Cutremur in judetul Buzau | Horoscop 14 decembrie 2017. Gemenii au sanatatea vulnerabila | Calendarul zilei 14 decembrie. 1972, Programul Apollo: Eugene Cernan este ultima persoana care a pasit pe Luna | Mai putini bani pentru Prima Casa, in 2018 | ,,Colinde, colinde...vestiti si daruiti!" - proiect cultural - filantropic la Parohia Valea Bisericii | Credinciosii din Budesti, pelerini la bisericile din Arhiepiscopia Bucurestilor | Chiriarhul Ramnicului a asezat racla cu particele din moastele Sfantului Ierarh Spiridon in Biserica Parohiei Ostroveni | In aceasta dimineata, la Consiliul Judetean A doua extraordinara in mai putin de o saptamana | A inceput goana dupa hotii de pomi de Craciun | Sfaturi si recomandari de Sarbatori | Romania, in doliu national timp de trei zile in memoria regelui Mihai. Inmormantarea Majestatii sale va avea loc sambata | Proiecte de hartie | Echipele Inteco Holding s-au pregatit pentru o iarna care nu se anunta blanda | Patriarhul Justinian Marina si marturisitorii din Eparhia Aradului, comemorati la Facultatea de Teologie | Slujire arhiereasca la Apateu si Sepreus | Vizita arhiereasca si slujba de pomenire a Pr. Ioan Jidoi in Parohia Ortodoxa Romana Radna | Vernisajul expozitiei ,,Selectie din colectia de 15 ani", la Sala Clio | Indragitul Stefan Hrusca a colindat Aradul | Asociatia Municipiilor din Romania cere ca primariile sa primeasca un procent mai mare din impozite | Sergiu Bilcea: ,,Anul acesta trebuie sa redescoperim tot ce inseamna valorile Romaniei" |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Cuvioasa Parascheva, lauda mult folositoare a Moldovei

In ultima vreme traim o minimalizare a standardelor din dorinta de a se impune o nefireasca normalitate. Acum, omul traieste intens problema libertatii. Criza si tulburarile vremii noastre creeaza contexte speciale, omul aflandu-se permanent in cautare de repere autentice.
De aceea raportarea la sfinti, apropierea si comuniunea cu ei sunt deosebit de actuale si pretioase. In aceasta perspectiva se intelege aleasa pretuire pe care Biserica o arata dintru inceput sfintilor si sfintelor moaste, ca semne sfintite ale prezentei Duhului Sfant in viata acestora.
Credinciosii devin sfinti cand participa la sfintenia lui Dumnezeu prin harul Sfantului Duh, iar partasia omului cu sfintenia lui Dumnezeu se arata in lume prin sporirea duhovniceasca, prin apropierea de sfinti, pentru ca Dumnezeu Se odihneste intru sfinti si este minunat intru ei. Sfintii nu sunt doar simpli eroi ai credintei, ci slujitori smeriti ai lui Dumnezeu, vlastare ale trupului lui Hristos.
Din nefericire constatam ca sunt printre noi oameni nerecunoscatori fata de Dumnezeu si fata de sfinti. Cuvinte grele, nepotrivite, mediatizate prin intermediul canalelor media, necins­tesc Traditia ortodoxa bimilenara a cinstirii lui Dumnezeu si a sfintilor Sai. Si aceasta, cu atat mai grav, cu cat acestia sunt formatori de opinie, persoane cunoscute si chiar apreciate. Cum mai poti aprecia un potrivnic al sfintilor? Cine se poate pune cu sfintii? Doar cineva a carui minte i-a fost intunecata de potrivnicul binelui si se afla printre slujitorii lui. Biserica lauda izbandirile sfintilor si impodobeste zilele anului cu pomenirile lor, indemnandu-i si calauzindu-i pe credinciosi spre viata cea adevarata traita impreuna cu Hristos Domnul.Exemplele din vie­tile sfintilor si cuvintele evanghelice ne invata permanent sa lepadam criteriul vizibilitatii si sa primim logica si calea dumnezeiasca a renuntarii, a discretiei totale, chiar a suferintei, caci cel care voieste sa-si scape viata prin sine, cu propriile forte, o va pierde, iar cine se daruieste pe sine lui Hristos, chiar pana la jertfa propriei sale vieti, acela se va mantui.Toate aceste adevaruri graite de veacuri in Biserica noastra devin icoane faptuite de drept- cre­dinciosii crestini care si zilele acestea, ca in fiecare an, s-au asezat cuviincios la randul de kilometri ce duce cu rabdare patericala catre racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale unor sfinti prezenti la sarbatoarea din capitala Moldovei, intrei ei, Sfanta Tecla cea intocmai cu Apostolii.
Cu aproape o saptamana ina­inte de hramul Catedralei Mitropolitane, grupuri de oameni s-au asezat in rand pentru a sta de vorba, fiecare dupa priceperea sa, cu mult milostiva sfanta.Si anul acesta ii multumim Sfintei Parascheva pentru multa-i milostivire revarsata in trecut si in prezent peste noi toti si o rugam sa fie ,,fierbinte mangaietoare a sufletelor noastre".Prezenta impresionanta a credinciosilor in preajma Sfintei Parascheva la sarbatoarea inchinata ei la mijlocul lunii octombrie nu este o exceptie, pentru ca in fiecare zi sute si uneori mii de credinciosi alearga catre sfintele sale moaste, cerand ajutor si milostivire. A devenit atat de iubita pentru raspunsul direct pe care l-au primit cei curati cu inima, smeriti si ravnitori, pelerini pe Calea Sfintilor.
Cinstirea Sfintei Parascheva care se observa permanent se face mai vadita de ziua pomenirii ei, la 14 octombrie, in fiecare an. Cu multe zile inainte de sarbatoarea ei, de dimineata pana seara tarziu, mii de credinciosi isi indreapta pasii catre locasul cuvioasei din capitala Moldovei. Legatura profunda cu poporul credincios al Moldovei, pe care l-a ocrotit din acel binecuvantat an 1641, o inteleg si o stiu toti cei care isi pun nadejdea in Dumnezeu, Cel minunat intru sfintii Sai. Pentru marea ei lucrare duhovniceasca ascunsa ochilor oamenilor, Cuvioasa Parascheva a primit darul minunilor si bucuria sfintilor care bine si mult s-au nevoit intru slava Stapanului. A capatat de-a lungul vremii supranumele de mult milostiva, ajutatoare si folositoare. De ce? Pentru ca raspunsul ei la rugaciunea celor multi a venit neintarziat. Este, cu siguranta, rasplata pe care Dumnezeu i-a daruit-o Sfintei Parascheva pentru smerenia si bunatatea inimii ei, pentru jertfelnica iubire aratata Mirelui Hristos in scurta vietuire pamanteasca. Moastele sfintei, minunat descoperite raspandind buna mireasma, au devenit izvor de vindecari si noian de milostivire. Cine a mers macar o data in cetatea Iasilor de ziua ocrotitoarei a vazut, a simtit si a admirat multimile de pelerini care o venereaza. Oameni bolnavi, cu diagnostice cutremuratoare, saraci, nenorociti, mahniti si uitati de altii aduc clipa de clipa rugaciunile la racla ei. Lacrimi pe obraz, lacrimi insotite de caldura inimii si de dorinta comuniunii cu sfintii. Dintre cei care primesc raspuns bun, multi se intorc sa-i multumeasca.
Cinstind-o pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, credinciosii de ieri si de azi cinstesc darul sfinteniei cu care Dumnezeu ii infrumuseteaza pe crestinii cu viata aleasa. Sfanta ocrotitoare a Iasilor si a Moldovei intregi, Cuvioasa Parascheva este, neindoielnic, lauda Moldovei si inainte-statatoare, asa cum glasuieste un vechi tropar inchinat sfintei: ,,Dobandirea dezmierdarii cea ravnitoare de cele pamantesti, intelepteste trecand-o cu vederea, te-ai ridicat catre locasurile cele dumnezeiesti si izvor al tamaduirilor ai lasat celor credinciosi preasfintit cortul tau, Maica prealaudata. A Moldovei lauda cea cinstita si inainte-statatoare, cea incredintata, Parascheva. Nu inceta cu fierbinteala a ruga pe Hristos Dumnezeu pentru noi toti". SursaEghina romaneasca: a doua zi atat punga de puroi cat si durerea disparusera
Iata ca si eu am fost in chip minunat ajutat de Sfantul Nectarie! In vara acestui an, 2011, un om de...

Sfantul Dosoftei: Psaltirea in versuri
Psalmul lui David, 1 Ferice de omul ce n-a merge In sfatul celor fara de lege Si cu raii nu va sta-n...

Sa fie pace!
Pe undeva ma simt impacat cu lumea. Dragostea crestinilor pe care ii intalnesc in drumurile mele (of...

Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie
Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie au trait in timpul persecutiilor impotriva crest...

De ce ne spovedim?
Sfanta Taina a Spovedaniei, este momentul in care, intre preot, penitent si Dumnezeu se produce o mi...


Paradoxul si savoarea poemelor lui Girel Barbu
Vasilica GRIGORAS: Paradoxul si savoarea poemelor lui Girel Barbu Prin generozitatea poetului Girel ...

Rugaciunea care alunga toate relele si aduce lumina in viata credinciosului!
Sarbatorita in fiecare an pe data de 13 decembrie, sfanta Lucia este una dintre cele mai iubite sfin...

Hristos ne mantuieste. De ce?
,,…si vei chema numele Lui Iisus" (Matei 1, 21) Iubitii mei, cat de repede trece timpul! Peste...

Betleemul iubirii!
M-am intrebat de multe ori de ce sosirea Craciunului ma emotioneaza in fiecare an pana la lacrimi. S...

Porunca a Patra - Pazirea Zilei de Odihna
Porunca a patra ,,Pazeste ziua odihnei, ca sa tii cu sfintenie, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul t...