Ce facem in weekend | Procurorii cer inchisoare cu executare pentru Vasile Blaga si confiscarea a 700.000 de euro | Ministrul Educatiei, Liviu Pop, la Oradea: De la anul, elevii vor avea manuale unice, iar legea educatiei va fi schimbata (FOTO) | Smecheri de Oradea: Un grup de tineri, filmat in timp ce vandalizeaza un tramvai: "Rupe-l, ba!" (VIDEO) | Udrea, la DNA pentru schimbarea incadrarii | Se apropie prima vacanta pentru scolari! | Medicii ameninta cu greva generala | Toader pune in incurcatura penitenciarele | AVERTISMENT - Romania, lovita de un GER NAPRASNIC la iarna. Specialistii anunta si MINUS 30 DE GRADE | Temperaturi de primavara. Prognoza ANM pentru acest sfarsit de saptamana | Patronii si popularii maghiari pedaleaza (la propriu) pentru construirea Autostrazii Transilvania | Santierele de la Borlesti: Scoli, Gradinite, 10 km de asfalt, Camin Cultural... | Primarul Micu, declarat INCOMPATIBIL si de Curtea de Apel | UPDATE Pana aici i-a fost! DNA cere inchisoare cu executare pentru Blaga | Presupusi traficanti de persoane, prinsi de DIICOT. Victima minora, bolnava de leucemie | Foc sub scaunul lui Tudorel Toader: Declaratia lui este socanta! | Furtuna in piata comunicatiilor: seful ANCOM a DEMISIONAT | Lider PNL recunoaste "amorteala" din partid: Trebuie sa ne punem in miscare! | E OFICIAL: chiar si UE il pune la punct pe Misa cu privire la taxa de solidaritate EXCLUSIV | SRI s-a pus in miscare dupa dezvaluirile lui Dragomir si nemultumirile lui Manda |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Sfintii Serghie si Vah, cinstiti de craioveni

Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah au fost sarbatoriti si anul acesta in mod deosebit la Catedrala Mitropolitana ,,Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir" din Craiova, unde se afla spre cinstire si inchinare o parte din sfintele lor moaste. Momentele liturgice au marcat totodata si inceputul noului an universitar la Facultatea de Teologie din Craiova. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Irineu, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.
Programul liturgic inchinat praznicului Sfintilor Serghie si Vah a inceput de ­vineri seara, 6 octombrie, cand, dupa savarsirea slujbei Vecerniei unita cu Litia, racla cu moastele sfintilor a fost purtata in procesiune in ­jurul Catedralei Mitropolitane. Momentele liturgice au continuat cu slujba Utreniei. Sambata, 7 octombrie, in ziua praznicului, Sfanta si Dumnezeiasca ­Liturghie a fost savarsita de IPS Parinte Mitropolit Irineu, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
,,Au trait cuviincios si si-au infrumusetat sufletul cu fapte bune"
In cuvantul rostit la finalul slujbei, IPS Parinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria duhovniceasca a cinstirii Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, ocrotitori ai Catedralei Mitropolitane si ai Facultatii de Teologie din Craiova. ,,Viata Sfintilor Serghie si Vah a fost marcata de fapte bune, de rugaciune, de curatire sufleteasca, pentru ca sfintii mucenici sunt aceia care au pazit poruncile Mantuitorului Iisus Hristos si le-au implinit. Ei au trait cuviincios si si-au infrumusetat sufletul cu fapte bune. Tot ceea ce este spre slava Parintelui Ceresc au agonisit in inimile lor in asa fel incat trupurile si sufletele lor s-au sfintit si au vazut pe Dumnezeu. Intr-adevar Sfintii Serghie si Vah au fost modele de viata evlavioasa de-a lungul existentei lor pamantesti. Corectitudinea si faptele lor bune i-au ridicat la mare inaltime duhovniceasca inaintea contemporanilor. Vrajmasul, care neincetat se lupta impotriva sfintilor si a celor evlaviosi, a starnit impotriva lor atata ura si rautate ca unii dintre aceia care erau mai ­inainte ostenitori si tovarasi cu ei i-au denuntat inaintea asupritorilor. Astfel, acesti placuti ai lui Dumnezeu au fost dusi ­inaintea procuratorului roman si au fost osanditi la moarte. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a salasluit in ceruri si de acolo se roaga pentru sufletele noastre", a spus Inalt­preasfintia Sa.La finele slujbei, protos. Vladimir Daranga, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, i-a inmanat un buchet de flori si l-a felicitat in numele clericilor si al credinciosilor prezenti pe IPS Parinte Mitropolit Irineu cu prilejul implinirii a 26 de ani de slujire arhiereasca.
Moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah au fost aduse in tara noastra de catre domnitorul Neagoe Basarab si depuse la Manastirea Curtea de Arges. Raclele sfintelor moaste au fost facute din porunca arhiereasca a Episcopului Iosif de Arges, cu sprijinul crestinilor binevoitori din orasul Pitesti, in anul 1867, ca semn de recunostinta pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugaciuni.
In anul 1949, la 25 octombrie, ca urmare a hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sfintele moaste au fost aduse la Catedrala Mitropolitana ,,Sfantul Mare Mucenic Dumitrie" din Craiova, in timpul pastoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. SursaParadisul ca o biblioteca
Atingerea mamei ii face pe copii mai rezistenti la stres, zice diaconul Sorin Mihalache. Dragostea s...

Mantuirea nu este inutila
De la ateism la barbarism nu este decat un singur pas. Drama consta in lipsa comunicarii cu Dumnezeu...

Vulgaritatile fac viata de netrait
Sursa intelepciunii este experienta, iar sursa experientei este smerenia. Nefericirea omului contemp...

Sa aveti nadejde ca orice veti cere de la Sfantul Nectarie cu credinta se va implini
Ma numesc Milioara Avarvarei si Dumnezeu mi-a randuit sa fiu sotie de preot. In acest articol, vreau...

,,Este cea mai frumoasa slujba, cea pe care am trait-o astazi!"
Ieri-seara, pe 16 octombrie 2017, in sala mare a Teatrului National ,,Vasile Alecsandri" a avut loc ...


Cea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

MURATURI? DA, ORICAND!
Totdeauna am fost (placut) surprins de atasamentul romanilor fata de traditionalele... muraturi. Cel...

Fara educatie, sufletul nu poate deveni mai bun
Omul contemporan vrea cu orice pret sa fie original (chiar in sens negativ), in loc sa doreasca doar...

Samarkand: Mormantul Proorocului Daniel
In fiecare an, pe 17 decembrie, cu o saptamana inainte de luminosul praznic al Nasterii Domnului, Bi...

TOAMNA STEARPA
o toamna stearpa si piezisa desfacu-si pasarile cuiburi gradina lumii e pietrisa ceruri se departeaz...