Recrutari la Satu Mare. Se cauta viitori jandarmi | CD aniversar al Corului romanesc "Pro Musica" din Jula | Concurs de alergare montana pe Valea Cernei. Traficul rutier va fi restrictionat | "Sarbatoarea Ashura in traditiile tatarilor dobrogeni" | Nicolae Dica: Am vrut un varf de atac mai mobil, l-am preferat pe Tanase titular. Gnohere a dat dovada de profesionalism | Theresa May cere UE sa o ajute la promovarea Brexit in Regatul Unit | #metooCantareata Jennifer Ferguson spune ca a fost violata de presedintele Federatiei Sud-africane de Fotbal, Danny Jordaan, in urma cu 24 de ani | Polonia va realiza un canal pentru accesul la Marea Baltica fara trecere prin apele teritoriale ruse | Schizofrenia afecteaza intreaga retea de comunicare de la nivel neuronal - studiu | NASA coopereaza cu Rusia | Pestera uriasa pe Luna | Superstar acuzat de viol | Reducerea productiei de petrol | Petrol si gaze in Adriatica | Inovatia digitala reduce costurile | Democratie adevarata | Greseala recunoscuta | In cuplu | PSD impune o noua taxa | Florin Jianu: "Taxa de solidaritate va bulversa mediul de afaceri" |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Mici pelerini clujeni la Alba Iulia, orasul Marii Uniri

Parohia ,,Nasterea Domnului" din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, a organizat, sambata, 7 octombrie, un pelerinaj pentru copiii si tinerii de la Cercul de pictura. Cu aceasta ocazie, copiii au vizitat Alba Iulia, orasul Marii Uniri.
Copiii de la Cercul de pictura al Parohiei ,,Nasterea Domnului" din Cluj-Napoca, pornesc, in fiecare an, intr-un pelerinaj care reprezinta darul oferit de parohie pentru activitatea lor. Anul acesta, insotiti de parintele Ciprian Talos, de indrumatoarele cercului, Georgeta Placintar, Sorina Harangus, Ionela Szabo, Gabriela si Mihaela Greble, si de un grup de credinciosi din parohie, micii pelerini au mers in Alba Iulia, orasul Marii Uniri. Copiii au poposit mai intai la Catedrala Incoronarii, ridicata intre anii 1921-1922, simbol al unitatii nationale unde, la 15 octombrie 1922, au fost incoronati suveranii Romaniei, Ferdinand si Regina Maria. Amplasata in partea de apus a Cetatii, stravechiul Apulum, Balgradul evului mediu, are o perspectiva ampla spre Platoul Romanilor, unde cu 99 de ani in urma, 100.000 de romani au dorit Unirea cu tara mama. Catedrala are hramurile ,,Sfanta Treime" si ,,Sfintii Mihail si Gavriil" si este asezata in inima Transilvaniei, unde au avut loc evenimente istorice importante: Unirea de la 1600, infaptuita de Mihai Viteazul, Tiparirea pentru prima data in limba romana a Noului Testament in 1648 de Mitropolitul Simion Stefan, Martiriul lui Horea, Closca si Crisan, 1785, Marea Unire. De asemenea, copiii au vizitat Cetatea Alba Carolina, construita intre 1715-1738, dupa instaurarea dominatiei habsburgice in Transilvania din piatra fostelor cetati existente aici, ca mod de aparare impotriva otomanilor. Sistemul de aparare are forma unei stele cu sapte colturi (bastioane). Cea mai impresionanta dintre cele sapte porti de intrare este Poarta a III-a, bogat ornamentata, aratand gloria si maretia Imperiului Habsburgic. Aici copiii au putut urmari spectacolul unic al schimbarii garzii austriece in bataia ritmata a tobelor. In apropierea celei de-a doua Porti, Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan marcheaza un moment dureros din istoria neamului, unde este celula in care a stat Horea inainte de a fi executat. La 500 de metri de Obelisc, se ridica Biserica ,,Mihai Viteazul" pe care cu totii au admirat-o din fata portii de lemn innegrit, in prezent fiind in renovare. Pe locul acestei bisericute de lemn, s-a aflat vechea ctitorie din 1599 a lui Mihai Viteazul, Centrul Mitropoliei Ardealului din secolul al XVII-lea; hramul vechii catedrale era ,,Sfanta Treime", simbol al unitatii celor trei tari romanesti. Actuala biserica dateaza din 1988-1992.
Micii pelerini au continuat calatoria pe stradutele ingrijite ale orasului spre Schitul ,,Sfantul Lazar" unde au gasit un loc linistit si binecuvantat, un rai al florilor, cu o desavarsita ordine. Biserica mare este in constructie si se afla langa o bisericuta alba, delicata. Pelerinii s-au bucurat de ospitalitatea maicilor care le-au povestit istoria locasului, ctitorit in 1937 de PS Ioan Stroia. In 1989 a fost adusa o biserica de lemn si o obste de calugari, apoi, lacasul a fost stramutat in 1990, iar in acest loc se ridica o noua biserica. Urmatorul loc de popas este Manastirea ,,Sfantul Ioan Botezatorul", tot o ctitorie a PS Ioan Stroia in 1937. La poalele padurilor, se ridica o biserica monumentala. Aici este si o bisericuta de lemn, adusa in 1990 de la Schitul ,,Sfantul Lazar". Ultima oprire a fost la Biserica ,,Arca lui Noe" din cartierul Mircesti din Alba Iulia, construita intre 2007-2015, cu o forma de corabie, cu acoperisul plat, cu stresini late ca puntea unei corabii, avand drept catarg, crucea. Ferestrele sunt plasate sub acoperis ca o banda de lumina neintrerupta, adeverind cuvintele parohului de aici, pr. Jan Nicolae care a spus ca ,,orice biserica este o corabie in care oamenii intra pentru a calatori in vesnicie". Aceasta are pictata pe partea de rasarit Icoana Mantuitorului, iar 15 clopote de diferite dimensiuni, grupate pe un cadru metalic dreptunghiular, sporesc unicitatea acestui locas.
Pelerinajul in orasul Marii Uniri a luat sfarsit la aceasta biserica, dar in sufletele copiilor si ale credinciosilor care i-au insotit au ramas cinstirea memoriei inaintasilor care au scris deseori istoria cu jertfa propriilor vieti. Copiii au participat la o lectie de istorie si de religie, traita pe locul unde s-au implinit nazuintele de veacuri ale poporului roman. SursaParadisul ca o biblioteca
Atingerea mamei ii face pe copii mai rezistenti la stres, zice diaconul Sorin Mihalache. Dragostea s...

Mantuirea nu este inutila
De la ateism la barbarism nu este decat un singur pas. Drama consta in lipsa comunicarii cu Dumnezeu...

Vulgaritatile fac viata de netrait
Sursa intelepciunii este experienta, iar sursa experientei este smerenia. Nefericirea omului contemp...

Sa aveti nadejde ca orice veti cere de la Sfantul Nectarie cu credinta se va implini
Ma numesc Milioara Avarvarei si Dumnezeu mi-a randuit sa fiu sotie de preot. In acest articol, vreau...

,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...


Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...

Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...

TOAMNA STEARPA
o toamna stearpa si piezisa desfacu-si pasarile cuiburi gradina lumii e pietrisa ceruri se departeaz...