FCSB salveaza remiza cu Viitorul | Dica, surprins de agresivitatea celor de la Viitorul | Becali nu si-a recunoscut echipa cu Viitorul: "Parca am fost blat pe fata" | Presedintele judetului Valcea vrea asistenta medicala la standarde europene la maternitate | Valcea va organiza un turneu semfinal de juniori din cadrul Campionatului National de volei | Amenda record pentru munca la negru. Patronul de la ,,Dumbrava", sanctionat | O noua televiziune se lanseaza in Gorj | Marturia socanta a unuia din cei mai buni prieteni ai lui Avicii. "M-am suparat! Imi promisese!" | Mutu a trait intens primul sau meci ca antrenor: "Imi venea sa intru pe teren! A fost ca si cum m-am apucat a doua oara de fotbal!" | ANIMATIE GRAFICA. Manevra unui sofer de 20 de ani, care a bagat in spital 7 oameni | Sumudica e cu bagajele la usa dupa inca o infrangere in campionat: 4 infrangeri in ultimele 5 meciuri | VIDEO: Keseru, golul 200 in cariera! Romanul e cel mai bun marcator din campionatul Bulgariei | Lupescu a mers la tenis dupa ce a pierdut alegerile la fotbal: le-a tinut galerie fetelor in Fed Cup | Dinamo, invinsa cu 4-0 de Steaua la juniori U15: "In scurt timp ajungem la nivelul academiei lui Hagi!" | Capcana pregatita de Hagi lui Dica: "Am fost surprinsi de agresivitatea Viitorului!" Motivul pentru care Alibec a fost scos la pauza | In toamna, Dedeman ar putea sa-si deschida portile si la Lugoj | FOTO: ITM Gorj, in control! 25 de persoane lucrau ,,la negru" in 4 sali de nunti din Targu Jiu. Amenda RECORD pentru PATRON! | Proteste la Budapesta | Fotografia zilei! Si-a adus masina din Anglia, dar atrage atentia prin numerele de inmatriculare | MESAJE de Sfantul Gheorghe: Urari de sanatate si ,,La multi ani" pentru cei dragi, de ziua numelui |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

O noua institutie in apararea drepturilor copiilor

Guvernul a aprobat infiintarea Avocatului Copilului, ca structura distincta in cadrul institutiei Avocatul Poporului si care se va ocupa exclusiv de protectia drepturilor copilului. Noua structura va primi si va solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora impotriva institutiilor publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului.
Executivul a adoptat, in sedinta din aceasta saptamana, un proiect de lege care modifica si completeaza Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului si care da posibilitatea copiilor sa faca plangeri direct Avocatului Copilului. ,,Pana acum, problematica drepturilor copilului era inclusa intr-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii si persoanele cu handicap", se spune intr-un comunicat al Guvernului. Noua structura numita Avocatul Copilului va putea primi si solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora care vizeaza institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va face verificari la institutiile publice reclamate. In plus, acesta va realiza studii si evaluari pentru a stabili gradul in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale, dar si specialistii sau persoanele fizice din Romania respecta drepturile copilului. Potrivit actului normativ, incepand cu 1 ianuarie 2018 vor fi infiintate 18 noi posturi in cadrul noii structuri, din care patru posturi in cadrul aparatului central al Avocatului Poporului si cate un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele si cazurile care vizeaza problematica drepturilor copilului. ,,Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respecta recomandarea de tara facuta Romaniei de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, avand in vedere ca institutia Avocatului Poporului este organizata si functioneaza in conformitate cu Principiile de la Paris, conform carora statele membre sunt incurajate sa creeze sau sa consolideze institutiile nationale, carora sa le confere un mandat cat mai amplu posibil in promovarea si protectia drepturilor omului", se arata in comunicat.
Drepturile copilului sunt precizate clar in Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului care a fost adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, iar din 1990 a devenit lege internationala si a fost ratificata de majoritatea tarilor din lume, inclusiv Romania. Conventia consta din 54 de standarde si obligatii universal valabile care definesc nevoile de baza ale copiilor de pretutindeni: dreptul la viata, dreptul de a se dezvolta la potentialul maxim, dreptul la protectie fata de abuz si exploatare, dreptul la educatie, dreptul de a participa pe deplin la viata de familie, viata culturala si sociala.
Cele patru principii de baza ale Conventiei sunt nondiscriminarea, devotamentul fata de interesul superior al copilului, dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare precum si respectul pentru punctele de vedere ale copilului.
Conform ultimului Eurobarometru european, 8 din 10 copii romani declara ca stiu care sunt drepturile copilului (83% fata de media europeana de 65%), Romania clasandu-se astfel pe primul loc din Uniunea Europeana. Cel mai mare procentaj de tineri care considera ca drepturile copilului sunt foarte bine protejate in tara lor s-a inregistrat in Olanda (97%, cu 21% mai mult fata de media europeana). Portugalia si Romania sunt singurele tari unde majoritatea respondentilor au opinii negative in acest sens si considera ca drepturile copilului si protectia copilului nu sunt vazute ca prioritati. SursaManastirea Copou din Iasi aniverseaza 380 de ani de atestare documentara
Biserica Ortodoxa va sarbatori pe 22 aprilie 2018 Duminica Mironositelor. Manastirea Copou din Iasi ...

Lansari la ,,Gaudeamus"
Targul de carte ,,Gaudeamus" Cluj-Napoca, editia a XIX-a se desfasoara in perioada 18-22 aprilie, in...

IDENTITATE
Prof.Traian D. Lazar Ca ,,locuitor" al arhivelor statului si ale diverselor institutii, am constatat...

Conferinta cu tema ,,Cinstirea Sfintelor Moaste", la Botosani
In cadrul Serilor catehetice ,,Parintele Cleopa Ilie", la Protopopiatul Botosani, in sala de festivi...

Rescript #20 (Jurnal efemer)
Ne urcam in avion si ne gandim la vacanta, dar uitam sa ne facem o cruce. Ne uitam la televizor si r...


Mii de oameni s-au rugat impreuna la Andrieseni
In altarul de vara al Parohiei Andrieseni, din Protopopiatul Iasi 1, s-a oficiat duminica, 15 aprili...

MARTURII VII DESPRE AVVA GHELASIE GHEORGHE
Parintele Ghelasie era un parinte de o mare asceza. Eu, cand il vedeam asa slab, ii spuneam: ,,Mai m...

Povestea Alexandrei Yarovaia si Basarabia secolului XX
La Valenii de Munte, aproape de cladirea fostului tribunal, pe strada Mihai Bravu, langa Biserica ,,...

Pelerinaj pe jos la Robaia
Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani - Cluj Napoca organizeaza sambata, 21 aprilie 2018 a...

Arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei
Arhiereul ales al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, arhimandritul Teofil Roman a fost hirotonit epi...