Cea mai mare casa cu susul in jos din lume. Imagini ireale! | Ponta: ,,Am asistat in 2014 la o discutie Dragnea - Kovesi. Vorbeau despre un dosar | Dancila explica de ce a amanat Tudorel Toader decizia privind revocarea lui Kovesi | Meci intrerupt, dupa o bataie generalizata la care au participat si rezervele(VIDEO) | Barbat bagat 'la racoare' dupa o isprava in parcarea unui magazin din municipiu: Vizata...o botosaneanca | Mai rar asa ceva: CE au putut sa fure un barbat si un pusti din casa unui botosanean | A umblat cu escrocherii si a fost prins - Ce a facut un botosanean ca sa se plimbe linistit cu masina | SOCANT: Un barbat i-a taiat gatul iubitei sale iar mai apoi a incendiat-o: Din strada a privit minute in sir cum totul arde ca o torta | Mircea Radu se intoarce pe micile ecrane cu un nou show: CAND va incepe noua emisiune | Inca un jucator de la FC Botosani pentru care Iftime cere 1 milion de euro | Angajatii unei institutii de la Botosani isi cer drepturile in instanta | ANUNTUL meteorologilor: Ce temperaturi si ce fenomene vom avea in martie si aprilie | Moarte suspecta in Giurgiu | Noua cazuri de gripa in Giurgiu | Premierul Viorica Dancila, o vizita la Chisinau in 27 februarie | Dubla lansare de carte regala la Muzeul Municipal Calarasi | Cel mai important meci al echipei noastre din acest inceput de an se joaca la Calarasi cu FC Hermannstadt! | Promotia 1969 a Facultatii de Filologie din Pitesti va invita prin Elena Olaru, Misu Chiritoiu, Viorica Marusca, la o intalnire in 2 mai 2018. Contact: Nicoleta, 0766655752. | 3 Aspecte importante de care sa tii cont pentru a alege cea mai potrivita scara de interior pentru locuinta ta | Elev bolnav de TBC, la Scoala Gimnaziala Gheorghe Doja |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Cuvioasa Parascheva, lauda mult folositoare a Moldovei

In ultima vreme traim o minimalizare a standardelor din dorinta de a se impune o nefireasca normalitate. Acum, omul traieste intens problema libertatii. Criza si tulburarile vremii noastre creeaza contexte speciale, omul aflandu-se permanent in cautare de repere autentice.
De aceea raportarea la sfinti, apropierea si comuniunea cu ei sunt deosebit de actuale si pretioase. In aceasta perspectiva se intelege aleasa pretuire pe care Biserica o arata dintru inceput sfintilor si sfintelor moaste, ca semne sfintite ale prezentei Duhului Sfant in viata acestora.
Credinciosii devin sfinti cand participa la sfintenia lui Dumnezeu prin harul Sfantului Duh, iar partasia omului cu sfintenia lui Dumnezeu se arata in lume prin sporirea duhovniceasca, prin apropierea de sfinti, pentru ca Dumnezeu Se odihneste intru sfinti si este minunat intru ei. Sfintii nu sunt doar simpli eroi ai credintei, ci slujitori smeriti ai lui Dumnezeu, vlastare ale trupului lui Hristos.
Din nefericire constatam ca sunt printre noi oameni nerecunoscatori fata de Dumnezeu si fata de sfinti. Cuvinte grele, nepotrivite, mediatizate prin intermediul canalelor media, necins­tesc Traditia ortodoxa bimilenara a cinstirii lui Dumnezeu si a sfintilor Sai. Si aceasta, cu atat mai grav, cu cat acestia sunt formatori de opinie, persoane cunoscute si chiar apreciate. Cum mai poti aprecia un potrivnic al sfintilor? Cine se poate pune cu sfintii? Doar cineva a carui minte i-a fost intunecata de potrivnicul binelui si se afla printre slujitorii lui. Biserica lauda izbandirile sfintilor si impodobeste zilele anului cu pomenirile lor, indemnandu-i si calauzindu-i pe credinciosi spre viata cea adevarata traita impreuna cu Hristos Domnul.Exemplele din vie­tile sfintilor si cuvintele evanghelice ne invata permanent sa lepadam criteriul vizibilitatii si sa primim logica si calea dumnezeiasca a renuntarii, a discretiei totale, chiar a suferintei, caci cel care voieste sa-si scape viata prin sine, cu propriile forte, o va pierde, iar cine se daruieste pe sine lui Hristos, chiar pana la jertfa propriei sale vieti, acela se va mantui.Toate aceste adevaruri graite de veacuri in Biserica noastra devin icoane faptuite de drept- cre­dinciosii crestini care si zilele acestea, ca in fiecare an, s-au asezat cuviincios la randul de kilometri ce duce cu rabdare patericala catre racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale unor sfinti prezenti la sarbatoarea din capitala Moldovei, intrei ei, Sfanta Tecla cea intocmai cu Apostolii.
Cu aproape o saptamana ina­inte de hramul Catedralei Mitropolitane, grupuri de oameni s-au asezat in rand pentru a sta de vorba, fiecare dupa priceperea sa, cu mult milostiva sfanta.Si anul acesta ii multumim Sfintei Parascheva pentru multa-i milostivire revarsata in trecut si in prezent peste noi toti si o rugam sa fie ,,fierbinte mangaietoare a sufletelor noastre".Prezenta impresionanta a credinciosilor in preajma Sfintei Parascheva la sarbatoarea inchinata ei la mijlocul lunii octombrie nu este o exceptie, pentru ca in fiecare zi sute si uneori mii de credinciosi alearga catre sfintele sale moaste, cerand ajutor si milostivire. A devenit atat de iubita pentru raspunsul direct pe care l-au primit cei curati cu inima, smeriti si ravnitori, pelerini pe Calea Sfintilor.
Cinstirea Sfintei Parascheva care se observa permanent se face mai vadita de ziua pomenirii ei, la 14 octombrie, in fiecare an. Cu multe zile inainte de sarbatoarea ei, de dimineata pana seara tarziu, mii de credinciosi isi indreapta pasii catre locasul cuvioasei din capitala Moldovei. Legatura profunda cu poporul credincios al Moldovei, pe care l-a ocrotit din acel binecuvantat an 1641, o inteleg si o stiu toti cei care isi pun nadejdea in Dumnezeu, Cel minunat intru sfintii Sai. Pentru marea ei lucrare duhovniceasca ascunsa ochilor oamenilor, Cuvioasa Parascheva a primit darul minunilor si bucuria sfintilor care bine si mult s-au nevoit intru slava Stapanului. A capatat de-a lungul vremii supranumele de mult milostiva, ajutatoare si folositoare. De ce? Pentru ca raspunsul ei la rugaciunea celor multi a venit neintarziat. Este, cu siguranta, rasplata pe care Dumnezeu i-a daruit-o Sfintei Parascheva pentru smerenia si bunatatea inimii ei, pentru jertfelnica iubire aratata Mirelui Hristos in scurta vietuire pamanteasca. Moastele sfintei, minunat descoperite raspandind buna mireasma, au devenit izvor de vindecari si noian de milostivire. Cine a mers macar o data in cetatea Iasilor de ziua ocrotitoarei a vazut, a simtit si a admirat multimile de pelerini care o venereaza. Oameni bolnavi, cu diagnostice cutremuratoare, saraci, nenorociti, mahniti si uitati de altii aduc clipa de clipa rugaciunile la racla ei. Lacrimi pe obraz, lacrimi insotite de caldura inimii si de dorinta comuniunii cu sfintii. Dintre cei care primesc raspuns bun, multi se intorc sa-i multumeasca.
Cinstind-o pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, credinciosii de ieri si de azi cinstesc darul sfinteniei cu care Dumnezeu ii infrumuseteaza pe crestinii cu viata aleasa. Sfanta ocrotitoare a Iasilor si a Moldovei intregi, Cuvioasa Parascheva este, neindoielnic, lauda Moldovei si inainte-statatoare, asa cum glasuieste un vechi tropar inchinat sfintei: ,,Dobandirea dezmierdarii cea ravnitoare de cele pamantesti, intelepteste trecand-o cu vederea, te-ai ridicat catre locasurile cele dumnezeiesti si izvor al tamaduirilor ai lasat celor credinciosi preasfintit cortul tau, Maica prealaudata. A Moldovei lauda cea cinstita si inainte-statatoare, cea incredintata, Parascheva. Nu inceta cu fierbinteala a ruga pe Hristos Dumnezeu pentru noi toti". SursaAtelier catehetic la Protopopiatul Botosani
In ideea necesitatii implicarii formative a preotului in demersul de asimilare in mod corect a invat...

Parintele Arsenie mijloceste iertarea noastra
Iarta-ne, Parinte Arsenie ca fotografiem clipa, in loc sa invesnicim iubirea! Iarta-ne, Parinte drag...

Catehismul invierii
Cel ce ai inviat din morti, primeste-ne pe noi, ce morti in pacate absurde! Lumineaza-ne pe noi, cei...

Scriitorul salvator: Flaubert
Rouen (Franta), 12 decembrie 1821. Se naste Gustave Flaubert, autorul cartii „Madame Bovary...

Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia
Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia au trait in vremea imparatului Nero. Sfantul Arhi...


Dor de Ramet
Desi abia m-am intors de la Ramet, abia astept sa revin. E o sete dupa bisericuta sfantului Ghelasie...

Patronul
Exista spatii sacre prin excelenta, locuri unde sfintii vorbesc cu localnicii, biserici unde ocrotir...

Sfantul Irineu, o viata impecabila
Dumnezeu este milostiv, Il putem cunoaste dupa dragostea Sa, spune sfantul Irineu de Lyon*. Pentru a...

Sfantul Leon, Papa al Romei
Papa Leon I este unul dintre sfintii Bisericii nedespartite ai primului mileniu crestin, pe care ii ...

Arhim. Irineu Cheorbeja: staretul doctor in medicina
Intre cei 150 de stareti pe care i-a avut Lavra Neamtului, doar unul a fost medic si doctor in stiin...