Economia Hunedoarei, una plina de paradoxuri | Razvan Burleanu: ,,Cred in revigorarea fotbalului hunedorean" (II) | Cantitate impresionanta de lemne confiscata de politisti | A inceput procesul in dosarul ,,Mineriada din 13-15 iunie 1990" | Alte 2.000 de hectare de paduri virgine si cvasivirgine, descoperite in tara | Se cunosc primele semifinaliste de la ,,Cupa liceelor BIG FM" | CNS Cetate a remizat pe terenul liderului | Aproape 2.000 de infectii respiratorii in judet, iar numarul suspectilor de gripa a crescut | Mircia Muntean afla in martie daca i se va reduce pedeapsa | Raport al Curtii de Conturi. Ce nereguli au fost gasite la Primaria Deva? | Coincidente suspecte in arestarea lui Arsene! Lumea Justitiei: mandat semnat de judecator care poate fi oricand re-cercetat de DNA! | 40 de morti deja! Gripa face o noua victima. 8 Cazuri in Caras Severin | VIDEO Drum dezastru si plin de Gropi spre Ocna de Fier | Gigi Becali, foc si para dupa ce FCSB a facut doar egal, 2-2, cu Dinamo. Pe cine a dat afara | 5 bauturi care cresc tensiunea arteriala | Dispare un lant de magazine din Romania. Cu ce vor fi inlocuite cele 176 de unitati | Socul serii in Liga Campionilor: Barcelona, salvata de Leo Messi de la UMILINTA - Bayern Munchen si-a DEMOLAT adversara si e aproape de sferturi / VIDEO | OFICIAL Ucraina a adoptat legea prin care declara RAZBOI Rusiei | Primaria Capitalei, despre bugetul pe 2018: Subventiile pentru RADET si RATB nu scad | Presedintele Ucrainei a promulgat legea privind reintegrarea regiunii Donbas |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

PROIECT: MAI supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea legii privind regimul liberei circulatii a romanilor in strainatate

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, care prevede o serie de modificari legislative privind cresterea valabilitatii pasaportului simplu electronic si clarificarea situatiilor in care poate fi solicitat un pasaport simplu temporar.
Prin proiectul de lege, propunem dublarea termenului de valabilitate a pasaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu varsta de peste 25 de ani. Optiunea a tinut cont de faptul ca dupa aceasta varsta, schimbarile de fizionomie sunt mai putin accentuate.
De altfel, in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pasapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani.
Pentru copiii cu varsta de pana la 12 ani, pasaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 25 de ani va fi valabil 5 ani. Pentru ca una dintre cauzele cozilor din timpul verii are legatura cu faptul ca un numar mare de cetateni prefera sa solicite un pasaport simplu temporar, propunem limitarea situatiilor in care se poate solicita in regim de urgenta un pasaport temporar. In prezent, o persoana poate solicita in regim de urgenta un pasaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fara a i se cere sa dovedeasca urgenta invocata, ceea ce a incurajat foarte multi cetateni sa opteze pentru acest tip de pasaport atunci cand au uitat sa-si faca din timp documentul de calatorie sau cand nu au dorit sa astepte timpul necesar realizarii unui document electronic. Prin proiectul de lege propunem ca pasaportul temporar sa fie eliberat in termen scurt (de la doua ore pana la maxim trei zile), cum se intampla in prezent, doar in anumite cazuri, clar reglementate, cu obligatia prezentarii documentelor care dovedesc urgenta, precum:
o situatii obiective in care, din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu este timp pentru emiterea pasaportului simplu electronic
o minorul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fara de care viata ori sanatatea ii este pusa in pericol.
Persoanele care declara ca nu doresc sa li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pasaport temporar, care insa le va fi eliberat in termenul legal prevazut pentru eliberarea pasaportului simplu electronic.
Aceste masuri legislative sunt o continuare a masurilor pe care ministrul afacerilor interne Carmen Dan le-a dispus in plan administrativ si care privesc: deblocarea incadrarii a 35 de posturi din sursa externa pentru serviciile de pasapoarte, implementarea unui sistem de programare on line pentru preluarea cererilor de eliberare a pasapoartelor (in prezent acesta fiind functional la nivelul a 34 de judete, finalizarea implementarii acestuia la nivel national fiind stabilita pentru data de 18.12.2017) si prelungirea, la nevoie, a programului de lucru cu publicul, in intervalul orar 8,30 - 18,30 de luni pana vineri cu organizarea activitatii in mod corespunzator, in doua schimburi, in perioadele cu un aflux mare de cereri.
Demersul legislativ va fi insotit si de o campanie de constientizare a cetatenilor care va incepe din aceasta luna in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. Textul proiectului de lege este afisat si poate fi consultat pe pagina de internet a institutiei noastre, www.mai.gov.ro, la sectiunea Transparenta decizionala, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al M.A.I., din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti.
Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt asteptate pe adresa de e-mail [email protected] in termen de 20 de zile calendaristice de la data publicarii. Sursa

PNL: Ludovic Orban va afla pe 5 martie sentinta finala in procesul in care a fost acuzat
Presedintele PNL, Ludovic Orban, va afla pe 5 martie sentinta finala in procesul in care a fost acuz...

MAE: Pericol de raspandire a virusului polio salbatic si necesitatea vaccinarii obligatorii
Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ...

112: Trei bolizi de lux s-au ciocnit pe bulevardul Traian din Baia Mare
Trei masini au fost avariate pe bulevardul Traian din Baia Mare in urma unui accident de circulatie ...

Moment de bilant pentru Institutia Prefectului - Judetul Maramures
Prefectul Vasile Moldovan a prezentat in 9 februarie, raportul activitatilor desfasurate in anul 201...

Expozitia ,,Incoronarea suveranilor Romaniei Mari"
In cadrul programului cultural dedicat Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Judetean de Istorie si Ar...


Ma tot mir / O sa fie ca acuma
Cred ca stiu deja care e primul ministru din guvernul asta absolut idiot care o sa fie sutat in cur ...

Fereastra inchisorii / La fratii din Moldova
Cu gandul fratiei istorice am plecat spre Moldova de peste Prut, acolo unde nu mai fusesem niciodata...

Dialoguri virtuale / The Black Man-ul economiei
(partea a doua)...

Brambureala Bacalaureatului 2018
Elevii de clasa a XII-a sustin, in acest an, mai devreme probele de competente la Bacalaureat 2018. ...

Cresc salariile din Sanatate
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a vorbit recent despre cresterile salariale semnificative din sec...