Ce super bolid va ajunge sperietoare pentru soferi! | Gripa a facut alte 5 victime. Numarul deceselor a ajuns la 45 | Austriecii au scos 27 miliarde lei PROFIT net din Petrom de la privatizare incoace | Tineri RETINUTI dupa mai multe spargeri in Buzau | Cum se deghizau indivizii | VIDEO: Misiune dificila, ieri, in Muntii Buzaului | Carmen Bruma te ajuta sa intri in rochia de mireasa, la Targul de Nunti de la Romexpo! | Sa vina turistii... Cum ii intampina Timisoara | In sali polivalente sa ne-ntrecem sau in stadioane sa ne masuram? | Prima barza a sosit intr-o localitate timiseana. Vine oare si primavara? | Campanie impotriva consumului nejustificat de antibiotice. Pericolele ascunse in capsule | Google Pay este noul Android Pay | Google lanseaza oficial sistemul Android Pay, transformand telefonul mobil in portofel electronic | Apple rezolva cea mai recenta vulnerabilitate din iOS | Windows 10 Mobile nu va mai primi actualizari beta in programul Insider | Parangheliile megalomanice ale lui Oprisan, considerate ,,prejudiciu" la bugetul judetului de catre Curtea de Conturi | PREZENTARE DE STRATEGIE: Validarea si imbunatatirea competentelor digitale ale profesorilor si formatorilor | COOPERARE: Propunerea de infratire a judetului Maramures cu regiunea Transcarpatia a fost acceptata de partea ucraineana | S-A DECIS: O noua fabrica se inchide in Romania. Sute de oameni raman fara loc de munca | TRASI PE DREAPTA: Peste 200 de masini verificate si amenzi de aproape 47.000 de lei in doar doua ore | VREMEA IN MARAMURES: Temperaturi cuprinse intre -4?C si 2?C |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"

Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc punerea in scena a unei ample compozitii muzicale vocal-simfonice, care a incununat seria evenimentelor dedicate sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi. Oratoriul ,,Chemari spre mantuire. Pelerini la Sfanta Cuvioasa Parascheva" a avut aseara premiera, fiind rodul unei munci de aproape trei ani.
Opera religioasa prezentata aseara, Chemari spre mantuire. Pelerini la Sfanta Cuvioasa Parascheva, a ilustrat, in chip sintetic si simbolic, intreaga istorie a mantuirii omului. Cele cinci tablouri ale operei i-au purtat pe spectatori ,,ca-ntr-un pelerinaj de la statutul de la cel de (cf. Efeseni 2, 19)", dupa cum a spus pr. Constantin Sturzu, cel care a alcatuit libretul compozitiei, alaturi de compozitorul Viorel Munteanu.
Omagiu adus numerosilor pelerini care vin, an de an, la Iasi
Cele cinci tablouri ale Oratoriului Chemari spre mantuire. Pelerini la Sfanta Cuvioasa Parascheva expuse aseara publicului, care a umplut sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" din Iasi, au fost intitulate astfel: ,,Mantuirea obiectiva", ,,Mantuirea subiectiva", ,,Popas obligatoriu: mantuirea de patimi", ,,Popas final: nasterea in Cer" si ,,Calauza spre sfintenie".
Fiind o opera extrem de complexa - pentru soprana, mezzosoprana, tenor, bas, recitator, cor mixt, cor bizantn, cor de copii si orchestra -, oratoriul a reprezentat o expresie a recunostintei fata de Sfanta Parascheva si un omagiu adus numerosilor pelerini care vin, an de an, la Iasi. Spectacolul a readus in actualitate, pentru un public larg, un gen al muzicii clasice si un fenomen paradigmatic in campul spiritualitatii balcanice: pelerinajul de Sfanta Parascheva de la Iasi. ,,Aceasta a fost o seara de vecernie inchinata Sfintei Parascheva"
La finalul oratoriului, Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost invitat sa transmita celor prezenti cateva ganduri. In cuvantul sau, ierarhul a enumerat o parte din consecintele zilei de 14 octombrie 1641, care s-au succedat si se succed in istoria romanilor: ,,Se intampla la mijlocul veacului al XVII-lea, in anul 1641, intr-o zi de 14 octombrie, cand racla cu sfintele moaste ale Sfintei Parascheva au patruns pe pamantul Moldovei. Multe lucruri frumoase au fost binecuvantate pe acest taram. Ele sunt masurate prin consecintele pe care le au de-a lungul vremii aupra oamenilor. Nu stiu daca in tara, sau in Moldova mai precis, vreun eveniment care a avut loc vreodata sa fi avut atatea cosecinte precum acest 14 octombrie 1641. Sute de biserici ale ei ctitorite, podoaba Iasilor, , zidita cu atata atentie si atata adancime, inaltime si cuprindere, pentru a o gazdui. La toate acestea, adaugam cohorta de pelerini care, an de an, vin sa o cinsteasca, sa se odihneasca pentru o clipa in fata ei, sa prinda putere, multi chiar pentru un an de zile, intru nadejdea ca Dumnezeu ii va ajuta ca, intr-un alt 14 octombrie, intr-un an care vine, sa se intoarca la ea. Pentru locuitorii Iasilor ea este inima. Ii vad in fiecare dimineata si pana spre noapte, venind cu miile, tineri sau mai putin tineri, pentru a-i zice Buna ziua Sfintei si a-si continua apoi pelerinajul prin viata. La toate aceste consecinte lasate de la venirea sfintelor moaste la Iasi, iata ca se adauga si acest oratoriu pe care domnul profesor Munteanu l-a gandit, l-a adancit si a lasat sa i se desfasoare ca niste cascade fatetele diamantului. Cred ca a creat o stare pe care o au credinciosii langa racla Sfintei, in sfanta Catedrala, la ceas de acatist. Aceasta a fost o seara de vecernie inchinata Sfintei Parascheva, sfintilor lui Dumnezeu. Oferim acest oratoriu marelui voievod Vasile Lupu, marelui Mitropolit al Moldovei Varlaam, care a staruit pe langa voievod sa primeasca aceasta lucrare, probabil atunci negandindu-se la consecintele legate de acest gest. Oferim acest oratoriu pelerinilor care vin an de an la Iasi si, in mod special, iesenilor deoarece au stiut de-a lungul vremii sa pastreze cu atentie acest odor, sa transmita din sangele lor in sangele raclei pentru ca aceasta sa fie vie si sa-i astepte pe cei de pe alte meleaguri sa se aseze langa dansa".
,,Iata-ma, acum, destins si fericit!"
IPS Teofan a multumit solistilor, regizorilor, dirijorilor si compozitorului pentru efortul realizarii oratoriului. Au primit cate un dar din partea Arhiepiscopiei Iasilor urmatorii: soprana Ana-Maria Donose, mezzosoprana Mihaela Blandu, soprana Daniela Goria, tenorul Petru Pavel, basul Daniel Mateianu, tenorul Adrian Sirbu si Corul de muzica psaltica "Byzantion", pr. Mircea Stoleriu, recitator, Cristian Orosanu, conducator artistic, regizorul Victor Zaharia, regizorul video-design Andrei Cozlac, Daniela Dorosinca, dirijor al Corului de copii Musica Viva, Doru Petru Morariu, dirijorul Corului academic Gavriil Musicescu al Filarmonicii Moldova Iasi, pr. Iustin, de la Manastirea Sihastria, Gheorghita Dorneanu, Orchestra Filarmonicii Moldova Iasi si prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii Moldova Iasi, care, profund emotionat, a declarat: ,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi! Este un moment minunat! Dumnezeu mi-a dat credinta si m-a invatat sa ma rog. Rugaciunea este painea mea cea de toate zilele, dar n-am crezut ca voi trai un moment atat de inaltator, atat de frumos, si n-am crezut ca voi ajunge in fata colegilor mei sa traiesc acest moment inaltator. Multumesc profesorului si prietenului Viorel Munteanu, un om de o calitate deosebita, un om care face cinste cetatii noastre, ii multumesc pentru aceasta lucrare care m-a tinut efectiv in scaun, inclestat, incordat si, iata-ma, acum, destins si fericit!".
Cel mai intim fir al muzicii
Cel care a tinut ultima prelegere a fost Viorel Munteanu, compozitorul oratoriului. ,,De cand este aceasta sarbatoare a Sfintei Parascheva, am incercat sa ma implic intotdeauna de la universitate si in calitate de compozitor. Dar oratoriul din seara asta a fost ceva special. O intreaga cultura romaneasca, bizantina si anonima, a noastra, strabate o asemenea lucrare. Prin muzica Oratoriului Chemari spre mantuire ne intoarcem la originile multiseculare ale acestui gen muzical religios si la cel mai intim fir al muzicii - melodia."
Evenimentul de aseara s-a incheiat in chip firesc, prin impletirea armonioasa intre cult si cultura, prin intonarea de catre intreaga audienta, impreuna cu artistii prezenti pe scena, a Troparului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Oratoriul imbogateste colectia compozitiilor muzicale romanesti Proiectul Oratoriul ,,Chemari spre mantuire. Pelerini la Sfanta Cuvioasa Parascheva" constituie o contributie concreta la muzica simfonica romaneasca contemporana, facilitand interferenta intre diferite genuri muzicale (muzica corala, muzica bizantina, genul recitativ, oratoriul - opera religioasa). In acest sens, Oratoriul Chemari spre mantuire. Pelerini la Sfanta Cuvioasa Parascheva continua traditia europeana a compozitiilor muzicale ample pentru cor, solisti si orchestra ale lui Handel, Bach, Berlioz, Liszt, Haydn s.a.. Totodata, imbogateste, dupa mai bine de 80 de ani de la realizarea de catre compozitorul roman Paul Constantinescu a celor doua cunoscute oratorii bizantine de Pasti si de Craciun, colectia compozitiilor muzicale romanesti de acest gen. Daca oratoriile cunoscute in plan international sunt dedicate unor personaje biblice vetero-testamentare (precum Iudita, Estera, Debora, Iosua) sau unor evenimente dramatice consemnate de Sfanta Scriptura, cum ar fi robia lui Israel in Egipt, ori unor evenimente esentiale pentru istoria mantuirii oamenilor - Nasterea si Invierea Domnului -, oratoriul realizat de profesorul si compozitorul roman Viorel Munteanu are in prim-plan un subiect de sinaxar: o sfanta populara a Ortodoxiei, Sfanta Parascheva de la Iasi - un ferment al unui fenomen amplu in zona Balcanilor, pelerinajul anual la moastele acestei sfinte, in capitala Moldovei. Sursa

Sfanta Liturghie arhiereasca in Parohia Cajvana II
In Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 18 februarie 2018, la Parohia cu hramurile ,,Nasterea Maicii...

Acum, la inceputul Sfantului si Marelui Post
Cateva referinte despre Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul... Din prima zi a Postului Pa...

Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei
Sfantul Eustatie a fost un aparator al Ortodoxiei. A aparat sfintele dogme la Sinodul intai Ecumenic...

Most Noticeable Write My Essay
Most Noticeable Write My Essay Among the standard roles of articles, as a blogger notes is how it is...

Jean Jaures si nevoia profunda de unitate
Jean Jaures, socialist francez de marca, jurnalist si formator de opinie. Cea mai profunda nevoie es...


Iisus - The movie
Pe 12 februarie 1932 se nastea regizorul italian Franco Zeffirelli, cel care realiza in 1977 Gesu di...

Reflectii ...
Radu BOTIS/Mircea BOTIS Recent ne-a atras atentia cartea ,,Reflectii templiere in Transilvania",apar...

Invatatura Bisericii noastre despre Postul Ortodox - cu foloasele si cu binecuvantarile lui...
Introducere In teologia ortodoxa contemporana, problema postului se afla prin-tre preocuparile princ...

Sfantul Leon, episcopul Cataniei
Sfantul Leon a trait in timpul imparatului Heraclie (641-668). A fost episcop in Catania, din insula...

Cum sa tinem adevaratul POST?
,,Cum sa tinem adevaratul POST?" este o intrebare care ar trebui sa framante pe orice crestin evlavi...