Satul din Romania unic in lume. Are un sigur locuitor si un peisaj ireal | Deputat USR: Asistenta europarlamentara a lui Dancila, trimisa in judecata in dosarul lui Dragnea | Momente romantice la o institutie din Botosani cu o Veronica si-un Mihai - VIDE&GALERIEFOTO | Imbulzeala de pe lume la KFC Botosani, oamenii se calca in picioare, iar preturile... - FOTOGALERIE | POVESTEA incredibila a omorului cu furci si topoare: criminalii aveau fetele acoperite - VIDEO | Mihai Eminescu, prin ochii politicienilor | O politista si-a dat demisia ca sa plece in Anglia: Parasesc un sistem corupt in care guverneaza P.C.R.-ul | Avion cu migranti clandestini interceptat in spatiul aerian al Ungariei | Afaceristi valceni, trimisi in judecata de DNA Pitesti | Taximetrist atacat de client | Patron pitestean, sub control judiciar | Mascatii, la Curtea de Arges | Masini calcinate de flacari | Masini facute zob la Campulung | Bascovul, la rascruce de drumuri europene | Apel catre Omul Bun: Spectacol caritabil cu Maia Morgenstern, in Oradea | Revista Ateneu 579 - 580. Sa ne intoarcem la valorile spirituale | Lansare de proiect la Primaria Municipiului Resita - Aproape 1,5 mil de euro pentru Resita si Pancevo din Serbia | PSD propune iar o femeie pentru postul de premier! | Presedintele Grupului S&D al Parlamentului European: Salutam nominalizarea lui Dancila! |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

In asteptarea Sfantului Ierarh Spiridon

Jumatatea lui Undrea aduce de fiecare data credinciosilor ortodocsi un dar de credinta si intarire in osteneala duhovniceasca prin care se incununeaza spre asteptarea marelui praznic al Nasterii Domnului. Sfantul Ierarh Spiridon, cinstit de Biserica noastra in ziua de 12 decembrie, este unul dintre Sfintii Parinti care au marturisit Adevarul dumnezeiesc la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 321.
Sfantul Parinte, a carui praznuire o cinstim maine, s-a nascut in anul 270 in localitatea Askia din insula Cipru, din parinti simpli, iar principala indeletnicire a copilariei sale a fost pasterea oilor. Sfantul Spiridon a cunoscut Taina Nuntii, iar dupa ce a murit sotia sa (foarte devreme), a imbracat haina monahala, cheltuindu-si averea pentru cei care erau in lipsa si in nevoie. Fiind inzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, caci ,,vindeca tot felul de boli, din cele cu anevoie de vindecat, si izgonea duhurile rele numai cu cuvantul", Sfantul Spiridon a devenit pastorul spiritual al credinciosilor din cetatea Trimitundei. A trait in timpul marelui imparat Constantin, fiind un sustinator neclintit al dreptei credinte, pe care totdeauna a prezentat-o oamenilor nealterata, facand vii cuvintele Mantuitorului pentru cei care erau in intuneric.
Aparator al adevarului treimic la primul Sinod Ecumenic de la Niceea
Primii crestini au cautat adevarul credintei cu inima. Aceasta cautare va deveni una rationala din momentul convertirii la crestinism a oamenilor invatati, a filosofilor care, pana la descoperirea lui Hristos in Biserica, cautasera adevarul in diversele sisteme filosofice pe care le studiau amanuntit in scolile timpului. Din aceste incercari rationale de a-L cunoaste pe Creator au luat nastere mai multe erezii, dintre care cea mai grea pentru crestinii Bisericii primare a fost aceea a preotului Arie. El Il socotea pe Dumnezeu-Fiul drept creatura a lui Dumnezeu-Tatal si nu de o fiinta cu Acesta. Imparatul Constantin cel Mare (306-337), care desi nu era un cunoscator al problemelor teologice, afland despre tulburarea produsa in Biserica de erezia lui Arie, a stabilit organizarea unui sinod ecumenic in cadrul caruia sa se stabileasca concis adevarul de credinta al Bisericii. Sinodul a avut loc la Niceea in anul 321, iar printre participanti s-a numarat si Sfantul Ierarh Spiridon, reprezentantul Bisericii din cetatea Trimitundei.
,,Unul este Dumnezeu care a facut cerul si pamantul"
Sfantul i-a uimit pe multi cu simplitatea cu care a explicat credinta ortodoxa. Fara prea multa stiinta de carte, sfantul a reusit sa converteasca un mare filosof al vremii de la arianism la Ortodoxie. El s-a apropiat si i-a zis: ,,Unul este Dumnezeu care a facut cerul si pamantul, pe om din pamant l-a zidit si toate celelalte, cele vazute si cele nevazute le-a asezat cu Cuvantul si cu Duhul Sau. Pe Acel Cuvant Il credem noi ca este Fiul lui Dumnezeu, care S-a milostivit de ratacirea noastra, S-a nascut din Fecioara, a vietuit cu oamenii, a patimit, a murit pentru mantuirea noastra, a inviat si impreuna cu El a inviat tot neamul omenesc. Pe Acesta Il asteptam sa vina, sa judece pe toti cu dreptate si sa rasplateasca fiecaruia dupa vrednicie, si-L credem ca este de o fiinta cu Tatal, pe scaun impreuna-sezator si asemenea cinstit. Acestea, astfel, le marturisim fara ispitire si incercare si nici tu nu indrazni sa ispitesti adevarul, pentru ca el covarseste toata intelegerea ta si este mai presus decat toata cunostinta".
Ca sa-i dovedeasca filosofului unitatea Sfintei Treimi, Sfantul Spiridon a facut semnul Sfintei Cruci cu dreapta, avand in stanga o caramida, si invocand numele Sfintei Treimi. Deindata focul s-a ridicat in sus, apa a cazut pe pamant, iar lutul din caramida a ramas in mana lui. Toti cei prezenti au fost cuprinsi de uimire, iar filosoful nu mai avea cuvinte pentru a-l combate pe sfant, in care lucra puterea dumnezeiasca, care a facut sa se implineasca cuvintele Scripturii: ,,Nu sta in cuvant Imparatia lui Dumnezeu, ci in putere".
Impodobit cu darul facerii de minuni
Dupa ce s-au sfarsit lucrarile sinodului, Sfantul Spiridon a venit in cetatea sa. Intre timp, a murit Irina, fiica lui, care toata viata petrecuse in feciorie, slujind lui Hristos. In timpul vietii, o femeie ii incredintase fetei spre pastrare un odor de aur. Acum, daca fata murise, femeia nu-si mai putea lua ­inapoi odorul, de care numai cea moarta stia unde este. Dupa ce au cautat peste tot si nu au gasit nimic, Sfantul Spiridon a mers la mormantul fiicei sale si a strigat catre dansa, precum odinioara strigase Hristos pe prietenul sau, Lazar: ,,Fiica Irino, unde este odorul de aur care ti s-a incredintat spre pastrare?", iar ea, ca trezindu-se ca dintr-un somn lung, i-a spus locul unde era ascuns odorul. Si iarasi a zis catre dansa sfantul: ,,Dormi de acum, fiica mea, pana ce te va destepta Domnul tuturor, la invierea cea de obste".
De asemenea, sfantul l-a vindecat si pe imparatul Constantie, fiul imparatului Constantin, dupa ce acesta l-a vazut prin vis si, chemandu-l din cetatea Trimitundei, a obtinut vindecare doar prin atingerea de dansul.
Dupa o viata intreaga in care a slujit cu vrednicie Bisericii din Trimitunda, Sfantul Ierarh Spiridon a fost chemat de catre Stapanul sau pentru a merge la cele inalte, in locasurile dreptilor, la locul care ii era randuit dupa faptele sale cele bune. A murit in anul 348 d.Hr., la varsta de 78 de ani, fiind ingropat in Biserica ,,Sfintilor Apostoli" din cetatea Trimitundei, din insula Cipru.
Invrednicit de Dumnezeu cu neputrezirea si facerea de minuni
Dupa ce saracinii au cotropit insula, cipriotii au deschis mormantul sau pentru a-i muta moastele la Constantinopol. Atunci i-au descoperit trupul intreg, inconjurat de o bineplacuta mireasma de busuioc, semn al sfinteniei vietii sale. La caderea Constantinopolului in mainile turcilor, in 1453, sfintele sale moaste au fost mutate in Serbia, iar de aici un parinte din insula Corfu, Georgios Kalohairetis, le-a adus in Grecia. In prezent, moastele Sfantului Ierarh Spiridon se gasesc intr-o biserica din insula greceasca Corfu, biserica aflata la 100 de metri de mitropolie, alaturi de moastele Sfintei Imparatese Teodora, praznuita de Biserica in ziua de 11 martie a fiecarui an.
Sfantul calator
Pana si astazi, sfantul lucreaza pentru credinciosi prin sfintele sale moaste. El este cunoscut ca ,,Sfantul calator", deoarece papucii sai de matase se uzeaza si sunt inlocuiti in fiecare an, de ziua praznuirii sale. Spre deosebire de celelalte sfinte moaste, cele ale sfantului dispar frecvent din racla, venind la cei care ii cer ajutorul cu credinta si facand numeroase minuni. El este ocrotitorul celor bolnavi si de aceea multe spitale ii poarta numele.
Exista mai multe dovezi si marturii despre aceste calatorii pe care le face sfantul: clericii si credinciosii au observat adesea ca, pentru perioade scurte de timp, trupul sfantului lipseste din racla, iar atunci cand sfantul revine, trupul sau este cald si prafuit. De asemenea, papucii sfantului sunt schimbati in fiecare an, deoarece se uzeaza, putandu-se vedea pe ei urme de praf si de iarba. Pentru acest lucru, Sfantul Spiridon a fost ales patronul cizmarilor. In timpul procesiunilor religioase, Sfantul Spiridon este purtat in racla stand in picioare. Este cinstit de peste 1.600 de ani de catre credinciosi ca fiind cel care petrece totdeauna cu oamenii, asa cum ni se arata in cantarile Acatistului sau: ,,Bucura-te ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te ca al tau trup savarseste astazi minuni; Bucura-te ca incaltamintele tale slujesc ca dovada".
Jumatatea lui Undrea aduce de fiecare data credinciosilor ortodocsi un dar de credinta si intarire in osteneala duhovniceasca prin care se incununeaza spre asteptarea marelui praznic al Nasterii Domnului. Sfantul Ierarh Spiridon, cinstit de Biserica noastra in ziua de 12 decembrie, este unul dintre Sfintii Parinti care au marturisit Adevarul dumnezeiesc la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 321.Sfantul Parinte, a carui praznuire o cinstim maine, s-a nascut in anul 270 in localitatea Askia din insula Cipru, din parinti simpli, iar principala indeletnicire a copilariei sale a fost pasterea oilor. Sfantul Spiridon a cunoscut Taina Nuntii, iar dupa ce a murit sotia sa (foarte devreme), a imbracat haina monahala, cheltuindu-si averea pentru cei care erau in lipsa si in nevoie. Fiind inzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, caci ,,vindeca tot felul de boli, din cele cu anevoie de vindecat, si izgonea duhurile rele numai cu cuvantul", Sfantul Spiridon a devenit pastorul spiritual al credinciosilor din cetatea Trimitundei. A trait in timpul marelui imparat Constantin, fiind un sustinator neclintit al dreptei credinte, pe care totdeauna a prezentat-o oamenilor nealterata, facand vii cuvintele Mantuitorului pentru cei care erau in intuneric.Aparator al adevarului treimic la primul Sinod Ecumenic de la NiceeaPrimii crestini au cautat adevarul credintei cu inima. Aceasta cautare va deveni una rationala din momentul convertirii la crestinism a oamenilor invatati, a filosofilor care, pana la descoperirea lui Hristos in Biserica, cautasera adevarul in diversele sisteme filosofice pe care le studiau amanuntit in scolile timpului. Din aceste incercari rationale de a-L cunoaste pe Creator au luat nastere mai multe erezii, dintre care cea mai grea pentru crestinii Bisericii primare a fost aceea a preotului Arie. El Il socotea pe Dumnezeu-Fiul drept creatura a lui Dumnezeu-Tatal si nu de o fiinta cu Acesta. Imparatul Constantin cel Mare (306-337), care desi nu era un cunoscator al problemelor teologice, afland despre tulburarea produsa in Biserica de erezia lui Arie, a stabilit organizarea unui sinod ecumenic in cadrul caruia sa se stabileasca concis adevarul de credinta al Bisericii. Sinodul a avut loc la Niceea in anul 321, iar printre participanti s-a numarat si Sfantul Ierarh Spiridon, reprezentantul Bisericii din cetatea Trimitundei.,,Unul este Dumnezeu care a facut cerul si pamantul"Sfantul i-a uimit pe multi cu simplitatea cu care a explicat credinta ortodoxa. Fara prea multa stiinta de carte, sfantul a reusit sa converteasca un mare filosof al vremii de la arianism la Ortodoxie. El s-a apropiat si i-a zis: ,,Unul este Dumnezeu care a facut cerul si pamantul, pe om din pamant l-a zidit si toate celelalte, cele vazute si cele nevazute le-a asezat cu Cuvantul si cu Duhul Sau. Pe Acel Cuvant Il credem noi ca este Fiul lui Dumnezeu, care S-a milostivit de ratacirea noastra, S-a nascut din Fecioara, a vietuit cu oamenii, a patimit, a murit pentru mantuirea noastra, a inviat si impreuna cu El a inviat tot neamul omenesc. Pe Acesta Il asteptam sa vina, sa judece pe toti cu dreptate si sa rasplateasca fiecaruia dupa vrednicie, si-L credem ca este de o fiinta cu Tatal, pe scaun impreuna-sezator si asemenea cinstit. Acestea, astfel, le marturisim fara ispitire si incercare si nici tu nu indrazni sa ispitesti adevarul, pentru ca el covarseste toata intelegerea ta si este mai presus decat toata cunostinta".Ca sa-i dovedeasca filosofului unitatea Sfintei Treimi, Sfantul Spiridon a facut semnul Sfintei Cruci cu dreapta, avand in stanga o caramida, si invocand numele Sfintei Treimi. Deindata focul s-a ridicat in sus, apa a cazut pe pamant, iar lutul din caramida a ramas in mana lui. Toti cei prezenti au fost cuprinsi de uimire, iar filosoful nu mai avea cuvinte pentru a-l combate pe sfant, in care lucra puterea dumnezeiasca, care a facut sa se implineasca cuvintele Scripturii: ,,Nu sta in cuvant Imparatia lui Dumnezeu, ci in putere".Impodobit cu darul facerii de minuniDupa ce s-au sfarsit lucrarile sinodului, Sfantul Spiridon a venit in cetatea sa. Intre timp, a murit Irina, fiica lui, care toata viata petrecuse in feciorie, slujind lui Hristos. In timpul vietii, o femeie ii incredintase fetei spre pastrare un odor de aur. Acum, daca fata murise, femeia nu-si mai putea lua ­inapoi odorul, de care numai cea moarta stia unde este. Dupa ce au cautat peste tot si nu au gasit nimic, Sfantul Spiridon a mers la mormantul fiicei sale si a strigat catre dansa, precum odinioara strigase Hristos pe prietenul sau, Lazar: ,,Fiica Irino, unde este odorul de aur care ti s-a incredintat spre pastrare?", iar ea, ca trezindu-se ca dintr-un somn lung, i-a spus locul unde era ascuns odorul. Si iarasi a zis catre dansa sfantul: ,,Dormi de acum, fiica mea, pana ce te va destepta Domnul tuturor, la invierea cea de obste".De asemenea, sfantul l-a vindecat si pe imparatul Constantie, fiul imparatului Constantin, dupa ce acesta l-a vazut prin vis si, chemandu-l din cetatea Trimitundei, a obtinut vindecare doar prin atingerea de dansul.Dupa o viata intreaga in care a slujit cu vrednicie Bisericii din Trimitunda, Sfantul Ierarh Spiridon a fost chemat de catre Stapanul sau pentru a merge la cele inalte, in locasurile dreptilor, la locul care ii era randuit dupa faptele sale cele bune. A murit in anul 348 d.Hr., la varsta de 78 de ani, fiind ingropat in Biserica ,,Sfintilor Apostoli" din cetatea Trimitundei, din insula Cipru.Invrednicit de Dumnezeu cu neputrezirea si facerea de minuniDupa ce saracinii au cotropit insula, cipriotii au deschis mormantul sau pentru a-i muta moastele la Constantinopol. Atunci i-au descoperit trupul intreg, inconjurat de o bineplacuta mireasma de busuioc, semn al sfinteniei vietii sale. La caderea Constantinopolului in mainile turcilor, in 1453, sfintele sale moaste au fost mutate in Serbia, iar de aici un parinte din insula Corfu, Georgios Kalohairetis, le-a adus in Grecia. In prezent, moastele Sfantului Ierarh Spiridon se gasesc intr-o biserica din insula greceasca Corfu, biserica aflata la 100 de metri de mitropolie, alaturi de moastele Sfintei Imparatese Teodora, praznuita de Biserica in ziua de 11 martie a fiecarui an.Sfantul calatorPana si astazi, sfantul lucreaza pentru credinciosi prin sfintele sale moaste. El este cunoscut ca ,,Sfantul calator", deoarece papucii sai de matase se uzeaza si sunt inlocuiti in fiecare an, de ziua praznuirii sale. Spre deosebire de celelalte sfinte moaste, cele ale sfantului dispar frecvent din racla, venind la cei care ii cer ajutorul cu credinta si facand numeroase minuni. El este ocrotitorul celor bolnavi si de aceea multe spitale ii poarta numele.Exista mai multe dovezi si marturii despre aceste calatorii pe care le face sfantul: clericii si credinciosii au observat adesea ca, pentru perioade scurte de timp, trupul sfantului lipseste din racla, iar atunci cand sfantul revine, trupul sau este cald si prafuit. De asemenea, papucii sfantului sunt schimbati in fiecare an, deoarece se uzeaza, putandu-se vedea pe ei urme de praf si de iarba. Pentru acest lucru, Sfantul Spiridon a fost ales patronul cizmarilor. In timpul procesiunilor religioase, Sfantul Spiridon este purtat in racla stand in picioare. Este cinstit de peste 1.600 de ani de catre credinciosi ca fiind cel care petrece totdeauna cu oamenii, asa cum ni se arata in cantarile Acatistului sau: ,,Bucura-te ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te ca al tau trup savarseste astazi minuni; Bucura-te ca incaltamintele tale slujesc ca dovada". SursaParintele Viorel Cojocaru - "jertfa preotilor pentru tinerii de azi"
-Care ar fi principala problema a tinerilor din societatea noastra de azi? -Principala problema a ti...

Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru
Pe 16 ianuarie serbam inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru. Din Faptele Apostolilo...

In ce a crezut Eminescu?
Dialog cu Razvan Codrescu Mihai Eminescu a scris una dintre cele mai frumoase rugaciuni adresate Mai...

TEST
TEST textThe post TEST appeared first on Lumea Credintei....

Cea mai puternica rugaciune impotriva blestemelor!
Daca crezi ca cineva iti vrea raul si lucreaza cu farmece asupra ta, tot ce ai de facut este sa rost...


Pitagora- Oamenii isi atrag relele prin propria si libera lor alegere
Stiri de ultima ora, evenimente, atitudine - OficialMedia.com Cugeta inainte de a faptui, ca sa nu t...

Despre alegerea profesiei si unitate...la romani
Profesia ocupa cea mai mare a parte vietii omului! Stim ca de modul cum vom folosi timpul acestei vi...

Ortodoxie = smerenie si dragoste
Spunea Parintele nostru Sofian ca trasaturile fundamentale ale Ortodoxiei sunt smerenia si dragostea...

De dincolo de ger
Cum vom vorbi despre Hristos, daca nu ne-am intalnit cu El? La final, sa avem o singura vina: aceea ...

Incapabil de plata
Sunt ranit, aproape mort, abia viu. Preotul trece nepasator pe langa mine. La fel face si „aju...