Accident la Bogdan Voda | Adio, Majestate! Regele Mihai I a fost inmormantat la Curtea de Arges (VIDEO) | Drum de lumina pentru Regele Mihai. 400 de preoti au aprins lumanarile in acelasi timp | Primarul care a mobilizat tot orasul pentru a-si lua ramas bun de la Regele Mihai | In autobuz, o doamna cu sacose: 'Du-te d***u de golan!' Gestul tanarului, viral | 'Imi iubesc sotul dar are tot felul de fantezii, iar eu nu sunt genul ala de fata. Ultima data m-a ingramadit cand...' | Klaus Iohannis a incalcat protocolul la inmormantarea Regelui. Ce gest a facut | Ramas bun, Majestate! Regele Mihai I al Romaniei a fost coborat in Noua Necropola Regala de la Curtea de Arges | S-a facut marele anunt: cand va fi lansat noul sezon din Game of Thrones | Flavius Boncea, om decorat de Regele Mihai, lectie care va TULBURA clasa politica din Romania | Huidu, facut praf la 6 ani de la accident. De la pozele cu fata ucisa la metrou a inceput totul | Real Madrid bate orice RECORD: victoria care rescrie istoria fotbalului | File de istorie: Un deputat PSD a cerut ca Regele Mihai sa fie declarat persoana non grata | RAPORT Romania, lider la numarul de modificari legislative | La moartea unui rege... UTA, ultima campioana a Regatului Romaniei, anunta ca trece pe modul ,,low cost" (FOTO) | Silviu s-a sinucis la doar 22 de ani! Totul a pornit de la o cearta banala... (FOTO) | Zeci de persoane evacuate dintr-o pensiune in flacari | ALIN PASCAL, la Te cunosc de undeva. Surpriza serii in FINALA sezon 12 | Cifru Regal. Care e semnificatia semnului de pe crucea Regelui Mihai | Regele Mihai. Imagini care nu s-au vazut la TV: realitatea.net a filmat chiar de langa afetul de tun |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Intalnirea anuala a tinerilor ortodocsi din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Intalnirea anuala a tinerilor ortodocsi din Arhiepiscopia Alba Iuliei, editia a VII-a, a avut loc sambata, 7 octombrie, la Aiud. In acest an, avand in vedere tematica ,,Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului", Intalnirea a avut loc in cetatea Aiudului, loc semnificativ pentru memoria marturisitorilor din inchisorile comuniste.
Tinerii participanti din protopopiatele Arhiepiscopiei Alba Iuliei - Targu-Mures, Alba Iulia, Reghin, Blaj, Sighi­soara, Sebes, Ludus, Campeni, Tarnaveni -, au fost intam­pinati la Aiud de tinerii voluntari ai protopopiatului gazda. Pe o esplanada special amenajata in fata Bisericii ,,Sfintii Trei Ierarhi" din Aiud, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de Te-Deum si a rostit un cuvant de invatatura despre daruirea de sine. Ierarhul i-a facut pe tineri sa inteleaga rostul lor in aceasta lume: ,,Iubiti tineri, raza de soare pare lipsita de consistenta, si totusi ea lumineaza, incalzeste si straluceste. Darul pe care-l aveti, chiar daca pare mic si neinsemnat, valorificati-l, avand dispozitia launtrica de a dori ca in jurul vostru toti sa fie fericiti, mangaiati si imbarbatati. In acest fel, tineretea voastra emana, intr-adevar, lumina si mireasma lui Hristos. Sfantul Vasile cel Mare zice: . Incredintati de aceasta, sa trimiteti in lume valuri de bucurie, optimism si incredere. De asemenea, sa aratati tuturor un zambet prietenos, bunavointa si amabilitate", conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Cei peste 1000 de tineri din cuprinsul Eparhiei au pornit intr-o procesiune comemorativa spre Memorialul Aiudului de la Rapa Robilor. Cu steaguri tricolore, purtand crucea si icoana Maicii Domnului in fruntea convoiului, participantii au intrat in incinta Schitului ,,Inaltarea Sfintei Cruci", aflat in imediata vecinatate a Memorialului, unde au luat parte la slujba de pomenire a martirilor si marturisitorilor trecuti la Domnul, in inchisorile comuniste. Protos. Gavriil Varvaruc, staretul schitului, le-a adresat tinerilor cateva cuvinte despre semnificatia locului incarcat de sfintenie in care ei au pasit. Tinerii au reluat procesiunea pe ,,Drumul ostasilor" spre inchisoarea Aiud, purtand in brate mai multe portrete ale unor marturisitori care au trecut prin aceasta inchisoare (Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc, Ioan Iovan, Nicolae Steinhardt, Arsenie Boca, Ioan Ianolide, Iustin Parvu, Ilarion Felea, Mircea Vulcanescu, Sofian Boghiu, Sandu Tudor, Petre Tutea, Gheorghe Calciu s.a.), conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei. ,,In acest fel, tinerii si-au asumat jertfa inaintasilor nostri, au ridicat memoria lor din pamantul uitarii, purtandu-i cu ei in drumul spre desavarsire, dand marturie despre viata lor martirica. In chip simbolic, tinerii au refacut in sens invers drumul pe care detinutii, care nu mai rezistau fizic asupririlor carcerale si se mutau la Domnul, erau dusi spre locul comun de ingropare", a spus pr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei.
Ajunsi in proximitatea inchisorii, pe Stadionul din oras, pregatit pentru acest eveniment, tinerii au participat la conferinta cu tema ,,Martirii temnitelor comuniste - modele pentru tinerii de azi", sustinuta de catre parintele profesor Nicolae Bordasiu in dialog cu jurnalistul Claudiu Tarziu. ,,Momentul a fost incarcat de emotie prin faptul ca in fata lor se afla si le vorbea unul dintre cei care, acum mai bine de 50 de ani, suferea alaturi de multi altii in inchisoarea Aiudului, pentru credinta in Dumnezeu. Cu o luciditate extraordinara si cu un mesaj plin de putere si har, parintele Nicolae le-a vorbit tinerilor despre ce au reprezentat anii de inchisoare pentru Sfintia sa. De asemenea, parintele a descris succint evolutia spirituala a doi fosti detinuti politici tineri care reprezinta adevarate modele de curaj si de marturisire pentru generatia tanara de azi", conform pr. Oliviu Botoi.
A urmat o agapa la care au luat parte toti tinerii, iar in acest cadru, acestia au avut prilejul sa schimbe idei si impresii, sa isi impartaseasca reciproc experiente. In continuare, au urmat doua momente artistice, sustinute de interpretii Catalin Hasa si Adda. La final, moderatorul Intalnirii, dr. Razvan Brudiu, a multumit celor implicati in organizarea acestui eveniment: Arhiepiscopia Alba Iuliei, Primaria Municipiului Aiud, Protopopiatul Ortodox Aiud si Schitul ,,Inaltarea Sfintei Cruci", si a prezentat concluziile Intalnirii, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei. SursaSfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...


Sfantul Proroc Agheu
Agheu a fost unul din ultimii proroci ai Vechiului Testament . Numele „Agheu" inseamna „...

La ce folos sa tinem Postul Craciunului?
Ne apropiem de Marea Bucurie. Suntem in mult dorita asteptare. Dar nu putem stagna. E nevoie de un u...

Fericirea ca obligatie
Sfantul evanghelist Luca, doctorul, istoricul si pictorul preaiubit,a zugravit cu multa maiestrie in...

Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana
Sfantul Elefterie s-a nascut in Roma intr-o familie de nobili crestini. De mic a ramas orfan de tata...

NASTEREA DOMNULUI - TAINA CRESTINULUI MARTURISITOR - Pastorala IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
+ TEOFAN PRIN HARUL LUI DUMNEZEU ARHIEPISCOP AL IASILOR SI MITROPOLIT AL MOLDOVEI SI BUCOVINEI Iubit...