Mica recitatoare de la Husi | VIDEO | Vasluienii linistiti de PSD: "Nu crestem impozitele si taxele!" | Liceul "Stefan Procopiu" candideaza la titlul de "Scoala - ambasador a Parlamentului European" | Chinul elevilor de la Fastaci, poveste fara sfarsit | Granitul din centrul orasului, curatat meticulos de angajatii GOSCOM si de detinuti | PS Ignatie a mangaiat sufletele pacientilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni! | Investigatorul sub acoperire din dosarul vamesilor a recunoscut ca a mintit | FAZA ZILEI: O vrabiuta a iesit la cumparaturi in Kaufland! | VIDEO | O huseanca a luat "golden buzz" la Romanii au talent! | VIDEO | Doliu in familia colegului nostru, Dumitru Adam! | Planuri pentru reconstructia Gloriei Bistrita. Radu Moldovan vrea un restart | "Reunire" in memoria lui Jean Padureanu. Se pregateste o statuie pentru "Lord" (FOTO-VIDEO) | In China principalele surse de informare in masa locale se vor uni intr-un holding media care se va numi ,,Vocea Chinei" | Frecventa inundatiilor si ploilor torentiale a crescut cu 50% in ultimul deceniu | Amnesty International, ingrijorata ca autoritatile irakiene ar fi condamnat la moarte trei mii de oameni pentru legaturi cu ISIS | Primul discursul al cancelarului Angela Merkel, dupa realegere | Marcarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania in 1918 scindeaza clasa politica de la Chisinau | O pacienta de la ,,Socola" a fost transferata la Urgente dupa o tentativa de sinucidere | Dacian Ciolos isi face partid politic. In maxim doua saptamani se vor depune actele | Cea mai puternica banca din lume a apasat pe pedala cresterii dobanzilor |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

O intamplare din care se vede cum s-a smerit Sfanta Parascheva in fata Maicii Domnului

Despre lucrarea Sfintei Parascheva la Vilaller am sa relatez un episod care m-a marcat in chip deosebit. La Vilaller, unde era si un Centru misionar pe care il coordonam, ma urmasera cateva ucenice dornice sa imbratiseze monahismul. Neavand atunci o stareta sau o monahie mai cu experienta la care sa se raporteze, obisnuiam sa le incurajez spunandu-le ca, deocamdata, Sfanta Parascheva le este stareta. Eram convins ca asa si este.
Pr. Constantin Sturzu
Sfanta Cuvioasa Parascheva este atat de cautata de credinciosi in primul rand pentru ca, prin mijlocirile ei, foarte multi primesc ajutor de la Dumnezeu. Si eu ma numar printre cei care au apelat, in nenumarate randuri, la ajutorul Sfintei ca la un bun prieten. In preajma raclei in care odihneste trupul ei mustind a sfintenie, intotdeauna gust dintr-o pace adanca, avand sentimentul ca nu mi se poate intampla nimic rau. Ma simt ocrotit. De aceea, in vara lui 2016, atunci cand am inteles ca e voia lui Dumnezeu sa merg pentru macar un an in Spania, am simtit ca pe o mare pierdere faptul ca urma sa ma departez de cea - pe buna dreptate - numita ,,mult folositoare". Dar am ales totusi sa plec, si primind o anumita incredintare: locul unde urma sa fiu gazduit, Manastirea Vilaller, era un asezamant monahal aflat inca de la infiintarea sa, in 2013, sub ocrotirea Sfintei Parascheva. Iar capela manastirii gazduia, tot de la infiintare, un odor de mare pret: o pernuta care a stat o vreme sub capul Sfintei.
Asadar, eram la Vilaller. Se apropia cu pasi repezi hramul din 14 octombrie 2016. Eu eram din ce in ce mai necajit intrucat, pentru prima data in ultimii 25 de ani ai vietii, nu mai eram la Iasi de ziua Sfintei. Mai mult, urma sa ratez punerea in scena, in premiera absoluta, a unui Oratoriu dedicat Sfintei Parascheva, compus de maestrul Viorel Munteanu si in realizarea caruia ma implicasem si eu, inclusiv printr-o contributie la scrierea libretului. Nu pot sa pun in cuvinte cum a randuit atunci Sfanta lucrurile si cum mi-a mangaiat inima. Mai intai, premiera Oratoriului a fost amanata, din binecuvantate pricini, cu un an (daca ajuta Dumnezeu, voi fi prezent la reprezentatia din 16 octombrie 2017, pe scena Teatrului National din Iasi). Apoi, chiar in zilele hramului am avut bucuria de a gazdui la Vilaller o echipa de la TVR, pe jurnalistii Titi Dinca si Elena Dinu. Oameni dragi, de care ma legau atatea transmisii de la Iasi ale Sfintei Liturghii din 14 octombrie. Si multe alte lucruri s-au mai intamplat, incat hramul de anul trecut l-am trait tot in prezenta Sfintei, ca si cum as fi fost la Iasi, in apropiere de sfintele sale moaste.
,,Ai vazut smerenia Sfintei Parascheva?"
Despre lucrarea Sfintei Parascheva la Vilaller am sa mai relatez un episod care m-a marcat in chip deosebit. La Vilaller, unde era si un Centru misionar pe care il coordonam, ma urmasera cateva ucenice dornice sa imbratiseze monahismul. Neavand atunci o stareta sau o monahie mai cu experienta la care sa se raporteze, obisnuiam sa le incurajez spunandu-le ca, deocamdata, Sfanta Parascheva le este stareta. Eram convins ca asa si este. Au trecut cateva luni si, pe 8 martie anul acesta, ne-a vizitat la manastire parintele Constantin Necula. La un moment dat l-am rugat sa le pomeneasca pe surorile de manastire, ca sa le trimita Dumnezeu o stareta. La care dansul mi-a dat imediat replica: ,,Dar au stareta, e Maica Domnului". ,,Daca punem asa problema, intr-adevar au o stareta, dar e Sfanta Parascheva", am incercat eu sa o tin pe a mea. Delicat, parintele Constantin Necula m-a contrazis: ,,Sfanta Parascheva este, dar pe post de egumena. Maica Domnului e stareta". Apoi discutia noastra s-a dus, cu pace, pe alt fagas.
La scurt timp dupa acest dialog, a venit ca din senin gandul de a aduce la Manastirea Vilaller icoana Maicii Domnului - Pantanassa (,,Imparateasa tuturor"), o reproducere dupa icoana originala care se afla la Manastirea Vatoped din Athos. Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Timotei, am inceput demersurile, care pareau extrem de anevoioase. Inclusiv financiar era o problema. Costurile totale pentru a aduce aceasta icoana din Sfantul Munte se ridicau cam la 2.200 de euro, in conditiile in care manastirea cu greu reusea sa-si acopere, pe atunci, cheltuielile de intretinere. Am facut, totusi, un apel public si, intr-un timp cu mult mai scurt decat anticipam, s-a adunat suma necesara, iar in ziua de 19 mai 2017 icoana ajungea din Athos in Pirineii catalani. Nu fara greutati, dar toate biruite foarte repede. De exemplu, nu se putea pune un odor atat de scump in bagajul de cala. Fiind de dimensiuni considerabile - 60x80 cm -, nici in cabina nu putea fi luata. De aceea, parintele Teofan Ursachii, cel care a insotit-o, a cumparat bilet de avion si pentru ea, iar reprezentantii companiei aeriene, desi surprinsi, au lasat icoana sa stea pe scaun, ca oricare alt pasager!
De atunci, evlavia pelerinilor care ajung la Vilaller se indreapta mai intai spre icoana Maicii Domnului (Pantanassa), apoi spre pernuta pe care s-a odihnit capul Sfintei Parascheva. Desi am trait venirea icoanei la manastire ca pe o minune, totusi semnificatia acestui lucru nu l-am inteles multa vreme. Dupa cum si discutia cu parintele Constantin Necula o uitasem. Pana cand, intr-o buna zi, sotia mea, Cristina, imi atrage atentia: ,,Ai vazut smerenia Sfintei Parascheva? Cum a mijlocit sa vina icoana Pantanassa pentru ca Maica Domnului sa fie, in fapt, intaia ocrotitoare a manastirii?". Atunci am inteles ca nimic nu era intamplator. Ca, intr-adevar, precum Maica Domnului este adevarata stareta a Sfantului Munte Athos, tot asa si la Vilaller. Iar lucrurile se leaga si din perspectiva istorica. Cu mult inainte de schisma de la 1054, spun documentele la care am avut acces, pe locul unde este acum manastirea era o straveche vatra monahala, aflata chiar sub ocrotirea Maicii Domnului.
Ar mai fi si altele de povestit, insa ma rezum la cele ce pot fi verificate, fiind publice, de altfel. Pe cele mai intime le pastrez pentru mine, cel putin deocamdata. Si inchei cu o concluzie pe care mi-am insusit-o din aceasta lectie: smerenia desavarsita, precum cea a Sfintei Parascheva, e intotdeauna insotita de minuni, mai mult sau mai putin vizibile, pentru ca ea Il coboara pe Dumnezeu pe pamant. SursaFabricati, fabricati !
Acum se fabrica totul. Nu mai trebuie sa faci sapun, sa coci paine, sa speli rufe, sa cosi, sa tesi ...

Concert coral religios la Iasi
Corala barbateasca ,,Cvartson" din Iasi, dirijata de Alexandru Darie, a sustinut luni, 19 martie 201...

Desi am schimbat decorul, nu mi-am schimbat niciodata inima
Ma simt paradoxal si neimportant pentru lume. In orice caz, inoportun pentru felul in care lumea gan...

Rescript 6
Cel ce se roaga va dobandi intelepciune. Dar si blandete, rabdare si bunatate. Rugaciunea atrage har...

Rugaciune pentru prieteni
Doamne, Dumnezeul meu, ajuta-i pe toti prietenii mei vazuti si nevazuti. Pomeneste-I cand vei veni i...


Iconarul fara maini
Iata mai jos viata unui Iov al vremurilor de pe urma cand nimeni nu mai credea ca poate exista asa c...

Despre impartasirea Sfantului Duh
Fiindca mintea e de-a pururi miscatoare si nu poate nici o clipa sa stea, se cuvine ca de-a pururi s...

Binecuvantare arhiereasca la Manastirea Piatra Sfanta - Tarata
Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat d...

Ajutor de la Prislop
O doamna a scris intr-un comentariu la un articol anterior despre Prislop ca parintele Arsenie e mor...

PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia
PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia: ,,Cand ne aflam pe scara nevointelo...