Regele Mihai va fi inmormantat pe intuneric! Explicatia Bisericii Ortodoxe | Victor Ponta rupe tacerea: Altcineva trebuia sa fie premier in locul lui Ciolos. Nu l-a acceptat Klaus Iohannis | Principesa Margareta socheaza: Ce decizie surprinzatoare a luat Custodele Coroanei, impotriva normelor Casei Regale | Fost ministru de Finante in Guvernul Ponta face praf bugetul si avertizeaza: Inflatia va taia cresterile de salarii din 2018 | Se pregatesc proteste MASIVE in Piata Victoriei: Zeci de mii de transportatori vor bloca traficul in marile orase! Cand va avea loc manifestatia | Reactia lui Liviu Dragnea dupa ce GRECO a cerut Romaniei informatii despre proiectul privind legile justitiei | Lovitura GREA pentru un bucurestean: A primit o amenda MARE, dupa ce i-a injurat pe jandarmii care l-au protejat pe Dragnea la sediul DNA | Apple face tranzactia anului! Gigantul plateste SUTE de MILIOANE de dolari pe o aplicatie celebra | Carmen Dan, afirmatie curioasa, in dosarul microfonului gasit in casa ministrului de Interne | Dezvaluiri explozive din penitenciar: Cum ar putea primi o noua condamnare un celebru afacerist, in urma unei greseli incredibile | Legile justitiei: Bostinaru, raspuns transant pentru Klemm. Ce NU s-a spus despre parchetul special EXCLUSIV | Trei cutremure s-au produs noaptea trecuta in zona seismica Vrancea | Blocul National Sindical cheama la miting! Mii de oameni, asteptati in Piata Victoriei | Autostrada Ploiesti-Brasov, motiv de intalnire Tudose-vicepresedintele Bancii Mondiale | Inspectorii Antifrauda ai Fiscului intensifica actiunile de control in centrele angro | Poluare radioactiva: Rosatom, semnal ingrijorator privind Romania | Proiectul bugetului de stat pe 2018, dezbatut in comisiile parlamentare | Conflict DESCHIS in Fasia Gaza: Fortele israeliene au bombardat obiective Hamas | Consiliul UE impotriva coruptiei cere Romaniei explicatii privind modificarile legilor justitiei | Filmele ,,God's Own Country", cu actorul roman Alec Secareanu, si ,,Lady Macbeth", marile castigatoare la BIFA Awards |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Criterii de evaluare pentru cele 214 scoli doctorale

Universitatea din Craiova a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul National al Rectorilor din Romania, la care au participat 54 din cei 55 de rectori ai universitatilor de stat si 15 din cei 20 de rectori ai universitatilor particulare. Una din temele indelung discutate a fost evaluarea scolilor doctorale din Romania, etapa in urma careia scolile care nu indeplinesc standardele minime vor intra in lichidare.
Presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR) Sorin Cimpeanu a declarat ca la reuniunea de la Craiova rectorii au avut ,,poate cea mai densa agenda", primul dintre subiectele dezbatute fiind evalu­area celor 214 de scoli doctorale din Romania care functioneaza in 56 de universitati, la care se adauga Academia Romana.
,,In cadrul Consiliului Natio­nal al Rectorilor, intrunit la Craiova, am stabilit conditiile de evaluare a acestor scoli doctorale, care vor urmari trei aspecte. Vom avea in vedere, in primul rand, resursa umana, fiind 4.000 de conducatori de doctorat la nivel national. Un alt aspect urmarit va fi infrastructura, iar al treilea aspect va avea in vedere o ana­liza a productiei stiintifice si a impactului international al lu­cra­rilor doctoranzilor. Se va avea in vedere si nivelul de organizare al scolilor doctorale, urmarind transparenta, etica si deontologia, fiind cunoscute reclamatiile care au in vedere neconfor­mi­tatile in care sunt incluse si presiunile politice. Va fi si o compo­nenta internationala a acestei evaluari. Practic, se vor impune standarde minime de functio­nare, iar scolile doctorale care sunt sub aceste standarde vor intra in lichidare. Profesorii care sunt conducatori de doctorate la scolile care intra in lichidare se pot muta la alte scoli doctorale~, a precizat prof. univ. dr. ing. Sorin Cimpeanu, potrivit presei locale. Evaluarea se va face pana in octombrie 2019 de catre specia­listi din cadrul Bancii Mondiale. Presedintele Consiliului Natio­nal al Rectorilor a mai mentionat ca evaluarea se va derula la nivel de scoala doctorala si nu la nivel de institutie organizatoare de stu­dii doctorale (IOSUD) si nici la nivelul specializarilor, pentru ca nu ar fi suficient timp pentru a evalua 19.146 de specializari cat exista in prezent. De altfel, Sorin Cimpeanu a precizat ca la nivel national s-au acordat 60.000 de titluri de doctor in 27 de ani, ceea ce inseamna o medie de trei la mie, sub media europeana, mentionand ca ,,avem prea putini doctori in absolventi de studii doctorale in inginerie, bioeconomie, si prea multi in domenii fara impact~.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Nationale Gigel Paraschiv a afirmat ca ,,reevaluarea scolilor doctorale este o tema care intere­seaza pe toata lumea. In cadrul intalnirii de la Craiova s-a definitivat cam cum ar trebui sa arate cadrul legal astfel incat aceasta reevaluare sa se faca ra­pid si sa satisfaca toate astepta­rile. Urmeaza ca in Parlamentul Romaniei, intr-un timp foarte scurt, ordonanta 96 sa fie fina­lizata si sa fie trimisa spre promulgare la presedintele Roma­niei". El a subliniat ca Ministerul Educatiei are un proiect finantat din fonduri in care parteneri sunt ARACIS, Banca Mondiala si im­preuna vor finaliza metodologia de evaluare a scolilor doctorale. Presedintele CNR Sorin Cimpeanu s-a referit si la chestiunea finantarii, aratand ca, pentru aplicarea noii legi a salarizarii, finantarea de baza la univer­si­tatile din Romania, in 2018, trebuie sa creasca de la 2,7 miliarde lei la 3,9 miliarde lei. ,,Universi­tatile au solicitat, intr-o maniera foarte clara si foarte ferma, alocarea acestor resurse bugetare necesare pentru respectarea cadrului legal impus de legea salarizarii", a mai spus Sorin Cimpeanu, potrivit Agerpres. SursaBalbaiala in stil "ortodox"
Conform ultimului sondaj, in mai putin de jumatate de an, increderea in Biserica Basarabiei a scazut...

Sfantul Spiridon - salvarea modelului de viata
Cand iesea usor dintr-un necaz, femeia ii cauta deindata in urma pe cei carora le datora salvarea ei...

Colindam, colindam iarna
Pregatiri sfinte, colindele copiilor, cuvintele duhovnicilor: decembrie binecuvantat. Despre necazur...

Canonizarea Sfantului Dalmat de Isetk
Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse a confirmat, in aceste zile, canonizarea Sfantului Dalm...

Sfantul cu mitra de papura
Soli imparatesti strabateau tinuturile de la Rasarit la Apus si de la miazanoapte la miazazi pentru ...


Sfantul Spiridon al Trimitundei
Sfantul Spiridon al Trimitundei a trait in secolul al IV-lea. S-a nascut in jurul anului 270, in Ask...

In chingile Islamului
In Hurghada nu ploua aproape niciodata. Cand deschideam usa, in camera irumpea o lumina pe care cred...

Parintele Ghelasie si inima vesniciei
"S-a vorbit mult despre Inima, de la ,,centrul" vital pana la ,,sediul" Inteligentei, Intuitiei si S...

Slujiri ale Preasfintitului Parinte Episcop Macarie in Suedia si Norvegia. Ierarhul roman a avertizat cu privire la garbovirea omului produsa de dependenta de noile tehnologii
Preasfintitul Parinte Episcop Macarie Dragoi al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord a conti...

Cine nu vrea sa hraneasca armata sfintilor, va fi nevoit sa hraneasca armata ostila
Iov se ferea de pacat si era temator de Dumnezeu. Avea sapte baieti si trei fete. Detinea sapte mii ...