Senatul a aprobat proiectul de lege privind Statutul functionarilor publici, reexaminat ca urmare a unei Decizii a CCR | Scaldatul in Lacul Sfanta Ana a fost interzis, pentru protejarea calitatii apei de lotiunea de protectie solara folosita de turisti | Trotuarul de la Slobozia | Atentie, pericol: Aveti grija la fire, daca treceti prin zona Teatrului! | Muzica live, mici si gulas: Distreaza-te in mini-vacanta de 1 mai la Hotel Iris! | Ducesa de Cambridge a nascut un baietel | Lectie in aer liber: Copiii au aflat, pe malul Crisului, ce inseamna viata acvatica (FOTO/VIDEO) | INVALUIT IN MAGIA CULORILOR SI CULORILE CARE DAU VIATA ALATURI DE VASILE POPOVICI VIDEO | Boala in care miscarea e la fel de importanta ca medicamentele | Sorin Cimpeanu desfiinteaza teoria conspiratiei privind protestul de la Universitate EXCLUSIV | Expertii avertizeaza: Declaratia unica 212 va fi titlu executoriu | CCIR, prezenta la semnarea unui acord important dintre Romania si Franta | DIICOT, operatiune de amploare: 8 afaceristi, retinuti intr-un dosar cu un prejudiciu URIAS | PNL, victorie chinuita in Parlament cu proiectul pentru detinuti. Nemultumirea liberalilor | Asociatul lui Vladescu, marturisiri totale la DNA. Noi detalii incendiare EXCLUSIV DOCUMENT | Iohannis bate cu pumnu-n masa: cheama la discutii Guvernul si BNR | Numele lui Cezar Preda apare intr-un scandal european. Cum se apara deputatul | Moarte tantarilor: Incepe dezinsectia in Oradea! | Se cauta manager (nou?) pentru Spitalul Judetean | ,,Smecherii" de pe Plevnei: Primarul Bolojan acuza ca unii expropriati si-au fabricat antecontracte cu preturi umflate |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Lansare de carte despre clerici si mireni marturisitori din Arhiepiscopia Iasilor

La peste un sfert de secol de la caderea regimului comunist in Romania, Adrian Nicolae Petcu si pr. Nicolae Catalin Luchian si-au propus si au reusit sa identifice si sa cerceteze arhivele fostei Securitati pentru a scoate la lumina clericii ortodocsi romani si mirenii marturisitori, care in perioada regimului comunist au fost inchisi.
Vineri, 8 decembrie, la Muzeul Mitropolitan (Sala Baptisteriu) din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iasi, incepand cu ora 17:00, a avut loc lansarea cartii Clerici si mireni marturisitori din Arhiepiscopia Iasilor, in inchisorile comuniste (1945-1964), aparuta la Editura Doxologia. Asa cum afirma Radu Preda, in prefata volumului, acesta ,,este un act terapeutic de readucere in constiinta comunitatii de credinta a unor figuri de clerici, monahi si laici plasati de pedagogia lui Dumnezeu in mijlocul unei dictaturi care se mandrea cu ambitia de a naste un , altul decat cel paulin".
La eveniment au participat arhimandritul Hrisostom Radasanu, consilier al Sectorului invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, Radu Preda, presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, dar si autorii, Adrian Nicolae Petcu si pr. Nicolae Catalin Luchian.
Acest volum vine cu cateva noutati pe piata editoriala: ,,In primul rand, aduce in atentia cititorilor aproape 70 de nume de marturisitori care nu au fost cunoscute pana acum sau care erau cunoscute doar in comunitatea locala. In al doilea rand, biografiile clericilor si mirenilor marturisitori in temnitele comuniste au fost imbogatite substantial, prin coroborarea intre mai multe arhive", a afirmat pr. Nicolae Catalin Luchian.
Adrian Nicolae Petcu a tinut sa precizeze ca ,,aceasta carte este rezultatul unui proiect lansat acum un an, in congresului de teologie care s-a desfasurat anul acesta la Iasi (n.r. Simpozionul international , din perioada 4-6 mai). Este rezultatul unei munci depuse atat in arhivele persecutorului, in arhivele fostei Securitati, cat si in arhivele Centrului eparhial din Iasi, si chiar din unele manastiri din Moldova".
Publicul prezent la evenimentul organizat de Editura Doxologia si Colegiul ,,Sfantul Nicolae" s-a putut bucura si de un recital de colinde, sustinut de Corul ,,Basileus" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ,,Sfantul Vasile cel Mare" din Iasi.
Cartea ,,Clerici si mireni marturisitori din Arhiepiscopia Iasilor, in temnitele comuniste (1948-1964)" este structurata in doua parti, cea introductiva si cea a dictionarului (unde se regasesc 150 de biografii ale clericilor si mirenilor marturisitori din Eparhia Iasilor, care au suferit detentie in perioada comunista). De asemenea, la final sunt anexate diverse extrase ale sentintelor, fise matricole penale, bilete de eliberare, cereri pentru chemarea in Consistoriu eparhial si slujire temporara, procese-verbale de interogatorii consemnate la anchetari, procesul-verbal de constatare a decesului ieromonahului Haralambie Vasilache in temnita comunista s.a.. Volumul poate fi comandat online, de pe site-ul Editurii Doxologia. SursaMila nu trebuie confundata cu pomana
Mila, mai intai, nu trebuie confundata cu milostenia, cu pomana (despre care se face vorbit in feric...

Insetati de binecuvantari
Doar repetitia rugaciunii nu malignizeaza adevarul. O spui iar si iar si sufletul incepe sa zboare i...

ALCHIMIA INVIERILOR NOASTRE
De multe ori, atunci cand facem ceva pentru Domnul, asteptam o recompensa. Cei mai trupesti vor lucr...

Manastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...


IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...

Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...