21-23 octombrie, la Baza sportiva Arini, Sebes: Peste 100 de sportivi participa la Cupa Muhlbach la tenis | Split TVA: Procedura de aplicare a facilitatii de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale. Detalii din proiectul MFP | Se infiinteaza agentii de mediere intre cererea si oferta de munca ziliera. Nu pot percepe taxe si primesc fonduri nerambursabile | Pilula zilei | Fara liste de asteptare la Cardiologie. Ce a decis conducerea Spitalului Judetean | Peste 5600 de someri in judetul Botosani. Vezi distributia pe localitati! | Seminarul "Mihai Eminescu" cu profesori universitari, la Memorialul Ipotesti | David Arcip, un nou trofeu | Trimis in judecata pentru spalare de bani | Un reusit roman de dragoste | Simpozion international pe tema consilierii parintilor copiilor cu nevoi speciale | Declaratii false la atribuirea autorizatiilor taxi | Un barbat si-a prins picioarele intr-un utilaj agricol | Un desant al Ministerului Mediului inspecteaza obiectivele de mediu cu probleme din judetul Suceava | Piesa ,,Kebab" are premiera vineri, la Teatrul ,,Matei Visniec" | Firmele de pe santierele Sucevei nu mai lucreaza | Despre orasul meu | Sectorul turismului din Catalonia ar putea inregistra pierderi de peste un miliard de euro | Kiril, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, va sluji impreuna cu PF Daniel la sarbatoarea Sf. Dimitrie cel Nou | Bancul zilei: Pericol maxim |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

PREGATIRI PENTRU SEZONUL RECE: Guvernul a aprobat programul energetic de iarna, estimand un consum mai mare decat in 2016

La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat Programul de iarna in domeniul energetic. Programul se adreseaza producatorilor de energie electrica si termica si se aplica in perioada 15 noiembrie 2017 - 31 martie 2018, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de minister.
,,Practic, prin Programul aprobat astazi, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili in vederea producerii de energie pe care producatorii trebuie sa il asigure pana la data de 15 noiembrie anul curent, dar si necesarul de volum de apa din lacurile de acumulare", se arata in comunicat.
Ministerul Energiei precizeaza ca la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Nationala de Prognoza si Dispecerul Energetic National, precum si cele ale Administratiei Nationale de Meteorologie si ale Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor. ,,Dupa analiza tuturor informatiilor livrate de aceste institutii, a fost luata in calcul pentru iarna 2017-2018 o crestere medie a consumului de energie electrica de 1,1% fata de Programul de iarna anterior (2016-2017)", precizeaza ministerul.
De asemenea, ,,pornind de la aceleasi date, estimam pentru perioada de iarna o productie de 23,5 TWh de energie electrica si 7,5 milioane de Gigacalorii energie termica".
Pentru asigurarea conditiilor in vederea producerii acestor cantitati, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursa, stabilite prin Program sunt urmatoarele:
- Lignit in centrale 1,30 milioane de tone, din care 1.000 la CE Oltenia
- Lignit depozitat in carierele CE Oltenia 500.000 de tone
- Huila (Hunedoara si Iasi) - 332.000 de tone
- Pacura - 25.900 de tone
- Volum de apa in lacuri - 1,65 miliarde de metri cubi
- Energie electrica echivalenta in lacuri - 1,6 milioane MWh
- Stoc de gaze naturale estimat a fi inmagazinat in depozitele subterane la finalul ciclului inmagazinare - 2,2 miliarde de metri cubi.
,,Vom monitoriza prin Comandamentul energetic de iarna felul in care producatorii respecta stocurile stabilite prin Programul de iarna. Insa ceea ce ne preocupa indeosebi este sa fim pregatiti pentru varfurile de sarcina, prognozate si pentru aceasta iarna. Avem experienta de anul trecut. Atunci, desi Sistemul Energetic National a facut fata unor perioade de peste 10 zile geroase consecutive, functionarea SEN nu a fost lipsita de emotii. De aceea, le-am cerut producatorilor de energie pe carbune ca stocuile din centrale sa fie mult crescute fata de iarna anului trecut, tocmai pentru a evita problemele din 2016, cand transportul carbunelui din cariere catre termocentrale a fost dificil. In acelasi timp, am avut mai multe intalniri cu reprezentantii Cailor Ferate Romane pentru imbunatatirea si cresterea capacitatii si cantitatii de transport al carbunelui in sezonul rece", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.
Totodata, avand in vedere cantitatea de energie electrica de 23.514 GWh prognozata de producatori a fi realizata in intervalul de referinta, precum si de consumul de energie electrica estimat de DEN la 22.294 GWh, rezulta disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimarile lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie-martie pornesc de la 280 MW si ajung pana la 915 MW putere medie.
,,Conform documentului aprobat astazi, se va constitui Comandamentul de iarna cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Ministerului Apelor si Padurilor, operatorilor din sectorul energie si gaze, precum si din partea Ministerului Transportirilor si a CFR Marfa in calitate de invitati", se mai arata in comunicat. Sursa

DOLIU: A murit actrita Olga Tudorache
A murit actrita Olga Tudorache. Mesajul postat de Florin Calinescu/ "Doamna teatrului romanesc" a co...

SFATUL SPECIALISTILOR: E bine ca adolescentii sa mai apeleze si la consiliere psihologica
In societatea de astazi, mersul la psiholog incepe sa nu mai fie un subiect tabu. Astfel, din ce in ...

INTRUNIRE: Secretarii primariilor, la discutii despre proiectul "Fiecare copil in gradinita"
Secretarii primariilor din judet au fost convocati la discutii referitoare la aplicarea Legii 248, r...

VIZITA CU SEDINTE: Ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, vine in Maramures
Vineri, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social face o vizita de lucru in Maramures. Gabr...

Maramureseni in Universitatea clujeana (I)
Gheorghe Bilascu(1863-1926),Iuliu Orient (1869-1940), Alexandru G. Filipascu (1902-1952)...


Ma tot mir / Schimbarea la fata
Cand esti prost de mic, dupa ce cresti numa' te joci. De-a ce vrei tu: de-a poli-tica, de-a pesedeul...

Fereastra inchisorii / Ridicol
Metehnele trecutului comunist sunt inca vii. Sau poate e vorba doar de prostie, care se ingrasa ziln...

Dialoguri virtuale / Banul dezbracat
(partea a doua)...

REMEMBER. Folcloristul si etnologul Mihai Pop, membru de onoare al Academiei Romane
Centrul Cultural Sighetu Marmatiei si Colegiul National ,,Dragos Voda" (catedra de limba si literatu...

Ajutorul de incalzire, varianta 2017
Persoanele singure si familiile care nu-si permit sa plateasca in intregime cheltuielile cu incalzir...