Mica recitatoare de la Husi | VIDEO | Vasluienii linistiti de PSD: "Nu crestem impozitele si taxele!" | Liceul "Stefan Procopiu" candideaza la titlul de "Scoala - ambasador a Parlamentului European" | Chinul elevilor de la Fastaci, poveste fara sfarsit | Granitul din centrul orasului, curatat meticulos de angajatii GOSCOM si de detinuti | PS Ignatie a mangaiat sufletele pacientilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni! | Investigatorul sub acoperire din dosarul vamesilor a recunoscut ca a mintit | FAZA ZILEI: O vrabiuta a iesit la cumparaturi in Kaufland! | VIDEO | O huseanca a luat "golden buzz" la Romanii au talent! | VIDEO | Doliu in familia colegului nostru, Dumitru Adam! | Planuri pentru reconstructia Gloriei Bistrita. Radu Moldovan vrea un restart | "Reunire" in memoria lui Jean Padureanu. Se pregateste o statuie pentru "Lord" (FOTO-VIDEO) | In China principalele surse de informare in masa locale se vor uni intr-un holding media care se va numi ,,Vocea Chinei" | Frecventa inundatiilor si ploilor torentiale a crescut cu 50% in ultimul deceniu | Amnesty International, ingrijorata ca autoritatile irakiene ar fi condamnat la moarte trei mii de oameni pentru legaturi cu ISIS | Primul discursul al cancelarului Angela Merkel, dupa realegere | Marcarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania in 1918 scindeaza clasa politica de la Chisinau | O pacienta de la ,,Socola" a fost transferata la Urgente dupa o tentativa de sinucidere | Dacian Ciolos isi face partid politic. In maxim doua saptamani se vor depune actele | Cea mai puternica banca din lume a apasat pe pedala cresterii dobanzilor |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Reinstituirea cinstirii icoanelor dupa iconoclasm

Sfantul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, si imparateasa Irina, singura femeie care a ocupat vreodata tronul Imperiului Bizantin, sunt cele doua mari figuri istorice sub obladuirea carora s-au desfasurat lucrarile celui de-al VII-lea Sinod Ecumenic la Niceea in anul 787. Definitia credintei si doua dintre canoanele emise la finalul intrunirilor Sfantului Sinod redau intr-o forma concisa tot ceea ce reprezinta esenta teologiei icoanei in Biserica Ortodoxa.
Imparatii iconoclasti, fie ca vorbim despre Leon al III-lea sau Constantin al V-lea Copronimul, au avut intotdeauna doua intariri fundamentale in sustinerea ereziei iconoclaste: fidelitatea armatei imperiale si sprijinul unui numar mare de aristocrati. Armata imperiala a reprezentat intotdeauna factorul principal de stabilitate al imparatilor, fie ca vorbim de perioada in care Imperiul Roman nu era impartit intre Rasarit si Apus sau de ultimele secole ale perioadei bizantine. Rebeliunea armata pe scara larga insemna, in majoritatea cazurilor, sfarsitul domniei pentru conducatorul aflat la putere. Pe de alta parte, sustinerea din partea aristocratiei asigura veniturile necesare bunei desfasurari administrative a lucrarilor fundamentale: constructii, apararea frontierelor, dezvoltarea progresiva a zonelor afectate de saracie. Imparatii iconoclasti men­tionati anterior s-au bucurat de multe succese pe plan militar si au stiut sa rasplateasca fidelitatea soldatilor cu sume mari de bani, iar, pe de alta parte, au sustinut pretentiile multora dintre membrii aristocratiei, reusind sa respinga fara probleme rezistenta ierarhiei bisericesti si a unei parti importante a populatiei Imperiului Bizantin in ceea ce priveste cinstirea sfintelor icoane. De aceea, nu este surprinzator faptul ca, in anul 786, atunci cand s-a incercat pentru prima data convocarea unui Sinod Ecumenic care sa clarifice dogma icoanelor si sa respinga pretentiile ereziei iconoclaste, armata s-a opus, reusind sa tulbure lucrarile initiate la cererea imparatesei Irina si a Patriarhului Tarasie al Constantinopolului. Abia un an mai tarziu si la o distanta apreciabila de capitala imperiala (peste 200 km) s-au intrunit lucrarile Sinodului al VII-lea Ecumenic, numai ultima sedinta fiind mutata de la locatia acestuia, Niceea, la Constantinopol. Aici, cei 350 de episcopi au respins hotararile sinodului talharesc de la Hieria (754) ce avusese loc sub funestul patronaj al imparatului iconoclast Constantin al V-lea Copronimul.
Valorificarea contributiei patristice anterioare
Primul aspect care rezulta din Definitia credintei promulgata de Sfintii Parinti de la Sinodul al VII-lea Ecumenic este recursul la Sfanta Traditie. Orice hotarare a ierarhiei bisericesti se bazeaza in mod fundamental pe ceea ce s-a scris sau a reprezentat un obicei nescris inca de la inceputul Bisericii. ,,Si, intr-un cuvant, spunem: pazim fara a inova toate predaniile oranduite noua, fie in scris, fie in mod nescris. Intre care una este si figurarea zugravirii in icoana, ca una ce este in acord cu relatarea propovaduirii Evangheliei si este folositoare spre incredintarea adevaratei, si nu dupa inchipuire, Intrupari a lui Dumnezeu Cuvantul si spre castigul nostru unanim; caci ca unele ce in chip neindoielnic se arata una pe cealalta, ele (cuvantul si icoana) au in mod evident si aceeasi valabilitate" (Definitia credintei Sinodului VII Ecumenic de la Niceea" (13 octombrie 787), in: Sfantul Teodor Studitul, Iisus Hristos - Prototip al icoanei Sale (tratatele impotriva iconomahilor), studiu introductiv si traducere de diac. Ioan I. Ica jr, Alba-Iulia, Ed. Deisis/Manastirea Sfantului Ioan Botezatorul, 1994, p. 193). Acest recurs la Sfanta Tradi­tie care contine atat marturii scrise anterior, cat si obiceiuri care n-au fost transpuse in scris, dar care, prin universalitatea practicarii lor, au primit ratificarea intregii crestinatati este stipulat clar in scrierile Sfantului Vasile cel Mare si reiterat de Sfantul Ioan Damaschin, care aproape calchiaza argumentatia ierarhului capadocian. Astfel, nu doar documentele scrise, ci si practicile liturgice si ale evlaviei personale care au fost pastrate pretutindeni intra in tezaurul Sfintei Traditii si primesc valoare egala cu cele dintai. De aceea, daca nu se gasesc prea multe marturii scrise despre cinstirea sfintelor icoane in primele veacuri, acest fapt nu desfiin­teaza inchinarea datorata acestora, deoarece obiceiul de a picta chipurile sfintilor, al Maicii Domnului si al Mantuitorului Iisus Hristos este demonstrat de imaginile pastrate inca de la inceputurile credintei crestine. Si, de vreme ce avem icoane sau chiar fresce atat de vechi, este clar ca si crestinii primelor veacuri se inchinau in fata acestora, cinstirea lor mergand nu la pietrele sau stancile pe care erau inchipuite atunci, ci la cei infatisati pe ele.
Multitudinea icoanelor in Imperiul Bizantin
Cele precizate anterior sunt subliniate si de raspandirea ampla a icoanelor in Imperiul Bizantin. Nu doar bisericile erau impodobite cu acestea, ci si casele credinciosilor si chiar o buna parte din locurile publice. De aceea, este cu atat mai surprinzator faptul ca iconoclasmul a reusit sa impuna o perioada de dominare destul de ampla asupra populatiei bizantine si ca a intampinat o rezistenta mai degraba mediocra la vremea respectiva din partea majorita­tii oamenilor. In afara ierarhiei bisericesti si a credinciosilor ferventi, o mare parte a populatiei a asistat pasiva sau chiar a sustinut pretentiile ereziei iconoclaste, mergand pana la distrugerea unora dintre cele mai frumoase icoane care s-au facut vreodata. Iata ce susti­neau Sfintii Parinti de la Sinodul al VII-lea Ecumenic: ,,Asa stand lucrurile, mergand noi pe calea imparateasca si urmand invataturii de-Dumnezeu-graitoare a Sfintilor nostri Parinti si Predaniei Bisericii Universale (caci cunoastem ca aceasta este a Duhului Sfant Care locuieste intr-insa), hotaram si definim cu toata exactitatea si purtarea de grija ca, alaturi de si asemenea tipului cinstitei si de-viata-facatoarei Cruci, sa fie reinaltate in sfintele lui Dumnezeu biserici, pe sfintele vase si vesminte, pe ziduri si scanduri, in case si pe drumuri, si veneratele si sfintele icoane alcatuite in culori si mozaic, ca si din orice alta materie potrivita, si anume: Icoana Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a Preacuratei Stapanei noastre, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, a cinstitilor ingeri si a tuturor sfintilor si cuviosilor barbati. Caci cu atat mai mult sunt vazuti acestia prin intiparirea lor iconica, cu atat si cei care privesc la ele si sunt ridicati spre amintirea si dorirea prorotipurilor lor le vor aduce sarutare si inchinare de cinste, iar nu adoratia adevarata, care potrivit credintei noastre se cuvine numai naturii dumne­ze­iesti (a Sfintei Treimi); si in acelasi fel ca tipului cinstitei si de-viata-facatoarei Cruci, Sfintelor Evanghelii si celorlalte sfinte asezaminte, intru cinstirea lor se vor face si aducere de tamaie si lumini, precum era obiceiul in mod evlavios la cei din vechime" (,,Definitia credin­tei Sinodului VII Ecumenic...", in: Sf. Teodor Studitul, Iisus Hristos..., p. 194). In materialul urmator, vom continua descrierea canoanelor si hotararilor emblematice ale Sinodului al VII-lea Ecumenic pentru cinstirea sfintelor icoane. SursaFabricati, fabricati !
Acum se fabrica totul. Nu mai trebuie sa faci sapun, sa coci paine, sa speli rufe, sa cosi, sa tesi ...

Concert coral religios la Iasi
Corala barbateasca ,,Cvartson" din Iasi, dirijata de Alexandru Darie, a sustinut luni, 19 martie 201...

Desi am schimbat decorul, nu mi-am schimbat niciodata inima
Ma simt paradoxal si neimportant pentru lume. In orice caz, inoportun pentru felul in care lumea gan...

Rescript 6
Cel ce se roaga va dobandi intelepciune. Dar si blandete, rabdare si bunatate. Rugaciunea atrage har...

Rugaciune pentru prieteni
Doamne, Dumnezeul meu, ajuta-i pe toti prietenii mei vazuti si nevazuti. Pomeneste-I cand vei veni i...


Iconarul fara maini
Iata mai jos viata unui Iov al vremurilor de pe urma cand nimeni nu mai credea ca poate exista asa c...

Despre impartasirea Sfantului Duh
Fiindca mintea e de-a pururi miscatoare si nu poate nici o clipa sa stea, se cuvine ca de-a pururi s...

Binecuvantare arhiereasca la Manastirea Piatra Sfanta - Tarata
Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat d...

Ajutor de la Prislop
O doamna a scris intr-un comentariu la un articol anterior despre Prislop ca parintele Arsenie e mor...

PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia
PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia: ,,Cand ne aflam pe scara nevointelo...