FOTO/VIDEO: Impresii de calatorie. Ce au admirat elevii de la LPS intr-o scoala din Slovenia | Barbatul care a incendiat aseara casa iubitei sale, de negasit | Ionut Simionca (PMP): Primarul Ovidiu Cretu e obligat sa demisioneze! | Juncker si May au stabilit sa intensifice negocierile pe tema Brexit | De ce a fost cerul Romaniei atat de rosu duminica seara. Explicatia care da frisoane | Ca-n codru! | Drum infundat | Viitorul Liteni continua parcursul perfect | European Dignity Watch sesizeaza incalcarea democratiei din Romania prin ignorarea celor ... | Fanii "caramelelor" au primit un ALTFEL de autograf de la Tatiana Selaru. "Sa va faceti aparitia mai des in viata mea" | Vezi ce avantaje are consumul zilnic de miere! | Vezi cum iti poti relaxa ochii obositi | Florin Vodita, consilier al premierului: Sectorul auto va fi incurajat in continuare | Paul Stanescu, despre numirea sa ca ministru: Nu am emotii, eu stiu ca nu am incalcat legea | Plumb, catre deputati: Dosarul penal nu ar fi trebuit sa existe; e rezultatul unui abuz; votati conform constiintei | Raluca Turcan: PNL se exprima pentru ridicarea imunitatii deputatului Rovana Plumb | Ghinea: USR va vota pentru cererea DNA in cazul Plumb; Parlamentul nu este Tribunal | Senat: Medicii specialisti si rezidenti si cadrele didactice pot obtine locuinte ANL si dupa 35 de ani | UPDATE Camera Deputatilor a respins solicitarea DNA in cazul Rovanei Plumb | Camera Deputatilor: OUG care permite trecerea ELCEN la Primaria Capitalei - adoptata |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Conferinta la Huedin despre viata duhovniceasca in inchisorile comuniste

La sediul Protopopiatului Huedin, a avut loc marti, 10 octombrie, cea de-a treia conferinta de toamna din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, cu o tema dedicata ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in perioada comunista".
Conferinta s-a desfa­surat in prezenta Inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. Ierarhul a fost insotit de la Centrul Eparhial de pr. Cristian Baciu, consilier administrativ bisericesc. Conferinta a inceput cu o slujba de Te-Deum, oficiata in capela ,,Sfintii Trei Ierarhi" a protopopiatului. Apoi, in sala de conferinte a protopopiatului, in deschiderea conferintei, IPS Mitropolit Andrei a afirmat ca ,,toti martirii si aparatorii dreptei credinte din perioada comunista au avut ca slogan cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos, care a spus: ". Cu aceasta ocazie, ierarhul a evocat cateva amintiri cu Patriarhul Justinian, cat si Mitropolitul Bartolomeu, care a suferit in inchisorile comuniste.
Parintele Grigorie Benea, staretul manastirii care va cuprinde si Memorialul de la Gherla, a sustinut o prelegere despre aparatorii Ortodoxiei in perioada comunista: ,,Comunismul a fost analizat pana acum din diferite puncte: istorice, sociale si mult mai putin din punct de vedere spiritual. La baza atrocitatilor a stat o realitate spirituala demonica, distructiva".
Pr. Benea a explicat contextul aparitiei comunismului aratand ca ,,in comunism, crestinismul a fost transformat in cod etic si factor de progres social", apoi a facut o paralela intre ateism si crestinism: ,,ateismul era religia de stat care imita si rastalmacea crestinismul. Biserica pentru comunisti era partidul infailibil, patriarhul era secretarul general, iar Sfantul Sinod era Comitetul Central, preotii erau activistii de partid, iar promisiunea milenara era epoca de aur". In perioada totalitara din Romania ,,politica comunista a luptat contra religiei la modul cel mai real, a marginalizat religia si Biserica. Cu atat mai mult Biserica a fost compromisa prin infiltrare in interiorul ei", a remarcat pr. Grigorie Benea. Cu aceasta ocazie a fost amintita contributia Patriarhului Justinian in apararea Ortodoxiei, in acea perioada: ,,Acest patriarh a fost randuit de Dumnezeu sa ocarmuiasca Biserica in acea perioada. A adoptat o strategie de rezinstenta tacita si camuflata, protejandu-i pe preotii arestati".
Au fost amintiti, de asemenea, ,,martirii care s-au jertifit pentru Hristos in infricosatoarele temnite comuniste", printre acestia fiind Valeriu Gafencu, parintele Arsenie Papacioc, Ioan Ianolide si altii. ,,Toti acestia si-au asumat duhovniceste detentia, transformand conditiile de detentie in conditii de sfintenie. Viata duhovniceasca in inchisori a fost mult mai intensa decat cea din manastiri intrucat cei inchisi erau mai aproape de moarte. Lupta, la ei, s-a mutat din planul politic in planul spiritual. Si-au asumat suferinta ca jertfa martirica pentru Hristos, reusind sa creeze o paradigma de traire duhovceasca in inchisoare", a mai afirmat parintele Grigorie Benea.
De asemenea, au fost amintite si personalitatile anticomuniste din Apuseni si Valea Somesului: preotul Florea Muresanu, preotul Liviu Galaction Munteanu, preotul Ioan Bunea si preotul Adrian Carausu. ,,Promovand memoria aparatorilor Ortodoxiei din perioada comunista ne recuperam eroii, participam la jertfa lor martirica, promovam modele reale si devenim contemporani cu ei", a mai spus parintele Grigorie Benea, care a adaugat, la final ca ,,Biserica este prima institutie care isi asuma trecutul recent, putand astfel vindeca prezentul". De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a conchis ca ,,martirii neamului trebuie sa ne insufleteasca si pe noi". Au urmat, apoi interventii ale preotilor, precum Teodor Boc de la Parohia Rachitele, Ioan Morcan, Mircea Dejeu, Pavel Condrea, Ioan Bodea, care au vorbit despre suferintele din perioada comunista ale unor persoane sau ale unor comunitati intregi. Cu aceasta ocazie, preotii participanti la conferinta au apreciat recursul la memorie pe care Biserica il face in acest ,,An comemorativ al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului", ca pe un demers de re­castigare a demnitatii si identitatii.
La finalul conferintei, pr. Cristian Baciu, consilier administrativ bisericesc, a comunicat preotilor decizii recente ale Centrului Eparhial. Intrunirea s-a incheiat cu o agapa la Cantina sociala ,,Protopop Dorel Puscas" din curtea protopopiatului. Sursa,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...

Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...

Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...


TOAMNA STEARPA
o toamna stearpa si piezisa desfacu-si pasarile cuiburi gradina lumii e pietrisa ceruri se departeaz...

Rugaciunea din scorbura
Vor fi primejdii de la tilhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii intre fr...

Pe jos la Sfantul Antonie
Ca multe din pelerinajele mele, trebuie sa marturisesc ca si drumul in Egipt, la Sfantul Antonie cel...

Sfintirea Bisericii ,,Sfantul Ierarh Nectarie" din Iasi
Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inco...

Cuvioasa
Cuvioasa Paraschiva, ocroteste familia noastra! Asa incheiem fiecare rugaciune, atat cei mici, cat s...