Concert cu Budapest Saxophone Quartet joi la Filarmonica | Grindeanu ar putea reveni in echipa guvernamentala | Guvernul are ca prioritate relansarea marilor proiecte de investitii | Nu va exista nicio taxa de solidaritate, da asigurari vicepremierul Ciolacu | Gino Iorgulescu a castigat un nou mandat in fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal | Joi, sedinta cu antrenorii de fotbal din judet | CSM Satu Mare, pe primul loc in Liga Nationala! | Participare din Romania, Ucraina, Slovacia, Germania si Ungaria la turneul de judo la veterani | FOTO-VIDEO: Pagube de 40.000 de lei, dupa INCENDIUL din cartierul albaiulian Partos. Ce a ars | Ioan Lazar (ALDE Alba), despre subventia pentru plata chiriei acordata evacuatilor din ,,Turturica" | Biblioteca Judeteana ,,Lucian Blaga" Alba, intr-un parteneriat interbibliotecar de talie nationala | Precizari de la Primaria Ciugud, despre casa din Teleac, blocata de modernizarea trotuarelor din sat | FOTO Cum a fost stins INCENDIUL ce a afectat 10 hectare de padure, la Salciua. Focul a ars doua zile | Tanar de 19 ani din comuna Sona, ARESTAT preventiv. A furat bani, din doua case, la Veseus | Sportivii clublui de dans ,,Life is Dance" din Alba Iulia, pe podium la Campionatul National de Clase | Amenzi de aproape 100.000 de lei date de Politia Alba, intr-o saptamana. 38 de permise, suspendate | Trei tineri, din Sebes si Valea Lunga, cu dosare penale. Au fost opriti de Politie, in trafic | VIDEO: Blocul National Sindical picheteaza Prefectura Alba. Vezi solicitarile | Barbat din Alba, cu dosar penal in Hunedoara. A fost prins la volan, cu permisul suspendat | Petrolul Ploiesti a invins principalul contracandidat la promovare |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

O noua institutie in apararea drepturilor copiilor

Guvernul a aprobat infiintarea Avocatului Copilului, ca structura distincta in cadrul institutiei Avocatul Poporului si care se va ocupa exclusiv de protectia drepturilor copilului. Noua structura va primi si va solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora impotriva institutiilor publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului.
Executivul a adoptat, in sedinta din aceasta saptamana, un proiect de lege care modifica si completeaza Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului si care da posibilitatea copiilor sa faca plangeri direct Avocatului Copilului. ,,Pana acum, problematica drepturilor copilului era inclusa intr-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii si persoanele cu handicap", se spune intr-un comunicat al Guvernului. Noua structura numita Avocatul Copilului va putea primi si solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora care vizeaza institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va face verificari la institutiile publice reclamate. In plus, acesta va realiza studii si evaluari pentru a stabili gradul in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale, dar si specialistii sau persoanele fizice din Romania respecta drepturile copilului. Potrivit actului normativ, incepand cu 1 ianuarie 2018 vor fi infiintate 18 noi posturi in cadrul noii structuri, din care patru posturi in cadrul aparatului central al Avocatului Poporului si cate un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele si cazurile care vizeaza problematica drepturilor copilului. ,,Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respecta recomandarea de tara facuta Romaniei de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, avand in vedere ca institutia Avocatului Poporului este organizata si functioneaza in conformitate cu Principiile de la Paris, conform carora statele membre sunt incurajate sa creeze sau sa consolideze institutiile nationale, carora sa le confere un mandat cat mai amplu posibil in promovarea si protectia drepturilor omului", se arata in comunicat.
Drepturile copilului sunt precizate clar in Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului care a fost adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, iar din 1990 a devenit lege internationala si a fost ratificata de majoritatea tarilor din lume, inclusiv Romania. Conventia consta din 54 de standarde si obligatii universal valabile care definesc nevoile de baza ale copiilor de pretutindeni: dreptul la viata, dreptul de a se dezvolta la potentialul maxim, dreptul la protectie fata de abuz si exploatare, dreptul la educatie, dreptul de a participa pe deplin la viata de familie, viata culturala si sociala.
Cele patru principii de baza ale Conventiei sunt nondiscriminarea, devotamentul fata de interesul superior al copilului, dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare precum si respectul pentru punctele de vedere ale copilului.
Conform ultimului Eurobarometru european, 8 din 10 copii romani declara ca stiu care sunt drepturile copilului (83% fata de media europeana de 65%), Romania clasandu-se astfel pe primul loc din Uniunea Europeana. Cel mai mare procentaj de tineri care considera ca drepturile copilului sunt foarte bine protejate in tara lor s-a inregistrat in Olanda (97%, cu 21% mai mult fata de media europeana). Portugalia si Romania sunt singurele tari unde majoritatea respondentilor au opinii negative in acest sens si considera ca drepturile copilului si protectia copilului nu sunt vazute ca prioritati. SursaCuviosul Staret Efrem din Arizona salveaza un avion gata de prabusire
In aceste zile, un avion TUS-Airway a fost gata sa se prabuseasca. Pilotul lesinase. Calatorii intra...

Dumnezeu vrea ca toti crestinii sa fie sfinti
,,Precum intru El ne-a si ales, inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara de prihana in...

Intronizarea PS Ignatie Trif, noul Episcop al Husilor
In data de 22 octombrie 2017, la Husi, va avea loc intronizarea noului Episcop al Husilor, Preasfint...

Sfantul Nectarie ajuta sa fie adus pe lume un copilas care era sa fie avortat
Eghina romaneasca!   Am avut o sarcina foarte dificila… Patru luni si jumatate nu am manc...

Nu fi curios sa vezi infernul!
Cel ce a creat Raiul si ne-a daruit toate facilitatile de a-l dobandi stie toate durerile noastre si...


Marturisitorii ortodocsi si invatatura despre icoana
Temele abordate in cadrul activitatilor au tratat pe larg invatatura ortodoxa despre cinstirea sfint...

Pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului-Axionita de la Biserica ,,Buna Vestire"- Belu in Grecia
Icoana Maicii Dom­nu­lui-Axio­nita, de la Biserica ,,Buna Vestire"-Belu, Protoieria Sect...

Sprijin pentru copiii de la Centrul de zi ,,Antimis"
In urma colectei desfasurate la Parohia Timisoara Fabric-Vest din Protopopiatul Timisoara II, in ace...

,,Impreuna de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir"
Inca din cele mai vechi timpuri, Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, a fost considerat ocrotitorul...

Lansarea Asociatiei ,,Clujul pentru Viata", la Biserica Studentilor
La Biserica Studentilor din Campusul studentesc Hasdeu, are loc azi, 21 octombrie, de la ora 19:00, ...