Masterchefi cu epoleti | Oradenii, asteptati la "O cana de fericire" la Targul de Craciun. Se strang fonduri pentru sectia de Oncologie pediatrica de la Spitalul Municipal | Protest cu geamantane in fata sediului PSD din Sibiu. Oamenii spun ca multi romani se gandesc sa plece din tara (VIDEO) | Simona Halep si-a pierdut principalul sponsor | Fostul premier Dacian Ciolos ii indeamna pe romani sa protesteze: "Daca nu vreti sa va fie teama sa mergeti noaptea pe strada..." (VIDEO) | Gest emotionant la funeraliile Regelui Mihai I. Nimeni nu s-a gandit la asta! | Ca la nebuni! Un barbat si-a taiat organul genital cu toporul si l-a aruncat la gaini | Nu e de bine! - Euro pregateste viitoarele cresteri | "Multi romani se gandesc sa plece din tara!" Flashmob cu bagaje si trolere | Camera Deputatilor, gaura URIASA in bugetul Romaniei | Daniel Zamfir anunta nucleara saptamanii: documente incredibile care probeaza ilegalitatile BNR! | Vlad Alexandrescu, solicitare catre CNA dupa crima de la metrou | Orban iese la atac: Un comunist tot comunist ramane! | Cum a ajuns o minora din Cojocna sa se prostitueze pentru un fost puscarias cunoscut pe Facebook | Casatorii de convenienta, depistate de politistii de imigrari din Arad | CNAIR: In 2017 au fost dati in folosinta 15,4 kilometri de autostrada, alti 21 km sunt aproape gata | Mos Craciun a venit cu barca pentru copiii din centrele de plasament din Arad! | Sase masini, implicate intr-un accident rutier in Prahova, 11 persoane au fost evaluate medical | DOLIU in lumea fotbalului: Un jucator a incetat din viata in timpul unui meci din Spania | Florica Chereches, aleasa in functia de presedinte al Organizatiei Femeilor Liberale |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Reuniune a membrilor CROCEU la Moscova

In perioada 6-8 octombrie 2017 a avut loc, la Moscova, intalnirea anuala a Comitetului Reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe pe langa Institutiile Europene (CROCEU). Reuniunea a fost gazduita de Departamentul pentru Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, la invitatia Preafericitului Parinte Kiril, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii. Tema principala a fost ,,Ma­nifestarea solidaritatii Bisericii Ortodoxe si a popoarelor lumii in fata extremismului si a terorismului".
Au fost prezenti reprezentanti ai Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, ai Patriarhiei Moscovei, ai Patriarhiei Romane, ai Patriarhiei Bulgare, ai Bisericii Ortodoxe a Ciprului asi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei. Acestora li s-au adaugat oficiali ai statului rus si ai Vaticanului, precum si membri ai mai multor ONG-uri ruse.
Biserica Ortodoxa Romana a fost reprezentata la aceasta intalnire de catre pr. Sorin Selaru, directorul Reprezentantei Patriarhiei Romane pe langa Insti­tu­tiile Europene, si de pr. George Valcu, secretarul reprezentantei. ,,In cadrul discutiilor, membrii CROCEU si-au exprimat ingrijorarea fata de cresterea fara precedent a amplorii atacurilor teroriste din Europa si din alte parti ale lumii. De asemenea, participantii si-au exprimat preocuparea deosebita fata de persecutia continua la care sunt supusi crestinii din Orientul Mijlociu si pentru situatia dificila a crestinilor ortodocsi din Ucraina. Cei care au luat cuvantul au subli­niat ca avem de-a face cu un fenomen complex, iar raspunsul societatii trebuie sa ia serios in calcul cauzele sale profunde. A fost lansat un apel la intarirea dialogului interreligios, solidaritate, implementarea unor politici de integrare coerente in Europa, la o mai solida educatie religioasa a tinerilor si nu numai, precum si la o mai buna cooperare intre stat si Biserica", a declarat pr. George Valcu.
Sambata, 7 octombrie, comitetul a vizitat mai multe insti­tutii educationale si sociale aflate sub patronajul Bisericii, o experienta informativa asupra modului foarte dinamic in care isi organizeaza aceasta Biserica prezenta in societate. Membrii CROCEU s-au intalnit si cu Preasfintitul Parinte Pantelimon, Episcop-vicar patriarhal si presedinte al Departamentului Sinodal pentru Caritate si Misiune Sociala al Patriarhiei Moscovei.
Sarbatoarea Sfantului Serghie de Radonej
Programul a culminat duminica, 8 octombrie, cu participarea membrilor comitetului la Sfanta Liturghie savarsita de Preafericitul Parinte Kiril, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, inconjurat de un impresionant sobor de slujitori, la hramul lavrei Sfantului Serghie de Radonej, in nordul Moscovei. Dupa slujba, membrii CROCEU au fost primiti in audienta de catre Preafericitul Parinte Kiril. ,,Preafericirea Sa i-a primit cu multa caldura pe membrii comitetului si i-a incurajat in efortul lor de a face auzite, cu o voce comuna, preocupararile si viziunea Bisericii Ortodoxe asupra provocarilor multiple cu care se confrunta in prezent Europa. Preafericirea Sa a subliniat ca problemele fundamentale ale batranului continent sunt, in acest moment, criza valorilor si diluarea fara precedent a marturiei crestine in acest spatiu geografic. In acest sens, mai ales in conditiile imigratiei masive necrestine pe care o observam in ultimii ani, vocatia Bisericii Ortodoxe este, potrivit Preafericirii Sale, de a da o marturie mai puternica a credintei in Hristos si a perspectivei asupra vietii, a persoanei umane si a lumii intregi care izvoraste din aceasta credinta", a spus pr. George Valcu.
Comitetul Reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe pe langa Uniunea Europeana a fost fondat in anul 2010 si e format din reprezentantii la Bruxelles ai Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, ai Patriarhiei Moscovei, ai Patriarhiei Romane, ai Patriarhiei Bulgariei, ai Bisericii Ciprului si ai Bisericii Greciei. Aceasta a fost cea de-a patra intalnire CROCEU gazduita de una dintre Bisericile Ortodoxe surori, prima avand loc in anul 2014, la Bucuresti. SursaDarul lui Iisus
Am vrut sa-I daruiesc Domnului meu un cadou. Asa se obisnuieste cand se naste un copil. Iar pentru A...

Marea Lavra, vazuta de George Crasnean
Denumire oficiala: Iera Moni Megistis Lavras Rangul in Athos: I Anul zidirii: 963 Ctitor: sfantul At...

De ce tinem duminica si nu sambata?
Odata cu Invierea Domnului, ,,in prima zi a saptamanii " (Marcu 16:12), crestinii (adica cei care au...

Noul Adam
Intr-o foarte frumoasa carte, scriitorul Elie Wiesel se intreba ce putea sa fie in sufletul lui Adam...

Sfantul Proroc Daniel
Prorocul Daniel s-anascut din semintia lui Iuda, semintieimparateasca. A trait cu 460 de ani inainte...


Sfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...