Vor fi amplasate noi semafoare cu buton in municipiul Bacau | Victorii clare pentru CSS Slobozia | , la a 5-a editie | O victorie administrativa de 25 milioane de euro | Anunturi Mica Publicitate valabile la data de 13 decembrie 2017 | Meciul caritabil de polo dintre CSM Digi si Progress Oradea, pentru Vladimir, va avea loc luni, de la ora 18 | Senatul a decis intoarcerea administrarii fiscale a contribuabililor mijlocii de la regiuni la judete | Universitatea din Oradea desfiinteaza 15 programe de masterat | O parte a oradenilor din cartierul Iosia raman fara caldura si apa calda. Vezi strazile afectate! | Firea a decis: luminile de Craciun au fost stinse in semn de omagiu adus Regelui Mihai | S-a luat o prima decizie in cazul criminalei de la metrou | Ionut Negoita, audiat la Parchetul Bucuresti, in cazul de bancruta frauduloasa | Magazie plina cu materiale foarte inflamabile, in flacari, la Salonta | Descarca tramvaie ,,noi" si opresc tramvaiul care merge pana la Sinteza | In plin razboi al Legilor Justitiei, UDMR castiga batalia pentru revenirea contribuabililor mici/mijlocii la judete | Moartea unui Rege: Mihai I adus din Elvetia la Bucuresti, apoi la Peles si dus la Palatul Regal din capitala | Ce lovitura! Politia Locala Oradea a ras un adapost al unor homeless, pe str. Milcovului | EMOTIONANT! Au ,,strans" masinile ,,in spic" ca sa poata trece Salvarea! Oameni si cocalari in blocajul rutier... | Blocajul rutier la fel de crunt! Cetatenii fac apel la Politia Rutiera sa trimita un echipaj in zona! ,,Smecherii forteaza semaforul!" | Viralul momentului e de groaza! VIDEO cu nebuna care a impins o tanara in fata metroului! 18+ INTERZIS MINORILOR! |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

REGLEMENTARI: Care sunt obligatiile proprietarilor de caini periculosi

Cunoasterea legislatiei in ceea ce priveste detinerea unui animal de companie periculos poate preveni producerea unor evenimente grave. Reprezentantii Politiei Sighet spun ca si tragicaintamplare din luna august, cand un copil din Iapa a murit dupa ce a fost atacat de cainele unchiului, ar fi putut fi evitat daca detinatorul animalului ar fi respectat legea.
In categoria cainilor agresivi intra cei care ataca si musca fara sa fie provocati sau cainii care sunt antrenati si participa la luptele intre caini.
,,O obligatie primordiala a unui detinator de caine care face parte din categoria cainilor periculosi sau a cainilor agresivi este aceea de a se prezenta la Asociatia Chinologica unde este luat in evidenta, se verifica starea animalului si se spune in care dintre cele doua categorii este incadrat, iar cu acea adeverinta proprietarul se prezinta la politie, ulterior politistul de proximitate va face verificarile de rigoare daca respecta conditiile impuse de lege ca sa il pastreze. Obilgatiile detinatorilor de caini si conditiile detinerii acestora sunt specificate in Ordonanta de Urgenta nr.55/2002", a explicat Gheorghe Bora, imputernicit sef Politia Sighet.
Pentru a detine un caine periculos, proprietarul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.
,,Proprietarii cainilor periculosi trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, sa aiba capacitate deplina de exercitiu, sa nu fi fost condamnat pentru savarsirea unor infractiuni contra persoanei. Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor au obligatia sa inregistreze cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Asociatia Chinologica Internationala si sa inscriptioneze in mod lizibil la intrarea in apartament, in imobil ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv avertismentul sau dupa caz . Proprietarii cainilor au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza este situat imobilul in care este tinut cainele, o adeverinta eliberata de aceasta asociatie", a adaugat Gheorghe Bora.
De asemenea, proprietarii cainilor trebuie sa depuna si declaratie pe propria raspundere care sa cuprinda numarul de identificare al cainelui aplicat prin tatuare sau microcip, precum si date despre vaccinarea, sterilizarea animalului si asigurarea de raspundere civila pentru eventuale pagube produse de acesta. Si in ceea ce priveste plimbarea cainilor periculosi sunt reguli stricte.
,,Accesul cainilor preiculosi in localurile publice, in mijloacele de transport precum si in alte locuri publice cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea este interzis. Accesul cainilor in aceste locuri este permis numai daca poarta botnita si sunt tinuti in zgarda, lesa sau ham de catre proprietar sau de catre detinatorul temporar", a mai precizat Gheorghe Bora.
Persoanele care nu respecta prevederile legale in ceea ce priveste detinerea cainilor periculosi risca sanctiuni si sunt raspunzatoare de daunele care pot fi cauzate de animalele lor. Sursa

METEO: In urmatoarele zile temperaturile se vor mentine mai ridicate decat cele normale
Desi valorile termice vor marca o scadere fata de ziua precedenta in regiunile sudice si sud-estice,...

PROBLEME: Sighetenii, nemultumiti ca prin oras haladuiesc haite de caini fara stapan
Sighetul Marmatiei se confrunta iar cu problema cainilor fara stapan. In ultimele zile pe site-urile...

INGRIJORATOR: Se distrug bisericile de lemn din Maramures aflate in patrimoniul UNESCO
Ne place sa ne mandrim in Europa si in lume cu bisericile maramuresene de lemn incluse in patrimoniu...

STARTUP, ROMANIA! Programe de finantare pentru cei care vor sa deschida o afacere, dar nu au bani
2018 se arata un an bun pentru cei care vor sa-si deschida o afacere, dar nu au fonduri. 3 programe ...

USR: Apel public catre parlamentarii maramureseni sa voteze impotriva modificarilor legilor justitiei
Uniunea Salvati Romania - Filiala Maramures face un apel public catre toti parlamentarii maramuresen...


SPECIAL: Pregatiri pentru Festivalul "Marmatia"
Pregatirile pentru cel mai important eveniment al lunii decembrie din Sighetu Marmatiei sunt pe ulti...

PRICHINDEI CREATIVI: Copii de la zece gradinite participa la atelierul "Vis de iarna"
Cea de-a 9-a editie a festivalului ,,Cum e datina strabuna" a debutat astazi la Gradinita nr. 9 din ...

MINIBASCHET: Victorii in toate meciurile pentru CSS Sighet la Cupa Nordic
Baia Mare a gazduit weekendul trecut prima editie a Cupei Nordic la minibaschet. Micii baschetbalist...

CASA DE PENSII: Peste 2.000 de persoane rezidente in tarile UE, in evidenta de plata
Casa Judeteana de Pensii gestioneaza dosare si in aplicarea acordurilor de securitate sociala inchei...

TIGARI DE PROVENIENTA UCRAINIANA: Aproximativ 3.000 de pachete confiscate la frontiera de nord
Politistii de frontiera din cadrul ITPF Sighetu Marmatiei au descoperit si confiscat, in PTF Halmeu ...