Incendiu la un gater din Gura Raului | foto | Noul ministru al Transporturilor: Vom lucra 30 de zile pe luna, fara sarbatori | Castiga restanta si urca pe primul loc! | Schimbare de antrenor la Sirineasa! | Handbalistii bat Dinamo si urca pe 3! | LANSARE PROIECT "ATELIER PRODUCTIE, SHOW-ROOM, FIRME LUMINOASE, IMPREJMUIRE LA STRADA, PARCARE IN INCINTA, RACORDURI LA UTILITATI, ORGANIZAREA EXECUTIEI LUCRARILOR", cod SMIS 104680 | Maestrul Victor Rebengiuc, decorat de presedintele Iohannis cu ,,Steaua Romaniei" | IASI: Ucraina se va administra dupa sistemul european, sustine guvernatorul regiunii Vinita | Un ultim omagiu pentru Olga Tudorache (audio) | Turistii pagubiti de ,,Omnia" vor fi adusi in tara | Cocos la DNA | Romani condamnati la inchisoare de un tribunal german | Temperaturi de vara in Dobrogea | Nicolae Dica a vorbit despre Denis Alibec: "Decizia am luat-o pentru viitorul sau". Gigi Becali i-a stabilit viitorul atacantului | Directorul unui centru de ingrijire pentru persoane cu handicap din Urlati este acuzat ca a ascuns un focar de raie | Ion Lungu: Licitatia pentru salubritatea menajera a fost programata pentru 1 noiembrie. E un punct de cotitura in gestionarea deseurilor | Editie Speciala cu Alin Bena- 18 octombrie 2017 - Lista completa a candidatilor pentru Primaria Deva | Mesajul generalului (r) Vasile Barea pentru rezervisti si militarii activi | Apple trebuie sa plateasca 440 de milioane de dolari pentru folosirea ilegala a unor brevete in aplicatiile FaceTime si iMessage | Comisia SRI ataca Binomul. Fost demnitar: ,,Multi ministri interceptati pe siguranta nationala in 2014" |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Intalnirea anuala a tinerilor ortodocsi din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Intalnirea anuala a tinerilor ortodocsi din Arhiepiscopia Alba Iuliei, editia a VII-a, a avut loc sambata, 7 octombrie, la Aiud. In acest an, avand in vedere tematica ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului", Intalnirea a avut loc in cetatea Aiudului, loc semnificativ pentru memoria marturisitorilor din inchisorile comuniste.
Tinerii participanti din protopopiatele Arhiepiscopiei Alba Iuliei - Targu-Mures, Alba Iulia, Reghin, Blaj, Sighi­soara, Sebes, Ludus, Campeni, Tarnaveni -, au fost intam­pinati la Aiud de tinerii voluntari ai protopopiatului gazda. Pe o esplanada special amenajata in fata Bisericii ,,Sfintii Trei Ierarhi" din Aiud, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de Te-Deum si a rostit un cuvant de invatatura despre daruirea de sine. Ierarhul i-a facut pe tineri sa inteleaga rostul lor in aceasta lume: ,,Iubiti tineri, raza de soare pare lipsita de consistenta, si totusi ea lumineaza, incalzeste si straluceste. Darul pe care-l aveti, chiar daca pare mic si neinsemnat, valorificati-l, avand dispozitia launtrica de a dori ca in jurul vostru toti sa fie fericiti, mangaiati si imbarbatati. In acest fel, tineretea voastra emana, intr-adevar, lumina si mireasma lui Hristos. Sfantul Vasile cel Mare zice: . Incredintati de aceasta, sa trimiteti in lume valuri de bucurie, optimism si incredere. De asemenea, sa aratati tuturor un zambet prietenos, bunavointa si amabilitate", conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Cei peste 1000 de tineri din cuprinsul Eparhiei au pornit intr-o procesiune comemorativa spre Memorialul Aiudului de la Rapa Robilor. Cu steaguri tricolore, purtand crucea si icoana Maicii Domnului in fruntea convoiului, participantii au intrat in incinta Schitului ,,Inaltarea Sfintei Cruci", aflat in imediata vecinatate a Memorialului, unde au luat parte la slujba de pomenire a martirilor si marturisitorilor trecuti la Domnul, in inchisorile comuniste. Protos. Gavriil Varvaruc, staretul schitului, le-a adresat tinerilor cateva cuvinte despre semnificatia locului incarcat de sfintenie in care ei au pasit. Tinerii au reluat procesiunea pe ,,Drumul ostasilor" spre inchisoarea Aiud, purtand in brate mai multe portrete ale unor marturisitori care au trecut prin aceasta inchisoare (Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc, Ioan Iovan, Nicolae Steinhardt, Arsenie Boca, Ioan Ianolide, Iustin Parvu, Ilarion Felea, Mircea Vulcanescu, Sofian Boghiu, Sandu Tudor, Petre Tutea, Gheorghe Calciu s.a.), conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei. ,,In acest fel, tinerii si-au asumat jertfa inaintasilor nostri, au ridicat memoria lor din pamantul uitarii, purtandu-i cu ei in drumul spre desavarsire, dand marturie despre viata lor martirica. In chip simbolic, tinerii au refacut in sens invers drumul pe care detinutii, care nu mai rezistau fizic asupririlor carcerale si se mutau la Domnul, erau dusi spre locul comun de ingropare", a spus pr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei.
Ajunsi in proximitatea inchisorii, pe Stadionul din oras, pregatit pentru acest eveniment, tinerii au participat la conferinta cu tema ,,Martirii temnitelor comuniste - modele pentru tinerii de azi", sustinuta de catre parintele profesor Nicolae Bordasiu in dialog cu jurnalistul Claudiu Tarziu. ,,Momentul a fost incarcat de emotie prin faptul ca in fata lor se afla si le vorbea unul dintre cei care, acum mai bine de 50 de ani, suferea alaturi de multi altii in inchisoarea Aiudului, pentru credinta in Dumnezeu. Cu o luciditate extraordinara si cu un mesaj plin de putere si har, parintele Nicolae le-a vorbit tinerilor despre ce au reprezentat anii de inchisoare pentru Sfintia sa. De asemenea, parintele a descris succint evolutia spirituala a doi fosti detinuti politici tineri care reprezinta adevarate modele de curaj si de marturisire pentru generatia tanara de azi", conform pr. Oliviu Botoi.
A urmat o agapa la care au luat parte toti tinerii, iar in acest cadru, acestia au avut prilejul sa schimbe idei si impresii, sa isi impartaseasca reciproc experiente. In continuare, au urmat doua momente artistice, sustinute de interpretii Catalin Hasa si Adda. La final, moderatorul Intalnirii, dr. Razvan Brudiu, a multumit celor implicati in organizarea acestui eveniment: Arhiepiscopia Alba Iuliei, Primaria Municipiului Aiud, Protopopiatul Ortodox Aiud si Schitul ,,Inaltarea Sfintei Cruci", si a prezentat concluziile Intalnirii, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei. SursaSa aveti nadejde ca orice veti cere de la Sfantul Nectarie cu credinta se va implini
Ma numesc Milioara Avarvarei si Dumnezeu mi-a randuit sa fiu sotie de preot. In acest articol, vreau...

,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...

Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...


Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...

TOAMNA STEARPA
o toamna stearpa si piezisa desfacu-si pasarile cuiburi gradina lumii e pietrisa ceruri se departeaz...

Rugaciunea din scorbura
Vor fi primejdii de la tilhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii intre fr...

Pe jos la Sfantul Antonie
Ca multe din pelerinajele mele, trebuie sa marturisesc ca si drumul in Egipt, la Sfantul Antonie cel...

Sfintirea Bisericii ,,Sfantul Ierarh Nectarie" din Iasi
Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inco...