Masterchefi cu epoleti | Oradenii, asteptati la "O cana de fericire" la Targul de Craciun. Se strang fonduri pentru sectia de Oncologie pediatrica de la Spitalul Municipal | Protest cu geamantane in fata sediului PSD din Sibiu. Oamenii spun ca multi romani se gandesc sa plece din tara (VIDEO) | Simona Halep si-a pierdut principalul sponsor | Fostul premier Dacian Ciolos ii indeamna pe romani sa protesteze: "Daca nu vreti sa va fie teama sa mergeti noaptea pe strada..." (VIDEO) | Gest emotionant la funeraliile Regelui Mihai I. Nimeni nu s-a gandit la asta! | Ca la nebuni! Un barbat si-a taiat organul genital cu toporul si l-a aruncat la gaini | Nu e de bine! - Euro pregateste viitoarele cresteri | "Multi romani se gandesc sa plece din tara!" Flashmob cu bagaje si trolere | Camera Deputatilor, gaura URIASA in bugetul Romaniei | Daniel Zamfir anunta nucleara saptamanii: documente incredibile care probeaza ilegalitatile BNR! | Vlad Alexandrescu, solicitare catre CNA dupa crima de la metrou | Orban iese la atac: Un comunist tot comunist ramane! | Cum a ajuns o minora din Cojocna sa se prostitueze pentru un fost puscarias cunoscut pe Facebook | Casatorii de convenienta, depistate de politistii de imigrari din Arad | CNAIR: In 2017 au fost dati in folosinta 15,4 kilometri de autostrada, alti 21 km sunt aproape gata | Mos Craciun a venit cu barca pentru copiii din centrele de plasament din Arad! | Sase masini, implicate intr-un accident rutier in Prahova, 11 persoane au fost evaluate medical | DOLIU in lumea fotbalului: Un jucator a incetat din viata in timpul unui meci din Spania | Florica Chereches, aleasa in functia de presedinte al Organizatiei Femeilor Liberale |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Sfintii Serghie si Vah, cinstiti de craioveni

Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah au fost sarbatoriti si anul acesta in mod deosebit la Catedrala Mitropolitana ,,Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir" din Craiova, unde se afla spre cinstire si inchinare o parte din sfintele lor moaste. Momentele liturgice au marcat totodata si inceputul noului an universitar la Facultatea de Teologie din Craiova. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Irineu, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.
Programul liturgic inchinat praznicului Sfintilor Serghie si Vah a inceput de ­vineri seara, 6 octombrie, cand, dupa savarsirea slujbei Vecerniei unita cu Litia, racla cu moastele sfintilor a fost purtata in procesiune in ­jurul Catedralei Mitropolitane. Momentele liturgice au continuat cu slujba Utreniei. Sambata, 7 octombrie, in ziua praznicului, Sfanta si Dumnezeiasca ­Liturghie a fost savarsita de IPS Parinte Mitropolit Irineu, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
,,Au trait cuviincios si si-au infrumusetat sufletul cu fapte bune"
In cuvantul rostit la finalul slujbei, IPS Parinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria duhovniceasca a cinstirii Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, ocrotitori ai Catedralei Mitropolitane si ai Facultatii de Teologie din Craiova. ,,Viata Sfintilor Serghie si Vah a fost marcata de fapte bune, de rugaciune, de curatire sufleteasca, pentru ca sfintii mucenici sunt aceia care au pazit poruncile Mantuitorului Iisus Hristos si le-au implinit. Ei au trait cuviincios si si-au infrumusetat sufletul cu fapte bune. Tot ceea ce este spre slava Parintelui Ceresc au agonisit in inimile lor in asa fel incat trupurile si sufletele lor s-au sfintit si au vazut pe Dumnezeu. Intr-adevar Sfintii Serghie si Vah au fost modele de viata evlavioasa de-a lungul existentei lor pamantesti. Corectitudinea si faptele lor bune i-au ridicat la mare inaltime duhovniceasca inaintea contemporanilor. Vrajmasul, care neincetat se lupta impotriva sfintilor si a celor evlaviosi, a starnit impotriva lor atata ura si rautate ca unii dintre aceia care erau mai ­inainte ostenitori si tovarasi cu ei i-au denuntat inaintea asupritorilor. Astfel, acesti placuti ai lui Dumnezeu au fost dusi ­inaintea procuratorului roman si au fost osanditi la moarte. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a salasluit in ceruri si de acolo se roaga pentru sufletele noastre", a spus Inalt­preasfintia Sa.La finele slujbei, protos. Vladimir Daranga, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, i-a inmanat un buchet de flori si l-a felicitat in numele clericilor si al credinciosilor prezenti pe IPS Parinte Mitropolit Irineu cu prilejul implinirii a 26 de ani de slujire arhiereasca.
Moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah au fost aduse in tara noastra de catre domnitorul Neagoe Basarab si depuse la Manastirea Curtea de Arges. Raclele sfintelor moaste au fost facute din porunca arhiereasca a Episcopului Iosif de Arges, cu sprijinul crestinilor binevoitori din orasul Pitesti, in anul 1867, ca semn de recunostinta pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugaciuni.
In anul 1949, la 25 octombrie, ca urmare a hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sfintele moaste au fost aduse la Catedrala Mitropolitana ,,Sfantul Mare Mucenic Dumitrie" din Craiova, in timpul pastoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. SursaDarul lui Iisus
Am vrut sa-I daruiesc Domnului meu un cadou. Asa se obisnuieste cand se naste un copil. Iar pentru A...

Marea Lavra, vazuta de George Crasnean
Denumire oficiala: Iera Moni Megistis Lavras Rangul in Athos: I Anul zidirii: 963 Ctitor: sfantul At...

De ce tinem duminica si nu sambata?
Odata cu Invierea Domnului, ,,in prima zi a saptamanii " (Marcu 16:12), crestinii (adica cei care au...

Noul Adam
Intr-o foarte frumoasa carte, scriitorul Elie Wiesel se intreba ce putea sa fie in sufletul lui Adam...

Sfantul Proroc Daniel
Prorocul Daniel s-anascut din semintia lui Iuda, semintieimparateasca. A trait cu 460 de ani inainte...


Sfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...