Cerbul de Aur, scos din moarte clinica pentru Centenar cu o alocatie bugetara uriasa | Ministrul ungar de Externe: Atacul terorist din Franta evidentiaza importanta securitatii in Europa | Noul presedinte din Peru promite sa lupte impotriva coruptiei "cu orice pret" | Candidatul pentru functia de premier al Cataloniei a fost arestat, alaturi de alti patru lideri separatisti | Investitii in valoare de 109 milioane de euro in zona de frontiera dintre Bulgaria si Romania | ZEXE... de Octavian BOUR | Ziua Internationala de Combatere a Tuberculozei - 24 martie 2018 | SOC la Casa Alba: Noul consilier pe probleme de securitate al lui Donald Trump a luat parte la un EXPERIMENT in scandalul momentului | VICTORIE pentru Halep si Begu, la Miami Open: Cu cine se vor confrunta romancele, dupa calificarea in optimi | Colosul Lidl revolutioneaza piata - Niciun retailer nu a mai facut asta pana acum | Cat va costa nunta Printului Harry cu Meghan Markle: Doar tortul are un pret urias | Meciul Simona Halep - Agnieszka Radwanska va avea loc sambata, nu inainte de ora 19.00 | E OFICIAL: Declaratia Unica, PUBLICATA in Monitorul Oficial. Care este TERMENUL LIMITA de depunere | Monica Niculescu a pierdut in primul tur al probei de dublu, la Miami Open | Lovitura grea pentru Mark Zuckerberg: Doua companii uriase au renuntat la conturile de Facebook | SUA acuza Iranul de un atac cibernetic global: Hackerii au furat o cantitate uriasa de informatii din 22 de tari | Rasturnare de situatie la Iasi: EXCLUS din PSD si DEMIS din functie, viceprimarul Harabagiu a PRELUAT atributiile primarului | Directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu, sustine ca e hartuit de o companie aeriana | Si la Bruxelles se sta la coada..., ne arata timisoreanca Maria Grapini | Accident violent in Timisoara! Trafic dat peste cap |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Postul, ofranda a iubirii omului fata de Dumnezeu

In cuvantul de invatatura rostit ieri in Paraclisul ,,Sfantul Grigorie Luminatorul" al Resedintei Patriarhale, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a talcuit versetele Evangheliei dupa Matei (6, 14-21) randuite a se citi in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lasatului sec de branza.
Preafericirea Sa a aratat ca Domnul nostru Iisus Hristos ne pune inainte iertarea ca inceput bun al perioadei de post: ,,Iertam unii altora greselile, ca si Dumnezeu sa ne ierte pacatele sau greselile noastre. Iertam greselile altora pentru a fi in pace si comuniune cu toti oamenii si a ne asemana cu Dumnezeu Cel milostiv si iertator. Intrucat fiecare om este creat dupa chipul lui Dumnezeu Cel milostiv indreptat spre umanitate, exista o legatura sfanta intre Dumnezeu si fiecare om. Modul si masura in care omul arata iubire fata de semenii sai contribuie la construirea, cultivarea si aprofundarea relatiei lui de comuniune cu Dumnezeu. Nimeni nu poate intra in post ca lupta duhovniceasca pentru curatirea de pacate si de luminare a sufletului fara iertare, deoarece prin iertarea altora se cultiva smerenia si libertatea interioara a omului dornic de a trai in iubirea milostiva a lui Dumnezeu".
Postul adevarat trebuie unit cu smerenia si cu bucuria
De asemenea, Patriarhul Romaniei a subliniat motivatia postului ca exercitiu duhovnicesc in urcusul catre lumina Invierii Domnului. ,,Postul adevarat trebuie unit cu smerenia si cu bucuria, spre a fi o lucrare interioara, intima, sufleteasca, de comuniune personala a omului cu Dumnezeu, Care vede tainic si tacut sufletul si faptele omului credincios si jertfelnic, rugator si postitor. Postim pentru ca iubim pe Dumnezeu din ceruri, Daruitorul vietii vesnice, mai mult decat toate darurile materiale trecatoare - bucatele gustoase, bauturile rafinate sau desfatarile patimase ale simturilor. Astfel, postul adevarat produce o schimbare a modului de a fi al omului: o trecere de la lacomia sau iubirea patimasa a lucrurilor materiale la iubirea de valori sau daruri spirituale, pentru a cultiva mai intens rugaciunea sau comuniunea de iubire cu Dumnezeu Cel nematerial, nelimitat si netrecator. Postul adevarat are ca scop ridicarea omului deasupra averilor materiale sau pamantesti, pentru a primi bunuri spirituale ceresti, pentru a se uni prin rugaciune si impartasire mai deasa cu Dumnezeu Cel din ceruri, Izvorul vietii si al bucuriei vesnice din Imparatia cerurilor".
Exista o legatura spirituala adanca intre postul Mantuitorului Iisus Hristos in pustie timp de 40 de zile si izgonirea lui Adam din Rai: ,,Postul Sfintelor Pasti se refera in acelasi timp la greseala lui Adam cel vechi si la indreptarea greselii lui de catre Iisus Hristos, Noul Adam. Nu intamplator, duminica aceasta care preceda inceputul Postului Sfintelor Pasti se numeste si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Adam a fost alungat din Rai pentru trei mari greseli: nu a ascultat de Dumnezeu, nu a postit - nu s-a infranat, si nu s-a pocait dupa ce a savarsit greseala. Din postul de 40 de zile al Mantuitorului Iisus Hristos invatam sa ne infranam si sa luptam duhov­niceste pentru a birui pacatul ca mod de viata egoista si aroganta. Domnul nostru Iisus Hristos a respins cele trei ispite venite de la diavol: lacomia dupa averile materiale, pofta de stapanire a lumii pamantesti si iluzia slavei desarte. Mantuitorul respinge toate ispitele afirmarii egoiste a omului care se separa de Dumnezeu. Toate aceste ispite din pustie sunt ispite ale afirmarii egoiste a omului care se separa de Dumnezeu prin neascultare si uitare de El. Domnul Iisus Hristos ne invata ca omul se poate mantui numai prin iubire smerita fata de Dumnezeu si fata de aproapele, prin ascultare fata de Dumnezeu si milostenie aratata semenilor", a subliniat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. SursaCIRESUL SPOVEDANIEI-de IOANA STUPARU
Cleopatra Luca Ioana Stuparu este o scriitoare in opera careia satul si-a lasat amprenta, in sensul ...

Rescript 8
Intr-un orasel norvegian dintr-o insula din Oceanul Arctic este interzis sa mori. Avand o clima pola...

Slujba misionara in Parohia Covasna, Protopopiatul 2 Iasi
In Biserica ,,Sfanta Treime" - Covasna-Costuleni, Protopopiatul 2 Iasi, judetul Iasi, s-a oficiciat ...

Primarul municipiului Iasi participa la Marsul pentru Viata 2018
Primarul Municipiului Iasi, domnul Mihai Chirica, va participa la Marsul pentru Viata 2018, cu tema ...

MAREA PACALEALA
Postul Mare ne-a imbogatit cu un nou sfant - Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei intre anii 1875 s...


Rescript 7
Singurii oameni de succes sunt cei ce Il iubesc si impart vesnicia cu El. Nu au tintit o vesnicie in...

Fabricati, fabricati !
Acum se fabrica totul. Nu mai trebuie sa faci sapun, sa coci paine, sa speli rufe, sa cosi, sa tesi ...

Concert coral religios la Iasi
Corala barbateasca ,,Cvartson" din Iasi, dirijata de Alexandru Darie, a sustinut luni, 19 martie 201...

Desi am schimbat decorul, nu mi-am schimbat niciodata inima
Ma simt paradoxal si neimportant pentru lume. In orice caz, inoportun pentru felul in care lumea gan...

Rescript 6
Cel ce se roaga va dobandi intelepciune. Dar si blandete, rabdare si bunatate. Rugaciunea atrage har...