Premierul Mihai Tudose se va afla intr-o vizita de lucru in Hunedoara | Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - Ziua Portilor Deschise | Brandul Sense lanseaza campania aniversara ,,10 ani de moda romaneasca" | Planul de Mobilitate Urbana Durabila dezbatut la Reghin | Pe tatami la Cupa Muresului Cis Gaz | Inca un proiect pentru comunitatea din Zau de Campie | Masuri pentru implementarea monitorizarii preturilor pentru carburanti | Actual / Depozit de nutret la Stefan Voda, cuprins de flacari | Actual / De ce NU a incaput Maia Sandu in stirea de la Jurnal TV despre vizita la Bruxelles?! | Actual / Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu implineste 140 de ani | Actual / Poluarea a UCIS noua milioane de oameni la nivel mondial in 2015 | Actual / Veste buna pentru 18 mii de oameni din raioanele Telenesti si Orhei | Actual / ANSA: In loturile de prune intoarse pana acum din Rusia nu s-au depistat neconformitati | Actual / Ambasada Germaniei la Chisinau, informata despre lobby-ul unui deputat german al APCE in favoarea lui Usatii | Actual / Conditii mai simple de evidenta fiscala pentru agentii economici. Fiscul a prezentat serviciul unificat ,,Factura fiscala" | Eleve hartuite sexual de profesori in scoli de top. #MeToo scoate la lumina situatii la SNSPA si la Colegiul ,,Mihai Viteazul" | O batrana de 80 de ani a ajuns la spital dupa ce a incurcat sticla de agheasma cu cea de diluant | SCANDALOS! Ce se intampla cu DOSARUL la doi ani de la moartea politistului Bogdan Gigina. Romania, sub ZODIA anchetelor si audierilor... | Cel mai mare risc al legii care prevede eliberarea a sute de condamnati din inchisori | Barbat retinut dupa ce a batut un taximetrist si i-a furat masina, in Capitala |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Marturii din inchisorile comuniste, in conferinta preoteasca de la Carei

Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a prezidat marti, 10 octombrie, conferinta preoteasca de toamna, care a avut loc in Biserica ,,Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir" din municipiul Carei.
La conferinta au participat peste 200 de preoti din protopopiatele Satu Mare, Oas si Carei, insotiti de cei trei protopopi: Ioan Socolan, Marcel Malanca si Florian Mocan. Tema conferintelor preotesti din aceasta toamna este dedicata comemorarii Patriarhului Justinian si aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului. Dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, au inceput comunicarile din cadrul conferintei.
Patriarhul Justinian Marina a fost evocat, mai intai, de PS Episcop Justin, care a subliniat principalele merite pe care le-a avut in ,,conducerea clerului Bisericii Ortodoxe Romane si in organizarea si buna conducere a Bisericii lui Hristos din tara noastra, unificator al credintei, creator al jurisdictiei bisericesti, aparator al Ortodoxiei, organizator al invatamantului teologic si multe altele". Despre viata Patriarhului Justinian Marina a vorbit parintele pr. Vasile Augustin, vicar administrativ, care a concluzionat ca ,,Patriarhul Justinian ramane unul din cei mai mari intaistatatori ai Bisericii Ortodoxe Romane, meritul lui fiind acela ca a mentinut vie Biserica Ortodoxa Romana in vremuri tulburi".
Arhimandritul Gavriil Burzo, ctitor si slujitor al Manastirii Suciu de Sus - Breaza, infiintata de preotul Florea Muresanu, a vorbit preotilor din cele trei protopopiate despre viata indurata in inchisorile comuniste, pentru ca a intocmit un tabel cu credinciosii care il sustineau pe preotul Florea Muresanu si cereau ca acesta sa revina in parohie, dupa ce fusese arestat pentru a doua oara de securitate si incarcerat. ,,Aveti in fata dumneavoastra un model viu de patimire in inchisorile comuniste. Parintele Florea Muresanu, fost detinut la Canal vreo doi ani; cand vedea ca unul moare astazi, unul moare maine, a zis . Si, in 1952, este numit preot in comuna Suciu de Sus. Vladica de atunci n-a avut alt loc unde sa-l numeasca, pentru ca, pentru Cluj era persona non grata. Si, la Suciu de Sus, dupa un an de zile, gaseste un loc frumos, la Poiana Brezei, unde, cu ajutorul oamenilor, construieste o manastire tipic maramureseana din lemn si doua chilii alaturate. Acest lucru l-a costat pentru ca, la ultimul hram, la Sfanta Treime, care a avut loc in 2 iunie 1958, a spus o frumoasa si inflacarata cuvantare, dupa care, in noaptea de 10 spre 11 iunie a fost arestat si dus cu un sac de carti in spate pe Dealul Brezei, sus, unde il astepta masina verde a Securitatii. De acolo, la Targul Lapus si la cercetari, la Baia Mare", a povestit arhimandritul Gavriil Burzo. Acesta a relatat ca atunci aveam 19 ani si cateva luni, absolvent de seminar la Cluj-Napoca, cand ,,la indemnul coratorilor, care se framantau zicand , se auzise in sat un zvon ca este liber la Cluj, la Episcopie. Si am facut, impreuna cu coratorii, un memoriu adresat Episcopului de Cluj sa intervina si sa-l trimita inapoi in sat. Urmare acestui gest al nostru, memoriu care a fost semnat de 480 de oameni din Suciu de Sus, a fost ca in 23 septembrie am fost arestat eu, bunicul, pentru ca in casa lui s-a facut memoriul, deoarece casa parohiala era ocupata de comunisti, militie si sfatul popular, si fatul, pentru ca mi-a dat hartia sa scriu. Deci, in aceasta situatie, am fost arestat pentru 24 de ore si dus, in duba, unde mi s-au pus ochelari de tabla la ochi".
Arhimandritul Gavriil Burzo a povestit patimirile sale din inchisorile prin care a trecut, anii de inchisoare si modul subuman in care au fost tratati cei din inchisoare, din care multi nu s-au mai intors, printre care si preotul Florea Muresanu.
La finalul conferintei, trei preoti care s-au pensionat, Gheorghe Alexandru Chis din Satu Mare, Nicolae Ghic si Ioan Ilutan din Protopopiatul Carei, au primit Gramata Episcopala. SursaParadisul ca o biblioteca
Atingerea mamei ii face pe copii mai rezistenti la stres, zice diaconul Sorin Mihalache. Dragostea s...

Mantuirea nu este inutila
De la ateism la barbarism nu este decat un singur pas. Drama consta in lipsa comunicarii cu Dumnezeu...

Vulgaritatile fac viata de netrait
Sursa intelepciunii este experienta, iar sursa experientei este smerenia. Nefericirea omului contemp...

Sa aveti nadejde ca orice veti cere de la Sfantul Nectarie cu credinta se va implini
Ma numesc Milioara Avarvarei si Dumnezeu mi-a randuit sa fiu sotie de preot. In acest articol, vreau...

,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...


Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...

Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...

TOAMNA STEARPA
o toamna stearpa si piezisa desfacu-si pasarile cuiburi gradina lumii e pietrisa ceruri se departeaz...