Siria: SUA suspecteaza Rusia dupa presupusul atac cu gaz chimic in Ghouta de Est | Rex Tilleson va vizita Varsovia | 1.277.364 lei pentru medicamente in 2017 la Spital. Primarul Kovacs:,,unii tin medicamente si in dulap dar nu pot demonstra,, | Avem Plan de acoperire a riscurilor dar nu avem adaposturi in caz de necesitate | NATIONAL: Un subofiter MApN si-a ucis iubita intr-un salon de coafura | Review George Butunoiu: Nu va lasati pacaliti cu usurinta de vaporii lui Petcana! | Bacardi cumpara producatorul de tequila Patron Spirits pentru 5,1 miliarde dolari | PNL: Decizia CCR privind Legea 304/2004 ar fi trebuit luata dupa sesizarea Comisiei de la Venetia | Ponta: In fiecare luna un miliard de euro pleaca din Romania | Ponta: Dragnea e cel mai puternic de la Ceausescu incoace; ce face cu puterea? | Ponta: Un prim-ministru care nu poate sa decida asupra echipei si politicilor Guvernului nu e prim-ministru | Basescu, despre raportul Comisiei de control privind alegerile prezidentiale din 2009: Au fost validate de CCR | Expozitia ''Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri'' a artistului Zoltan Lorencz, vernisata la Teatrul Constantin Tanase | CNAS afirma ca noul contract-cadru prevede cresterea accesului persoanelor asigurate la medicamente si servicii medicale | #CentenarulMariiUniri Arges: "Flacara Centenarului", care va ajunge in toate localitatile judetului, a fost aprinsa la Muzeul Golesti | MAE: Atentionare de calatorie in Grecia privind extinderea blocajelor rutiere cauzate de protestele fermierilor | Horia Georgescu: Modalitatea in care numele meu era folosit, fara stiinta mea, nu imi poate fi imputata | CCR: Vaccinarea cainilor fara stapan doar dupa identificare aduce atingere dreptului la ocrotirea sanatatii | MApN: Militarul care si-a omorat iubita intr-un coafor la Titu, suspendat din functie | Tudorel Toader - intalnire cu reprezentanti ai Bancii Mondiale; discutiile au vizat proiectul ''Cartierul pentru Justitie'' |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

O noua institutie in apararea drepturilor copiilor

Guvernul a aprobat infiintarea Avocatului Copilului, ca structura distincta in cadrul institutiei Avocatul Poporului si care se va ocupa exclusiv de protectia drepturilor copilului. Noua structura va primi si va solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora impotriva institutiilor publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului.
Executivul a adoptat, in sedinta din aceasta saptamana, un proiect de lege care modifica si completeaza Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului si care da posibilitatea copiilor sa faca plangeri direct Avocatului Copilului. ,,Pana acum, problematica drepturilor copilului era inclusa intr-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii si persoanele cu handicap", se spune intr-un comunicat al Guvernului. Noua structura numita Avocatul Copilului va putea primi si solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora care vizeaza institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va face verificari la institutiile publice reclamate. In plus, acesta va realiza studii si evaluari pentru a stabili gradul in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale, dar si specialistii sau persoanele fizice din Romania respecta drepturile copilului. Potrivit actului normativ, incepand cu 1 ianuarie 2018 vor fi infiintate 18 noi posturi in cadrul noii structuri, din care patru posturi in cadrul aparatului central al Avocatului Poporului si cate un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele si cazurile care vizeaza problematica drepturilor copilului. ,,Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respecta recomandarea de tara facuta Romaniei de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, avand in vedere ca institutia Avocatului Poporului este organizata si functioneaza in conformitate cu Principiile de la Paris, conform carora statele membre sunt incurajate sa creeze sau sa consolideze institutiile nationale, carora sa le confere un mandat cat mai amplu posibil in promovarea si protectia drepturilor omului", se arata in comunicat.
Drepturile copilului sunt precizate clar in Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului care a fost adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, iar din 1990 a devenit lege internationala si a fost ratificata de majoritatea tarilor din lume, inclusiv Romania. Conventia consta din 54 de standarde si obligatii universal valabile care definesc nevoile de baza ale copiilor de pretutindeni: dreptul la viata, dreptul de a se dezvolta la potentialul maxim, dreptul la protectie fata de abuz si exploatare, dreptul la educatie, dreptul de a participa pe deplin la viata de familie, viata culturala si sociala.
Cele patru principii de baza ale Conventiei sunt nondiscriminarea, devotamentul fata de interesul superior al copilului, dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare precum si respectul pentru punctele de vedere ale copilului.
Conform ultimului Eurobarometru european, 8 din 10 copii romani declara ca stiu care sunt drepturile copilului (83% fata de media europeana de 65%), Romania clasandu-se astfel pe primul loc din Uniunea Europeana. Cel mai mare procentaj de tineri care considera ca drepturile copilului sunt foarte bine protejate in tara lor s-a inregistrat in Olanda (97%, cu 21% mai mult fata de media europeana). Portugalia si Romania sunt singurele tari unde majoritatea respondentilor au opinii negative in acest sens si considera ca drepturile copilului si protectia copilului nu sunt vazute ca prioritati. SursaWhat Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay?
What Is So Fascinating About HowtoStartanArgumentativeEssay? The How to Start an Argumentative Essay...

Preotul Constantin Sarbu, un mare marturisitor crestin
M-au ars cu fierul rosu la talpi, mi-au smuls barba, m-au batut, dar le-am spus: ", le zicea parinte...

Familiaritatea du-hov-niceasca
,,Familiaritatea du-hov-niceasca" cu Fiul inseamna o unire cu Hristos prin Duhul, Care e o transpare...

LA INCEPUT DE CENTENAR 1918-2018
De multa vreme, as zice chiar prea multa, s-a strecurat in inimile noastre un virus: rusinea de a fi...

Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
Sfantul Clement de Ancira a vietuit in Galitia, in localitatea de la care si-a luat si numele –...


. Interviu cu arbitrul Alexandru Tudor
Arbitru de Divizia A din 1997 si pe lista FIFA din 2001, Alexandru Tudor e vestit in lumea fotbalulu...

Un batran frumos...
O marturie simpla si infiorata, poate nu exacta in toate detaliile ei, dar pretuind ca sincer apel c...

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetat...

Efectele miraculoase ale semnului crucii si rugaciunii
Oamenii de stiinta rusi au dovedit experimental proprietatile miraculoase ale semnului crucii si al ...

Unde va grabiti?
Evitati imbulzeala si vorbaria. Asa ne sfatuieste cel ce a trecut peste vami, direct in rai: avva Pe...