Masterchefi cu epoleti | Oradenii, asteptati la "O cana de fericire" la Targul de Craciun. Se strang fonduri pentru sectia de Oncologie pediatrica de la Spitalul Municipal | Protest cu geamantane in fata sediului PSD din Sibiu. Oamenii spun ca multi romani se gandesc sa plece din tara (VIDEO) | Simona Halep si-a pierdut principalul sponsor | Fostul premier Dacian Ciolos ii indeamna pe romani sa protesteze: "Daca nu vreti sa va fie teama sa mergeti noaptea pe strada..." (VIDEO) | Gest emotionant la funeraliile Regelui Mihai I. Nimeni nu s-a gandit la asta! | Ca la nebuni! Un barbat si-a taiat organul genital cu toporul si l-a aruncat la gaini | Nu e de bine! - Euro pregateste viitoarele cresteri | "Multi romani se gandesc sa plece din tara!" Flashmob cu bagaje si trolere | Camera Deputatilor, gaura URIASA in bugetul Romaniei | Daniel Zamfir anunta nucleara saptamanii: documente incredibile care probeaza ilegalitatile BNR! | Vlad Alexandrescu, solicitare catre CNA dupa crima de la metrou | Orban iese la atac: Un comunist tot comunist ramane! | Cum a ajuns o minora din Cojocna sa se prostitueze pentru un fost puscarias cunoscut pe Facebook | Casatorii de convenienta, depistate de politistii de imigrari din Arad | CNAIR: In 2017 au fost dati in folosinta 15,4 kilometri de autostrada, alti 21 km sunt aproape gata | Mos Craciun a venit cu barca pentru copiii din centrele de plasament din Arad! | Sase masini, implicate intr-un accident rutier in Prahova, 11 persoane au fost evaluate medical | DOLIU in lumea fotbalului: Un jucator a incetat din viata in timpul unui meci din Spania | Florica Chereches, aleasa in functia de presedinte al Organizatiei Femeilor Liberale |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Conferinta preotilor din protopopiatele Sighet si Viseu, la Barsana

Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a savarsit, luni, 9 octombrie, Sfanta Liturghie la Manastirea Barsana, judetul Maramures, urmata de un Te-Deum, oficiat cu ocazia conferintei de toamna a preotilor din protopopiatele Sighet si Viseu. Tema coferintelor este dedicata ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului".
Sfanta Liturghie Arhiereasca a fost oficiata in biserica Manastirii Barsana, cu hramul ,,Soborul Sfintilor 12 Apostoli", in prezenta tuturor preotilor din cele doua protopopiate. Din soborul slujitor au facut parte Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Mihai Chira, protopopul de Viseu, arhim. Paisie Cinar, preot slujitor al Manastirii Barsana, secretarii protopopesti, pr. Gheorghe Ulici de la Sighet si pr. Calin Vlad de la Viseu, protos. Ambrozie Piticari, slujitor al Manastirii Pietroasa Borsa, pr. Calin Iosip din Bogdan Voda, diaconi. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de un grup de preoti din cele doua protopopiate. Dupa Sfanta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum.
Prezidata de PS Episcop Iustin, conferinta preoteasca de toamna a fost prima manifestare cultural-religioasa care s-a desfasurat in Centrul Cultural Monahal ,,Episcopul Gavril de Barsana" al Manastirii, centru care a primit binecuvantarea unui sobor de ierarhi cu ocazia hramului din acest an al Manastirii. Prima parte a conferintei, cu tema ,,Rolul Patriarhului Justinian Marina de aparator al Ortodoxiei in timpul regimului comunist", a fost sustinuta de pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, care si-a impartit comunicarea in mai multe capitole, vorbind despre viata si personalitatea Patriarhului Justinian, studiile stralucite efectuate, activitatea de conducator de scoala teologica, preot de mir, cresterea copiilor minori dupa ce a ramas vaduv, intrarea in obstea monahala, hirotonirea ca arhiereu, arhiereu si mitropolit la Iasi, Patriarh al Romaniei, realizarile ca patriarh, intre care se disting crearea unei noi legislatii bisericesti, reintregirea Bisericii Ortodoxe, canonizarea mai multor sfinti romani, reorganizarea invatamantului teologic, aparator al Ortodoxiei in regimul comunist ateu etc. ,,In timpul patriarhatului sau, au fost tiparite manuale de specialitate, de buna calitate, dar mai ales s-a reusit tiparirea Bibliei in doua editii (1968, 1975). Este de notorietate tiparirea Bibliei Sinodale, prin ajutorul nesperat pe care l-a primit de la regina Angliei. Invitat intr-o vizita oficiala de catre Arhiepiscopia de Canterbury, a fost primit si de catre regina Elisabeta, care i-a oferit in dar o limuzina Rolls Royce de ultima generatie. Patriarhul a refuzat-o politicos, cerand in schimb hartie pentru tiparirea Bibliei. Asa s-au tiparit Bibliile din timpul pastoririi Patriarhului Justinian, care au fost puse la indemana fiecarui preot, a fiecarui monah si a fiecarui teolog", a spus pr. Vasile Augustin.
Patriarhul Justinian a tarnosit si biserica parohiala din Rozavlea, Protopopiatul Viseu, satul de nastere al PS Episcop Iustin, in fruntea unui sobor de mitropoliti si episcopi, eveniment la care a participat intreg Maramuresul Voievodal si nu numai, care a blocat drumul de pe Valea Izei pe perioada desfasurarii celor doua slujbe, de tarnosire si Sfanta Liturghie. Cu aceasta ocazie, PS Episcop Iustin a povestit cum a vazut, copil fiind, vizita Patriarhulului Justinian.
Arhim. Gavriil Burzo, care a fost inchis in temnitele comuniste pentru credinta sa ortodoxa, in prezent slujitor al Manastirii ,,Sfanta Treime" Breaza, Protopopiatul Lapus. A ajuns in temnitele comuniste pentru ca a intocmit si a semnat, alaturi de alti peste 400 de credinciosi ortodocsi din localitatea Suciu de Sus, un memoriu pentru eliberarea din inchisoare, in care a ajuns pe nedrept, a pr. Florea Muresanu, teolog ardelean, profesor si protopop al Clujului, trimis fortat de regim ca preot de mir in Suciu de Sus, unde a facut o manastire, Manastirea Breaza. Pentru ca a luat apararea preotului Florea Muresanu, elevul de seminar Gavril Burzo a fost arestat, purtat prin mai multe inchisori, pana a ajuns in Balta Brailei si in lagarele de detinuti de la Marea Neagra, unde a suferit chinuri, bataie si a fost infometat. Arhim. Gavriil Burzo a vorbit, astfel preotilor prezenti, despre chinurile sale, precum si despre crimele comise in fata detinutilor de catre oamenii regimului comunist ateu. De asemenea, arhim. Gavriil Burzo va vorbi in zilele urmatoare si preotilor din celelalte protopopiate ale Episcopiei Maramuresului si Satmarului cu ocazia conferintelor preotesti de toamna. SursaDarul lui Iisus
Am vrut sa-I daruiesc Domnului meu un cadou. Asa se obisnuieste cand se naste un copil. Iar pentru A...

Marea Lavra, vazuta de George Crasnean
Denumire oficiala: Iera Moni Megistis Lavras Rangul in Athos: I Anul zidirii: 963 Ctitor: sfantul At...

De ce tinem duminica si nu sambata?
Odata cu Invierea Domnului, ,,in prima zi a saptamanii " (Marcu 16:12), crestinii (adica cei care au...

Noul Adam
Intr-o foarte frumoasa carte, scriitorul Elie Wiesel se intreba ce putea sa fie in sufletul lui Adam...

Sfantul Proroc Daniel
Prorocul Daniel s-anascut din semintia lui Iuda, semintieimparateasca. A trait cu 460 de ani inainte...


Sfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...