Proiect de modificarea legislatiei in domeniul ordinii si sigurantei publice: Ce faci cand striga politistul Stai, politia! - Nu te apropia! | Cine este socrul Principelui Nicolae si ce pensie incaseaza lunar | Dezvaluiri incendiare despre Regele Mihai: De ce i-a refuzat Regina Ana prima cerere in casatorie | Palatul Kensington a anuntat NUNTA DECENIULUI: Cand se insoara Printul Harry cu actrita Meghan Markle | Actual / Ce spun astrele azi, 17 decembrie | Actual / Alimente bogate in fier | Accident in lant pe DN1. O fetita de 7 ani si tatal ei, raniti | Duckadam, seful de imagine al FCSB, dezvaluiri incendiare: Am fost contactat pentru a tranti meciul | Regele Mihai a primit de doua ori echipa nationala de fotbal a Romaniei | NU POTI FARA SELFIE? S-ar putea sa ai o problema mai grava decat crezi | Candidatura-surpriza la Casa Alba. Ce actor celebru vrea sa devina presedintele SUA | Cum ne ingrijim si protejam pielea corespunzator in timpul iernii? | Agresorul de la Berevoesti, sub control judiciar | A furat un telefon mobil | A furat un portofel | Controale la transporturile de marfa si substante periculoase | Femeie decedata intr-un incendiu in comuna Caiuti | Costel Dunava, deputat PSD: Voi folosi toate parghiile legale ca sa ajut cetatenii judetului Bacau | BARBAT ACCIDENTAT MORTAL PE D.N.6 LA MEHADIA | Romania, presedintia CE. Daea, pregatiri intense |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Marturii din inchisorile comuniste, in conferinta preoteasca de la Carei

Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a prezidat marti, 10 octombrie, conferinta preoteasca de toamna, care a avut loc in Biserica ,,Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir" din municipiul Carei.
La conferinta au participat peste 200 de preoti din protopopiatele Satu Mare, Oas si Carei, insotiti de cei trei protopopi: Ioan Socolan, Marcel Malanca si Florian Mocan. Tema conferintelor preotesti din aceasta toamna este dedicata comemorarii Patriarhului Justinian si aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului. Dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, au inceput comunicarile din cadrul conferintei.
Patriarhul Justinian Marina a fost evocat, mai intai, de PS Episcop Justin, care a subliniat principalele merite pe care le-a avut in ,,conducerea clerului Bisericii Ortodoxe Romane si in organizarea si buna conducere a Bisericii lui Hristos din tara noastra, unificator al credintei, creator al jurisdictiei bisericesti, aparator al Ortodoxiei, organizator al invatamantului teologic si multe altele". Despre viata Patriarhului Justinian Marina a vorbit parintele pr. Vasile Augustin, vicar administrativ, care a concluzionat ca ,,Patriarhul Justinian ramane unul din cei mai mari intaistatatori ai Bisericii Ortodoxe Romane, meritul lui fiind acela ca a mentinut vie Biserica Ortodoxa Romana in vremuri tulburi".
Arhimandritul Gavriil Burzo, ctitor si slujitor al Manastirii Suciu de Sus - Breaza, infiintata de preotul Florea Muresanu, a vorbit preotilor din cele trei protopopiate despre viata indurata in inchisorile comuniste, pentru ca a intocmit un tabel cu credinciosii care il sustineau pe preotul Florea Muresanu si cereau ca acesta sa revina in parohie, dupa ce fusese arestat pentru a doua oara de securitate si incarcerat. ,,Aveti in fata dumneavoastra un model viu de patimire in inchisorile comuniste. Parintele Florea Muresanu, fost detinut la Canal vreo doi ani; cand vedea ca unul moare astazi, unul moare maine, a zis . Si, in 1952, este numit preot in comuna Suciu de Sus. Vladica de atunci n-a avut alt loc unde sa-l numeasca, pentru ca, pentru Cluj era persona non grata. Si, la Suciu de Sus, dupa un an de zile, gaseste un loc frumos, la Poiana Brezei, unde, cu ajutorul oamenilor, construieste o manastire tipic maramureseana din lemn si doua chilii alaturate. Acest lucru l-a costat pentru ca, la ultimul hram, la Sfanta Treime, care a avut loc in 2 iunie 1958, a spus o frumoasa si inflacarata cuvantare, dupa care, in noaptea de 10 spre 11 iunie a fost arestat si dus cu un sac de carti in spate pe Dealul Brezei, sus, unde il astepta masina verde a Securitatii. De acolo, la Targul Lapus si la cercetari, la Baia Mare", a povestit arhimandritul Gavriil Burzo. Acesta a relatat ca atunci aveam 19 ani si cateva luni, absolvent de seminar la Cluj-Napoca, cand ,,la indemnul coratorilor, care se framantau zicand , se auzise in sat un zvon ca este liber la Cluj, la Episcopie. Si am facut, impreuna cu coratorii, un memoriu adresat Episcopului de Cluj sa intervina si sa-l trimita inapoi in sat. Urmare acestui gest al nostru, memoriu care a fost semnat de 480 de oameni din Suciu de Sus, a fost ca in 23 septembrie am fost arestat eu, bunicul, pentru ca in casa lui s-a facut memoriul, deoarece casa parohiala era ocupata de comunisti, militie si sfatul popular, si fatul, pentru ca mi-a dat hartia sa scriu. Deci, in aceasta situatie, am fost arestat pentru 24 de ore si dus, in duba, unde mi s-au pus ochelari de tabla la ochi".
Arhimandritul Gavriil Burzo a povestit patimirile sale din inchisorile prin care a trecut, anii de inchisoare si modul subuman in care au fost tratati cei din inchisoare, din care multi nu s-au mai intors, printre care si preotul Florea Muresanu.
La finalul conferintei, trei preoti care s-au pensionat, Gheorghe Alexandru Chis din Satu Mare, Nicolae Ghic si Ioan Ilutan din Protopopiatul Carei, au primit Gramata Episcopala. SursaDarul lui Iisus
Am vrut sa-I daruiesc Domnului meu un cadou. Asa se obisnuieste cand se naste un copil. Iar pentru A...

Marea Lavra, vazuta de George Crasnean
Denumire oficiala: Iera Moni Megistis Lavras Rangul in Athos: I Anul zidirii: 963 Ctitor: sfantul At...

De ce tinem duminica si nu sambata?
Odata cu Invierea Domnului, ,,in prima zi a saptamanii " (Marcu 16:12), crestinii (adica cei care au...

Noul Adam
Intr-o foarte frumoasa carte, scriitorul Elie Wiesel se intreba ce putea sa fie in sufletul lui Adam...

Sfantul Proroc Daniel
Prorocul Daniel s-anascut din semintia lui Iuda, semintieimparateasca. A trait cu 460 de ani inainte...


Sfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...