Crizantema de Aur, Targoviste- Program 18-19 octombrie 2017 | A inceput constructia celei de-a doua sali de fitness din cadrul complexului de natatie | Crizantema de Aur, Targoviste- Program 20 octombrie 2017 | Muzeul de Istorie din Targoviste va fi inchis in perioada 22-31 octombrie 2017 | Festivalul de pastrare si promovare a traditiilor populare romanesti la romanii din Ungaria, la a X-a editie | Cosmin Moti a inscris pentru Ludogoret in Europa League! | Isaac Cuenca ii lauda pe jucatorii lui Nicolae Dica: ,,Au o echipa buna, pot face lucruri fantastice" | Irina Begu se lupta astazi, pentru un loc in finala turneului de la Moscova! | EXCLUSIV / Vasile Stanga, dupa ce Steaua a devenit lider in Liga Nationala: ,,Handbalul romanesc nu e pregatit pentru Champions League". Ce spune despre echipa feminina a CSM-ului | Returul dintre CSA Steaua si Academia Rapid s-ar putea juca pe Arena Nationala: ,,Am semnat un protocol" | Cristina Neagu, laudata de presedintele FRH: ,,I-am spus-o si ei la telefon" | Vizita reprezentantilor UNESCO la sediul Consiliului Judetean Dambovita | Parlamentul European cere verificarea pesticidelor ce ar putea afecta sistemul endocrin. Sanatatea oamenilor trebuie sa fie pe primul loc | Anunt amanare concurs economist gradul II | Premiera in Ramnic: telefoanele mobile pot fi incarcate gratuit in zona centrala | good.bee Credit sprijina ,,Finantarea echitabila pentru toti!" | Sprijinul pentru Adi Cosac, exprimat de intreaga suflare social-democrata | Social-democratii valceni, reuniti in Comitetul Executiv | Tehnologizarea Postei Romane mai are de asteptat: Licitatia de 8,6 milioane euro pentru achizitia de imprimante a fost anulata | Vitamina D scade riscul atacurilor de astm |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Criterii de evaluare pentru cele 214 scoli doctorale

Universitatea din Craiova a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul National al Rectorilor din Romania, la care au participat 54 din cei 55 de rectori ai universitatilor de stat si 15 din cei 20 de rectori ai universitatilor particulare. Una din temele indelung discutate a fost evaluarea scolilor doctorale din Romania, etapa in urma careia scolile care nu indeplinesc standardele minime vor intra in lichidare.
Presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR) Sorin Cimpeanu a declarat ca la reuniunea de la Craiova rectorii au avut ,,poate cea mai densa agenda", primul dintre subiectele dezbatute fiind evalu­area celor 214 de scoli doctorale din Romania care functioneaza in 56 de universitati, la care se adauga Academia Romana.
,,In cadrul Consiliului Natio­nal al Rectorilor, intrunit la Craiova, am stabilit conditiile de evaluare a acestor scoli doctorale, care vor urmari trei aspecte. Vom avea in vedere, in primul rand, resursa umana, fiind 4.000 de conducatori de doctorat la nivel national. Un alt aspect urmarit va fi infrastructura, iar al treilea aspect va avea in vedere o ana­liza a productiei stiintifice si a impactului international al lu­cra­rilor doctoranzilor. Se va avea in vedere si nivelul de organizare al scolilor doctorale, urmarind transparenta, etica si deontologia, fiind cunoscute reclamatiile care au in vedere neconfor­mi­tatile in care sunt incluse si presiunile politice. Va fi si o compo­nenta internationala a acestei evaluari. Practic, se vor impune standarde minime de functio­nare, iar scolile doctorale care sunt sub aceste standarde vor intra in lichidare. Profesorii care sunt conducatori de doctorate la scolile care intra in lichidare se pot muta la alte scoli doctorale~, a precizat prof. univ. dr. ing. Sorin Cimpeanu, potrivit presei locale. Evaluarea se va face pana in octombrie 2019 de catre specia­listi din cadrul Bancii Mondiale. Presedintele Consiliului Natio­nal al Rectorilor a mai mentionat ca evaluarea se va derula la nivel de scoala doctorala si nu la nivel de institutie organizatoare de stu­dii doctorale (IOSUD) si nici la nivelul specializarilor, pentru ca nu ar fi suficient timp pentru a evalua 19.146 de specializari cat exista in prezent. De altfel, Sorin Cimpeanu a precizat ca la nivel national s-au acordat 60.000 de titluri de doctor in 27 de ani, ceea ce inseamna o medie de trei la mie, sub media europeana, mentionand ca ,,avem prea putini doctori in absolventi de studii doctorale in inginerie, bioeconomie, si prea multi in domenii fara impact~.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Nationale Gigel Paraschiv a afirmat ca ,,reevaluarea scolilor doctorale este o tema care intere­seaza pe toata lumea. In cadrul intalnirii de la Craiova s-a definitivat cam cum ar trebui sa arate cadrul legal astfel incat aceasta reevaluare sa se faca ra­pid si sa satisfaca toate astepta­rile. Urmeaza ca in Parlamentul Romaniei, intr-un timp foarte scurt, ordonanta 96 sa fie fina­lizata si sa fie trimisa spre promulgare la presedintele Roma­niei". El a subliniat ca Ministerul Educatiei are un proiect finantat din fonduri in care parteneri sunt ARACIS, Banca Mondiala si im­preuna vor finaliza metodologia de evaluare a scolilor doctorale. Presedintele CNR Sorin Cimpeanu s-a referit si la chestiunea finantarii, aratand ca, pentru aplicarea noii legi a salarizarii, finantarea de baza la univer­si­tatile din Romania, in 2018, trebuie sa creasca de la 2,7 miliarde lei la 3,9 miliarde lei. ,,Universi­tatile au solicitat, intr-o maniera foarte clara si foarte ferma, alocarea acestor resurse bugetare necesare pentru respectarea cadrului legal impus de legea salarizarii", a mai spus Sorin Cimpeanu, potrivit Agerpres. SursaParadisul ca o biblioteca
Atingerea mamei ii face pe copii mai rezistenti la stres, zice diaconul Sorin Mihalache. Dragostea s...

Mantuirea nu este inutila
De la ateism la barbarism nu este decat un singur pas. Drama consta in lipsa comunicarii cu Dumnezeu...

Vulgaritatile fac viata de netrait
Sursa intelepciunii este experienta, iar sursa experientei este smerenia. Nefericirea omului contemp...

Sa aveti nadejde ca orice veti cere de la Sfantul Nectarie cu credinta se va implini
Ma numesc Milioara Avarvarei si Dumnezeu mi-a randuit sa fiu sotie de preot. In acest articol, vreau...

,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...


Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...

Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...

TOAMNA STEARPA
o toamna stearpa si piezisa desfacu-si pasarile cuiburi gradina lumii e pietrisa ceruri se departeaz...