Catalin Ivan: Ce lipseste Romaniei in acest moment este un proiect de tara in Europa | Constanta: Constantin Balaceanu Stolnici si-a lansat al treilea volum de proza memorialistica la Universitatea ''Andrei Saguna'' | Scrisoare deschisa adresata de catre Directorul General AGERPRES, Alexandru Giboi, ministrului Culturii, Lucian Romascanu | Cristian Mungiu: O medalie in sine nu e ceva, semnificatia ei e mai ampla | Der Spiegel: NATO se teme ca nu va putea face fata unui atac din partea Rusiei | Circa 800 de britanici au raportat false intoxicatii alimentare in Baleare pentru a obtine despagubiri (politie) | Afganistan: Cel putin 60 de morti in doua atentate comise la Kabul si in centrul tarii | Rusia: Un "recrutor" al SI a fost arestat langa Sankt Petersburg | Catalonia "este si va fi o parte esentiala" a Spaniei, afirma regele Felipe al VI-lea | Spania: Presedintele Parlamentului European ii denunta "pe cei care semana discordie" | Efectul sanctiunilor economice asupra populatiei Rusiei | 1.200 de firme si-au mutat sediul social din Catalonia in aceasta luna | Un orasel din Germania, terorizat de doi mistreti | Liga I: Concordia Chiajna - CS Universitatea Craiova 1-2 | Hochei: SC Miercurea Ciuc a realizat scorul campionatului cu Sportul Studentesc | Dupa multe probleme, Oana Lis si-a gasit linistea: "Recunosc. M-am indragostit" | Truc simplu pentru buze mai mari! Ai nevoie doar de o furculita | Momente dramatice pentru Dana Nalbaru: "Un medic pediatru acum! E urgent" | VIDEO / Oana Roman ia un pumn de pastile! Vedeta trebuie sa mearga in fiecare saptamana la spital: "E vina mea" | HOROSCOPUL ZILEI: 21 OCTOMBRIE - Momente de fericire imensa in familia nativilor Rac |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Cuvioasa Parascheva, lauda mult folositoare a Moldovei

In ultima vreme traim o minimalizare a standardelor din dorinta de a se impune o nefireasca normalitate. Acum, omul traieste intens problema libertatii. Criza si tulburarile vremii noastre creeaza contexte speciale, omul aflandu-se permanent in cautare de repere autentice.
De aceea raportarea la sfinti, apropierea si comuniunea cu ei sunt deosebit de actuale si pretioase. In aceasta perspectiva se intelege aleasa pretuire pe care Biserica o arata dintru inceput sfintilor si sfintelor moaste, ca semne sfintite ale prezentei Duhului Sfant in viata acestora.
Credinciosii devin sfinti cand participa la sfintenia lui Dumnezeu prin harul Sfantului Duh, iar partasia omului cu sfintenia lui Dumnezeu se arata in lume prin sporirea duhovniceasca, prin apropierea de sfinti, pentru ca Dumnezeu Se odihneste intru sfinti si este minunat intru ei. Sfintii nu sunt doar simpli eroi ai credintei, ci slujitori smeriti ai lui Dumnezeu, vlastare ale trupului lui Hristos.
Din nefericire constatam ca sunt printre noi oameni nerecunoscatori fata de Dumnezeu si fata de sfinti. Cuvinte grele, nepotrivite, mediatizate prin intermediul canalelor media, necins­tesc Traditia ortodoxa bimilenara a cinstirii lui Dumnezeu si a sfintilor Sai. Si aceasta, cu atat mai grav, cu cat acestia sunt formatori de opinie, persoane cunoscute si chiar apreciate. Cum mai poti aprecia un potrivnic al sfintilor? Cine se poate pune cu sfintii? Doar cineva a carui minte i-a fost intunecata de potrivnicul binelui si se afla printre slujitorii lui. Biserica lauda izbandirile sfintilor si impodobeste zilele anului cu pomenirile lor, indemnandu-i si calauzindu-i pe credinciosi spre viata cea adevarata traita impreuna cu Hristos Domnul.Exemplele din vie­tile sfintilor si cuvintele evanghelice ne invata permanent sa lepadam criteriul vizibilitatii si sa primim logica si calea dumnezeiasca a renuntarii, a discretiei totale, chiar a suferintei, caci cel care voieste sa-si scape viata prin sine, cu propriile forte, o va pierde, iar cine se daruieste pe sine lui Hristos, chiar pana la jertfa propriei sale vieti, acela se va mantui.Toate aceste adevaruri graite de veacuri in Biserica noastra devin icoane faptuite de drept- cre­dinciosii crestini care si zilele acestea, ca in fiecare an, s-au asezat cuviincios la randul de kilometri ce duce cu rabdare patericala catre racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale unor sfinti prezenti la sarbatoarea din capitala Moldovei, intrei ei, Sfanta Tecla cea intocmai cu Apostolii.
Cu aproape o saptamana ina­inte de hramul Catedralei Mitropolitane, grupuri de oameni s-au asezat in rand pentru a sta de vorba, fiecare dupa priceperea sa, cu mult milostiva sfanta.Si anul acesta ii multumim Sfintei Parascheva pentru multa-i milostivire revarsata in trecut si in prezent peste noi toti si o rugam sa fie ,,fierbinte mangaietoare a sufletelor noastre".Prezenta impresionanta a credinciosilor in preajma Sfintei Parascheva la sarbatoarea inchinata ei la mijlocul lunii octombrie nu este o exceptie, pentru ca in fiecare zi sute si uneori mii de credinciosi alearga catre sfintele sale moaste, cerand ajutor si milostivire. A devenit atat de iubita pentru raspunsul direct pe care l-au primit cei curati cu inima, smeriti si ravnitori, pelerini pe Calea Sfintilor.
Cinstirea Sfintei Parascheva care se observa permanent se face mai vadita de ziua pomenirii ei, la 14 octombrie, in fiecare an. Cu multe zile inainte de sarbatoarea ei, de dimineata pana seara tarziu, mii de credinciosi isi indreapta pasii catre locasul cuvioasei din capitala Moldovei. Legatura profunda cu poporul credincios al Moldovei, pe care l-a ocrotit din acel binecuvantat an 1641, o inteleg si o stiu toti cei care isi pun nadejdea in Dumnezeu, Cel minunat intru sfintii Sai. Pentru marea ei lucrare duhovniceasca ascunsa ochilor oamenilor, Cuvioasa Parascheva a primit darul minunilor si bucuria sfintilor care bine si mult s-au nevoit intru slava Stapanului. A capatat de-a lungul vremii supranumele de mult milostiva, ajutatoare si folositoare. De ce? Pentru ca raspunsul ei la rugaciunea celor multi a venit neintarziat. Este, cu siguranta, rasplata pe care Dumnezeu i-a daruit-o Sfintei Parascheva pentru smerenia si bunatatea inimii ei, pentru jertfelnica iubire aratata Mirelui Hristos in scurta vietuire pamanteasca. Moastele sfintei, minunat descoperite raspandind buna mireasma, au devenit izvor de vindecari si noian de milostivire. Cine a mers macar o data in cetatea Iasilor de ziua ocrotitoarei a vazut, a simtit si a admirat multimile de pelerini care o venereaza. Oameni bolnavi, cu diagnostice cutremuratoare, saraci, nenorociti, mahniti si uitati de altii aduc clipa de clipa rugaciunile la racla ei. Lacrimi pe obraz, lacrimi insotite de caldura inimii si de dorinta comuniunii cu sfintii. Dintre cei care primesc raspuns bun, multi se intorc sa-i multumeasca.
Cinstind-o pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, credinciosii de ieri si de azi cinstesc darul sfinteniei cu care Dumnezeu ii infrumuseteaza pe crestinii cu viata aleasa. Sfanta ocrotitoare a Iasilor si a Moldovei intregi, Cuvioasa Parascheva este, neindoielnic, lauda Moldovei si inainte-statatoare, asa cum glasuieste un vechi tropar inchinat sfintei: ,,Dobandirea dezmierdarii cea ravnitoare de cele pamantesti, intelepteste trecand-o cu vederea, te-ai ridicat catre locasurile cele dumnezeiesti si izvor al tamaduirilor ai lasat celor credinciosi preasfintit cortul tau, Maica prealaudata. A Moldovei lauda cea cinstita si inainte-statatoare, cea incredintata, Parascheva. Nu inceta cu fierbinteala a ruga pe Hristos Dumnezeu pentru noi toti". SursaFestivalul ,,La obarsii, la izvor", la Giula - Ungaria
Duminica, 15 octombrie, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria a organizat la Liceul Romanesc ,,Nicol...

Paradisul ca o biblioteca
Atingerea mamei ii face pe copii mai rezistenti la stres, zice diaconul Sorin Mihalache. Dragostea s...

Mantuirea nu este inutila
De la ateism la barbarism nu este decat un singur pas. Drama consta in lipsa comunicarii cu Dumnezeu...

Vulgaritatile fac viata de netrait
Sursa intelepciunii este experienta, iar sursa experientei este smerenia. Nefericirea omului contemp...

Sa aveti nadejde ca orice veti cere de la Sfantul Nectarie cu credinta se va implini
Ma numesc Milioara Avarvarei si Dumnezeu mi-a randuit sa fiu sotie de preot. In acest articol, vreau...


,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...

Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...

Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...