Maternitatea Bucur va renaste intr-o cladire care urmeaza sa se construiasca | Impotmolirea autostrazii IT | VIDEO / Elena Merisoreanu s-a laudat la tv cu nepoata sa. Tanara are 22 de ani si mosteneste frumusetea bunicii | Razboiul dintre sotia si "amanta" lui Kamara este in plin! Madalina acuza ca Oana se vede cu clienti video chat: ,,Pentru mine esti zero barat" | VIDEO / Jean de la Craiova s-a trezit cu un pahar de apa in direct. Cum a reactionat artistul | VIDEO / Andreea Balan, despre Liviu Varciu: ,,M-a pupat, pe gura, intr-o baie, iar pe Andreea Antonescu intr-o piscina" | FOTO / Gest oribil facut de doi politisti din Anglia dupa moartea romanului de 20 de ani | Iarna prelungita le da weekend liber echipelor aradene din Ligile 5 si 6, se amana si Zabrani - Paulis in primul esalon judetean? | O noua sansa de afirmare pentru scolile cu profil vocational si tehnic din judet. A fost lansata competitia pentru ,,Titlul de excelenta" 2018 | 24 martie, ,,Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei". Peste 150 de cazuri noi, depistate anul trecut | Noi investitii in orasul Hateg cu fonduri locale, guvernamentale si europene | Deveanca lasata fara portofel in timp ce se afla intr-un second-hand | Participatia straina la firmele deschise in judet anul trecut a fost de peste 800.000 de euro | ,,Scoala altfel", la Castelul Corvinilor | Cutite din ce in ce mai ascutite pe tema situatiei financiare a Spitalului Judetean Deva | Raluca Turcan, prim vicepresedinte al PNL a fost la Deva | Proiectul ,,Siguranta prin Educatie pentru Nutritie si Sanatate" a continuat in comuna Pui | O femeie a murit, iar trei tineri au fost raniti, in urma unui accident rutier | Alocatie maidanez in adapost, 27,37 lei/zi! Alocatie copil, 2,8 lei/zi! | Simona Halep. Jucatoarea noastra a explicat de ce a avut un meci atat de greu cu locul 98 WTA |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Conferinta preotilor din protopopiatele Sighet si Viseu, la Barsana

Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a savarsit, luni, 9 octombrie, Sfanta Liturghie la Manastirea Barsana, judetul Maramures, urmata de un Te-Deum, oficiat cu ocazia conferintei de toamna a preotilor din protopopiatele Sighet si Viseu. Tema coferintelor este dedicata ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului".
Sfanta Liturghie Arhiereasca a fost oficiata in biserica Manastirii Barsana, cu hramul ,,Soborul Sfintilor 12 Apostoli", in prezenta tuturor preotilor din cele doua protopopiate. Din soborul slujitor au facut parte Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Mihai Chira, protopopul de Viseu, arhim. Paisie Cinar, preot slujitor al Manastirii Barsana, secretarii protopopesti, pr. Gheorghe Ulici de la Sighet si pr. Calin Vlad de la Viseu, protos. Ambrozie Piticari, slujitor al Manastirii Pietroasa Borsa, pr. Calin Iosip din Bogdan Voda, diaconi. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de un grup de preoti din cele doua protopopiate. Dupa Sfanta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum.
Prezidata de PS Episcop Iustin, conferinta preoteasca de toamna a fost prima manifestare cultural-religioasa care s-a desfasurat in Centrul Cultural Monahal ,,Episcopul Gavril de Barsana" al Manastirii, centru care a primit binecuvantarea unui sobor de ierarhi cu ocazia hramului din acest an al Manastirii. Prima parte a conferintei, cu tema ,,Rolul Patriarhului Justinian Marina de aparator al Ortodoxiei in timpul regimului comunist", a fost sustinuta de pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, care si-a impartit comunicarea in mai multe capitole, vorbind despre viata si personalitatea Patriarhului Justinian, studiile stralucite efectuate, activitatea de conducator de scoala teologica, preot de mir, cresterea copiilor minori dupa ce a ramas vaduv, intrarea in obstea monahala, hirotonirea ca arhiereu, arhiereu si mitropolit la Iasi, Patriarh al Romaniei, realizarile ca patriarh, intre care se disting crearea unei noi legislatii bisericesti, reintregirea Bisericii Ortodoxe, canonizarea mai multor sfinti romani, reorganizarea invatamantului teologic, aparator al Ortodoxiei in regimul comunist ateu etc. ,,In timpul patriarhatului sau, au fost tiparite manuale de specialitate, de buna calitate, dar mai ales s-a reusit tiparirea Bibliei in doua editii (1968, 1975). Este de notorietate tiparirea Bibliei Sinodale, prin ajutorul nesperat pe care l-a primit de la regina Angliei. Invitat intr-o vizita oficiala de catre Arhiepiscopia de Canterbury, a fost primit si de catre regina Elisabeta, care i-a oferit in dar o limuzina Rolls Royce de ultima generatie. Patriarhul a refuzat-o politicos, cerand in schimb hartie pentru tiparirea Bibliei. Asa s-au tiparit Bibliile din timpul pastoririi Patriarhului Justinian, care au fost puse la indemana fiecarui preot, a fiecarui monah si a fiecarui teolog", a spus pr. Vasile Augustin.
Patriarhul Justinian a tarnosit si biserica parohiala din Rozavlea, Protopopiatul Viseu, satul de nastere al PS Episcop Iustin, in fruntea unui sobor de mitropoliti si episcopi, eveniment la care a participat intreg Maramuresul Voievodal si nu numai, care a blocat drumul de pe Valea Izei pe perioada desfasurarii celor doua slujbe, de tarnosire si Sfanta Liturghie. Cu aceasta ocazie, PS Episcop Iustin a povestit cum a vazut, copil fiind, vizita Patriarhulului Justinian.
Arhim. Gavriil Burzo, care a fost inchis in temnitele comuniste pentru credinta sa ortodoxa, in prezent slujitor al Manastirii ,,Sfanta Treime" Breaza, Protopopiatul Lapus. A ajuns in temnitele comuniste pentru ca a intocmit si a semnat, alaturi de alti peste 400 de credinciosi ortodocsi din localitatea Suciu de Sus, un memoriu pentru eliberarea din inchisoare, in care a ajuns pe nedrept, a pr. Florea Muresanu, teolog ardelean, profesor si protopop al Clujului, trimis fortat de regim ca preot de mir in Suciu de Sus, unde a facut o manastire, Manastirea Breaza. Pentru ca a luat apararea preotului Florea Muresanu, elevul de seminar Gavril Burzo a fost arestat, purtat prin mai multe inchisori, pana a ajuns in Balta Brailei si in lagarele de detinuti de la Marea Neagra, unde a suferit chinuri, bataie si a fost infometat. Arhim. Gavriil Burzo a vorbit, astfel preotilor prezenti, despre chinurile sale, precum si despre crimele comise in fata detinutilor de catre oamenii regimului comunist ateu. De asemenea, arhim. Gavriil Burzo va vorbi in zilele urmatoare si preotilor din celelalte protopopiate ale Episcopiei Maramuresului si Satmarului cu ocazia conferintelor preotesti de toamna. SursaPrimarul municipiului Iasi participa la Marsul pentru Viata 2018
Primarul Municipiului Iasi, domnul Mihai Chirica, va participa la Marsul pentru Viata 2018, cu tema ...

MAREA PACALEALA
Postul Mare ne-a imbogatit cu un nou sfant - Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei intre anii 1875 s...

Rescript 7
Singurii oameni de succes sunt cei ce Il iubesc si impart vesnicia cu El. Nu au tintit o vesnicie in...

Fabricati, fabricati !
Acum se fabrica totul. Nu mai trebuie sa faci sapun, sa coci paine, sa speli rufe, sa cosi, sa tesi ...

Concert coral religios la Iasi
Corala barbateasca ,,Cvartson" din Iasi, dirijata de Alexandru Darie, a sustinut luni, 19 martie 201...


Desi am schimbat decorul, nu mi-am schimbat niciodata inima
Ma simt paradoxal si neimportant pentru lume. In orice caz, inoportun pentru felul in care lumea gan...

Rescript 6
Cel ce se roaga va dobandi intelepciune. Dar si blandete, rabdare si bunatate. Rugaciunea atrage har...

Rugaciune pentru prieteni
Doamne, Dumnezeul meu, ajuta-i pe toti prietenii mei vazuti si nevazuti. Pomeneste-I cand vei veni i...

Iconarul fara maini
Iata mai jos viata unui Iov al vremurilor de pe urma cand nimeni nu mai credea ca poate exista asa c...

Despre impartasirea Sfantului Duh
Fiindca mintea e de-a pururi miscatoare si nu poate nici o clipa sa stea, se cuvine ca de-a pururi s...