Halep, dupa nfrngerea de Miami: Poate ca nu sunt pregatita suficient de bine ca sa joc la nivelul acesta | Selectionerul Romaniei a trecut prin mari EMOTII: ,,Mi-era teama sa nu ne PRABUSIM" | Moscova sustine ca Europa este imprevizibila si agresiva n cazul otravirii fostului spion rus Serghei Skripal | Ucraina: Tribunalul decide ca deputata Nadia Savcenko, acuzata ca planuia o lovitura de stat, sa ramna n nchisoare | WTA Miami: Raluca Olaru si Olga Savciuk, nvinse n prima runda a probei de dublu | Falie uriasa aparuta n Africa. Tara care risca sa se desprinda de continent | Partida amicala: Israel - Romnia 1-2/ Stanciu si Tucudean au adus victoria tricolorilor | Romnia U19 - Suedia U19, scor 2-1/ La un singur punct distanta de EURO | Miami Open: Marius Copil, eliminat n turul doi de Karen Khachanov | VIDEO Zbor istoric ntre Australia si Europa. Prima cursa directa, fara escala, a decolat smbata din Perth cu destinatia Londra | Romnia trece n aceasta noapte la ora oficiala de vara. Ceasurile vor fi date cu o ora nainte. 25 martie va fi cea mai scurta zi din an | India: Eroare in sistemul biometric al cardurilor de identitate | Functionari bulgari de frontiera suspendati | Moscova: Europa este "imprevizibila si agresiva" | Turcia detine controlul total asupra Afrin | Rebelii sirieni renunta la Ghouta | India solicita raspunsuri de la Cambridge Analytica | Stocarea digitala a datelor in ADN | Groapa Rezist va deveni amintire? | Cele mai scumpe apartamente din Romania |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Sfintii Serghie si Vah, cinstiti de craioveni

Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah au fost sarbatoriti si anul acesta in mod deosebit la Catedrala Mitropolitana ,,Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir" din Craiova, unde se afla spre cinstire si inchinare o parte din sfintele lor moaste. Momentele liturgice au marcat totodata si inceputul noului an universitar la Facultatea de Teologie din Craiova. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Irineu, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.
Programul liturgic inchinat praznicului Sfintilor Serghie si Vah a inceput de ­vineri seara, 6 octombrie, cand, dupa savarsirea slujbei Vecerniei unita cu Litia, racla cu moastele sfintilor a fost purtata in procesiune in ­jurul Catedralei Mitropolitane. Momentele liturgice au continuat cu slujba Utreniei. Sambata, 7 octombrie, in ziua praznicului, Sfanta si Dumnezeiasca ­Liturghie a fost savarsita de IPS Parinte Mitropolit Irineu, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
,,Au trait cuviincios si si-au infrumusetat sufletul cu fapte bune"
In cuvantul rostit la finalul slujbei, IPS Parinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria duhovniceasca a cinstirii Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, ocrotitori ai Catedralei Mitropolitane si ai Facultatii de Teologie din Craiova. ,,Viata Sfintilor Serghie si Vah a fost marcata de fapte bune, de rugaciune, de curatire sufleteasca, pentru ca sfintii mucenici sunt aceia care au pazit poruncile Mantuitorului Iisus Hristos si le-au implinit. Ei au trait cuviincios si si-au infrumusetat sufletul cu fapte bune. Tot ceea ce este spre slava Parintelui Ceresc au agonisit in inimile lor in asa fel incat trupurile si sufletele lor s-au sfintit si au vazut pe Dumnezeu. Intr-adevar Sfintii Serghie si Vah au fost modele de viata evlavioasa de-a lungul existentei lor pamantesti. Corectitudinea si faptele lor bune i-au ridicat la mare inaltime duhovniceasca inaintea contemporanilor. Vrajmasul, care neincetat se lupta impotriva sfintilor si a celor evlaviosi, a starnit impotriva lor atata ura si rautate ca unii dintre aceia care erau mai ­inainte ostenitori si tovarasi cu ei i-au denuntat inaintea asupritorilor. Astfel, acesti placuti ai lui Dumnezeu au fost dusi ­inaintea procuratorului roman si au fost osanditi la moarte. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a salasluit in ceruri si de acolo se roaga pentru sufletele noastre", a spus Inalt­preasfintia Sa.La finele slujbei, protos. Vladimir Daranga, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, i-a inmanat un buchet de flori si l-a felicitat in numele clericilor si al credinciosilor prezenti pe IPS Parinte Mitropolit Irineu cu prilejul implinirii a 26 de ani de slujire arhiereasca.
Moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah au fost aduse in tara noastra de catre domnitorul Neagoe Basarab si depuse la Manastirea Curtea de Arges. Raclele sfintelor moaste au fost facute din porunca arhiereasca a Episcopului Iosif de Arges, cu sprijinul crestinilor binevoitori din orasul Pitesti, in anul 1867, ca semn de recunostinta pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugaciuni.
In anul 1949, la 25 octombrie, ca urmare a hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sfintele moaste au fost aduse la Catedrala Mitropolitana ,,Sfantul Mare Mucenic Dumitrie" din Craiova, in timpul pastoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. SursaLeastvita
Doare rau cand cazi de pe Scara. Pana e Zi, mai putem re-urca. Prima treapta e cea mai dificila: lep...

Lupta pentru unitatea neamului, o datorie si o binecuvantare
Este nevoie de timp sa constientizam ca suntem un neam. Unii din cei de dincolo de Prut platesc trib...

Sarbatoarea Bunei Vestiri in Moldova
Credinciosii din Moldova vor serba maine, 25 martie 2018, in mod deosebit Praznicul Bunei Vestiri. M...

CIRESUL SPOVEDANIEI-de IOANA STUPARU
Cleopatra Luca Ioana Stuparu este o scriitoare in opera careia satul si-a lasat amprenta, in sensul ...

Rescript 8
Intr-un orasel norvegian dintr-o insula din Oceanul Arctic este interzis sa mori. Avand o clima pola...


Slujba misionara in Parohia Covasna, Protopopiatul 2 Iasi
In Biserica ,,Sfanta Treime" - Covasna-Costuleni, Protopopiatul 2 Iasi, judetul Iasi, s-a oficiciat ...

Primarul municipiului Iasi participa la Marsul pentru Viata 2018
Primarul Municipiului Iasi, domnul Mihai Chirica, va participa la Marsul pentru Viata 2018, cu tema ...

MAREA PACALEALA
Postul Mare ne-a imbogatit cu un nou sfant - Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei intre anii 1875 s...

Rescript 7
Singurii oameni de succes sunt cei ce Il iubesc si impart vesnicia cu El. Nu au tintit o vesnicie in...

Fabricati, fabricati !
Acum se fabrica totul. Nu mai trebuie sa faci sapun, sa coci paine, sa speli rufe, sa cosi, sa tesi ...