va cuprinde si Memorialul de la Gherla, a sustinut o prelegere despre aparatorii Ortodoxiei in perioada comunista: ,,Comunismul a fost analizat pana acum din diferite puncte: istorice, sociale si mult mai putin din punct de vedere spiritual. La baza atrocitatilor a stat o realitate spirituala demonica, distructiva".
Pr. Benea a explicat contextul aparitiei comunismului aratand ca ,,in comunism, crestinismul a fost transformat in cod etic si factor de progres social", apoi a facut o paralela intre ateism si crestinism: ,,ateismul era religia de stat care imita si rastalmacea crestinismul. Biserica pentru comunisti era partidul infailibil, patriarhul era secretarul general, iar Sfantul Sinod era Comitetul Central, preotii erau activistii de partid, iar promisiunea milenara era epoca de aur". In perioada totalitara din Romania ,,politica comunista a luptat contra religiei la modul cel mai real, a marginalizat religia si Biserica. Cu atat mai mult Biserica a fost compromisa prin infiltrare in interiorul ei", a remarcat pr. Grigorie Benea. Cu aceasta ocazie a fost amintita contributia Patriarhului Justinian in apararea Ortodoxiei, in acea perioada: ,,Acest patriarh a fost randuit de Dumnezeu sa ocarmuiasca Biserica in acea perioada. A adoptat o strategie de rezinstenta tacita si camuflata, protejandu-i pe preotii arestati".
Au fost amintiti, de asemenea, ,,martirii care s-au jertifit pentru Hristos in infricosatoarele temnite comuniste", printre acestia fiind Valeriu Gafencu, parintele Arsenie Papacioc, Ioan Ianolide si altii. ,,Toti acestia si-au asumat duhovniceste detentia, transformand conditiile de detentie in conditii de sfintenie. Viata duhovniceasca in inchisori a fost mult mai intensa decat cea din manastiri intrucat cei inchisi erau mai aproape de moarte. Lupta, la ei, s-a mutat din planul politic in planul spiritual. Si-au asumat suferinta ca jertfa martirica pentru Hristos, reusind sa creeze o paradigma de traire duhovceasca in inchisoare", a mai afirmat parintele Grigorie Benea.
De asemenea, au fost amintite si personalitatile anticomuniste din Apuseni si Valea Somesului: preotul Florea Muresanu, preotul Liviu Galaction Munteanu, preotul Ioan Bunea si preotul Adrian Carausu. ,,Promovand memoria aparatorilor Ortodoxiei din perioada comunista ne recuperam eroii, participam la jertfa lor martirica, promovam modele reale si devenim contemporani cu ei", a mai spus parintele Grigorie Benea, care a adaugat, la final ca ,,Biserica este prima institutie care isi asuma trecutul recent, putand astfel vindeca prezentul". De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a conchis ca ,,martirii neamului trebuie sa ne insufleteasca si pe noi". Au urmat, apoi interventii ale preotilor, precum Teodor Boc de la Parohia Rachitele, Ioan Morcan, Mircea Dejeu, Pavel Condrea, Ioan Bodea, care au vorbit despre suferintele din perioada comunista ale unor persoane sau ale unor comunitati intregi. Cu aceasta ocazie, preotii participanti la conferinta au apreciat recursul la memorie pe care Biserica il face in acest ,,An comemorativ al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului", ca pe un demers de re­castigare a demnitatii si identitatii.
La finalul conferintei, pr. Cristian Baciu, consilier administrativ bisericesc, a comunicat preotilor decizii recente ale Centrului Eparhial. Intrunirea s-a incheiat cu o agapa la Cantina sociala ,,Protopop Dorel Puscas" din curtea protopopiatului. SursaSfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...


Sfantul Proroc Agheu
Agheu a fost unul din ultimii proroci ai Vechiului Testament . Numele „Agheu" inseamna „...

La ce folos sa tinem Postul Craciunului?
Ne apropiem de Marea Bucurie. Suntem in mult dorita asteptare. Dar nu putem stagna. E nevoie de un u...

Fericirea ca obligatie
Sfantul evanghelist Luca, doctorul, istoricul si pictorul preaiubit,a zugravit cu multa maiestrie in...

Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana
Sfantul Elefterie s-a nascut in Roma intr-o familie de nobili crestini. De mic a ramas orfan de tata...

NASTEREA DOMNULUI - TAINA CRESTINULUI MARTURISITOR - Pastorala IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
+ TEOFAN PRIN HARUL LUI DUMNEZEU ARHIEPISCOP AL IASILOR SI MITROPOLIT AL MOLDOVEI SI BUCOVINEI Iubit...