Nici macar Radwanska nu intelege ce s-a intampla cu Simona Halep: "In mod normal ea nu joaca asa!" | GIGANTUL Levy, SENZATIE pe retelele de socializare! Debut la 32 la nationala dupa ce a jucat fotbal pe plaja! FOTO | "De 20 de ani mintim oamenii ca e un nou inceput!" Reactia lui Tucudean dupa scarita SUPERBA cu Israel. VIDEO | Contra, mutari inspirate, victorie cu Israel dupa 22 de ani: "Am avut o reactie de echipa puternica!" | Stanciu a anuntat ca se INSOARA dupa reusita superba cu Israel: "Dedic golurile viitoarei mele sotii!" VIDEO | Fericire MAXIMA pentru Mitrita dupa debut: "Sper sa joc si contra Suediei pe Oblemenco, ar fi minunat!" VIDEO | VIDEO. Trecem la ora de vara in aceasta noapte. Ce facem cu ceasurile? | Gheorghe Flutur si Lucian Harsovschi au primit, la Bruxelles, premiul ,,Suceava - destinatie europeana de excelenta" | Apel pentru protejarea pasarilor migratoare afectate de ger | ,,Caldura" bucovineana in ultimele zvacniri ale iernii iesene | CSU Suceava a scapat printre degete victoria cu Minaur Baia Mare | ,,Societatea are datoria de a sprijini femeia aflata in criza de sarcina" | Elev din Falticeni eliminat dupa ce i-a sunat telefonul | Accident rutier terifiant produs pe raza satului Baisesti | Agentul Sorin Vezeteu, ucis intr-o gara din Suceava, este politistul anului 2017 | In retea | Suceava devine membru cu drepturi depline al Retelei Destinatiilor Europene de Excelenta | La zi: 25 martie - curiozitati, aniversari | Miami Open | Marius Copil a fost eliminat in turul 2 de de rusul Karen Hacianov | Contra jubileaza dupa amicalul castigat cu Israel: "Am avut o reactie extraordinara, iar jucatorii merita toate felicitarile!". Pe cine a remarcat |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Marturii din inchisorile comuniste, in conferinta preoteasca de la Carei

Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a prezidat marti, 10 octombrie, conferinta preoteasca de toamna, care a avut loc in Biserica ,,Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir" din municipiul Carei.
La conferinta au participat peste 200 de preoti din protopopiatele Satu Mare, Oas si Carei, insotiti de cei trei protopopi: Ioan Socolan, Marcel Malanca si Florian Mocan. Tema conferintelor preotesti din aceasta toamna este dedicata comemorarii Patriarhului Justinian si aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului. Dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, au inceput comunicarile din cadrul conferintei.
Patriarhul Justinian Marina a fost evocat, mai intai, de PS Episcop Justin, care a subliniat principalele merite pe care le-a avut in ,,conducerea clerului Bisericii Ortodoxe Romane si in organizarea si buna conducere a Bisericii lui Hristos din tara noastra, unificator al credintei, creator al jurisdictiei bisericesti, aparator al Ortodoxiei, organizator al invatamantului teologic si multe altele". Despre viata Patriarhului Justinian Marina a vorbit parintele pr. Vasile Augustin, vicar administrativ, care a concluzionat ca ,,Patriarhul Justinian ramane unul din cei mai mari intaistatatori ai Bisericii Ortodoxe Romane, meritul lui fiind acela ca a mentinut vie Biserica Ortodoxa Romana in vremuri tulburi".
Arhimandritul Gavriil Burzo, ctitor si slujitor al Manastirii Suciu de Sus - Breaza, infiintata de preotul Florea Muresanu, a vorbit preotilor din cele trei protopopiate despre viata indurata in inchisorile comuniste, pentru ca a intocmit un tabel cu credinciosii care il sustineau pe preotul Florea Muresanu si cereau ca acesta sa revina in parohie, dupa ce fusese arestat pentru a doua oara de securitate si incarcerat. ,,Aveti in fata dumneavoastra un model viu de patimire in inchisorile comuniste. Parintele Florea Muresanu, fost detinut la Canal vreo doi ani; cand vedea ca unul moare astazi, unul moare maine, a zis . Si, in 1952, este numit preot in comuna Suciu de Sus. Vladica de atunci n-a avut alt loc unde sa-l numeasca, pentru ca, pentru Cluj era persona non grata. Si, la Suciu de Sus, dupa un an de zile, gaseste un loc frumos, la Poiana Brezei, unde, cu ajutorul oamenilor, construieste o manastire tipic maramureseana din lemn si doua chilii alaturate. Acest lucru l-a costat pentru ca, la ultimul hram, la Sfanta Treime, care a avut loc in 2 iunie 1958, a spus o frumoasa si inflacarata cuvantare, dupa care, in noaptea de 10 spre 11 iunie a fost arestat si dus cu un sac de carti in spate pe Dealul Brezei, sus, unde il astepta masina verde a Securitatii. De acolo, la Targul Lapus si la cercetari, la Baia Mare", a povestit arhimandritul Gavriil Burzo. Acesta a relatat ca atunci aveam 19 ani si cateva luni, absolvent de seminar la Cluj-Napoca, cand ,,la indemnul coratorilor, care se framantau zicand , se auzise in sat un zvon ca este liber la Cluj, la Episcopie. Si am facut, impreuna cu coratorii, un memoriu adresat Episcopului de Cluj sa intervina si sa-l trimita inapoi in sat. Urmare acestui gest al nostru, memoriu care a fost semnat de 480 de oameni din Suciu de Sus, a fost ca in 23 septembrie am fost arestat eu, bunicul, pentru ca in casa lui s-a facut memoriul, deoarece casa parohiala era ocupata de comunisti, militie si sfatul popular, si fatul, pentru ca mi-a dat hartia sa scriu. Deci, in aceasta situatie, am fost arestat pentru 24 de ore si dus, in duba, unde mi s-au pus ochelari de tabla la ochi".
Arhimandritul Gavriil Burzo a povestit patimirile sale din inchisorile prin care a trecut, anii de inchisoare si modul subuman in care au fost tratati cei din inchisoare, din care multi nu s-au mai intors, printre care si preotul Florea Muresanu.
La finalul conferintei, trei preoti care s-au pensionat, Gheorghe Alexandru Chis din Satu Mare, Nicolae Ghic si Ioan Ilutan din Protopopiatul Carei, au primit Gramata Episcopala. SursaDespre Praznicul Buneivestiri sau inceputul mantuirii noastre...
Cu binecuvantarea si purtarea de grija cea mult milostiva si adanc iubitoare a lui Dumnezeu, in fiec...

Rescript 9
Un tanar din ghetoul varsovian avea puterea sa zica in timpul razboiului ca el crede in Dumnezeu, de...

Despre Prasnicul Buneivestiri sau inceputul manturii noastre
Cu binecuvantarea si purtarea de grija cea mult milostiva si adanc iubitoare a lui Dumnezeu, in fiec...

ACATISTUL BUNEIVESTIRI A PREASFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU SI PURUREA FECIOAREI MARIA
25 martie Dupa obisnuitul inceput, se zic: Condacele si Icoasele Condacul 1, glasul al 8-lea Aparato...

Leastvita
Doare rau cand cazi de pe Scara. Pana e Zi, mai putem re-urca. Prima treapta e cea mai dificila: lep...


Lupta pentru unitatea neamului, o datorie si o binecuvantare
Este nevoie de timp sa constientizam ca suntem un neam. Unii din cei de dincolo de Prut platesc trib...

Sarbatoarea Bunei Vestiri in Moldova
Credinciosii din Moldova vor serba maine, 25 martie 2018, in mod deosebit Praznicul Bunei Vestiri. M...

CIRESUL SPOVEDANIEI-de IOANA STUPARU
Cleopatra Luca Ioana Stuparu este o scriitoare in opera careia satul si-a lasat amprenta, in sensul ...

Rescript 8
Intr-un orasel norvegian dintr-o insula din Oceanul Arctic este interzis sa mori. Avand o clima pola...

Slujba misionara in Parohia Covasna, Protopopiatul 2 Iasi
In Biserica ,,Sfanta Treime" - Covasna-Costuleni, Protopopiatul 2 Iasi, judetul Iasi, s-a oficiciat ...