Look misca puternic pe piata TV de sport | Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmarit penal de DNA intr-un nou dosar | Procurorul general a cerut controale la toate parchetele din tara | Juncker: Anumite medii politice din Romania ar vrea sa-si ia libertati privind aplicarea regulilor statului de drept | Replica ta cu Dragos Pascuta - 21 februarie 2018 | CSM Resita, pe drumul cel bun inaintea reluarii campionatului. Victorie cu Dinamo Pancevo | Seful Sectiei Neonatologie din SJU Suceava, Dana Murariu, ingrijorata de cresterea numarului de copii nascuti prematur. Anul trecut, la Maternitatea Suceava 268 de copii aveau la nastere sub 2500 de grame, din care 23 aveau sub 1000 de grame. | ULTIMA ORA! Accident la Odobesti | Simona Maicanescu, in spectacolul ,,Febra", la ICR Londra | Semnal de alarma! Pozitia Greenpeace privind modificarea legislativa care va da liber defrisarilor in ultimele paduri virgine ale Europei | PROIECT: Marea Britanie vrea sa discute cu UE despre durata tranzitiei dupa Brexit | Diplomatie: Juncker - Locul Romaniei clar este in spatiul Schengen | Procurorul general a dispus verificari la toate unitatile de parchet pentru identificarea riscurilor si vulnerabilitatilor | Ministrul Transporturilor VREA RAPORT privind punctele de risc major de la CFR | FSLI: Ministerul Muncii promite solutii pentru trei dintre problemele ridicate | Realitatea trista: Din circuitul economic au disparut nu mai putin de doua milioane de locuri de munca! | Cu "cazul Valcov" la Bruxelles | Romaniei i se recomanda sa accelereze eforturile de combatere a discriminarii romilor | Conducerea PSD convoaca un congres extraordinar | LAZIO - FCSB, JOI, PRO TV // Simone Inzaghi avertizeaza inaintea returului: "O sa atacam cu toate fortele, va fi cea mai buna echipa posibila!" |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

,,Sindromul Italia", depresia romancelor plecate in strainatate

Specialisti ai universitatii italiene Udine se afla in aceste zile la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi pentru a studia ,,sindromul Italia" - o noua forma de depresie, specifica femeilor care se stabilesc temporar in strainatate si care se extinde, in mod ocazional, si la copiii pe care ii lasa acasa. Circa 5% dintre cazurile de depresie internate anual la spitalul iesean de psihiatrie pot fi incadrate in ,,sindromul Italia".
Modul in care femeile din regiunea Moldovei, aflate la munca in Italia, sunt afectate de despartirea de familia ramasa in tara a devenit tema de cercetare pentru specialistii universitatii italiene Udine. Universitatea italiana a acordat fonduri pentru realizarea unui proiect de cercetare, coordonat de Donatella Cozzi, conferentiar universitar in antropologie culturala, si Michaela Marchetti, antropolog, de la aceeasi institutie universitara italiana, care se afla in aceste zile la Iasi, la Institutul de Psihiatrie Socola, in incercarea de a analiza fenomenul ,,sindromului Italia" si consecintele lui asupra romancelor care muncesc in Italia si si-au lasat familiile in Romania. Cei doi coordonatori ai proiectului se vor intalni cu psihiatrii ieseni si vor discuta aspecte patologice la paciente internate in Institut dupa experienta de migratie.
Potrivit directorului medical al Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, prof. univ.dr. Roxana Chirita, ,,sindromul Italia" reprezinta o noua forma de depresie, specifica femeilor care pleaca la munca in strainatate si care se extinde, uneori, si la copiii ramasi acasa.
,,Foarte multi romani au ales in ultimele doua decenii sa emigreze in Vest, pentru un trai mai bun. Una din tarile in care aces­tia s-au integrat destul de repede si au reusit sa isi gaseasca un loc de munca este Italia. Insa, odata cu trecerea timpului, aceasta decizie a emigrarii scoate la iveala o serie de aspecte negative, in special in randul femeilor. Imbunatatirea situatiei financiare produce initial o stare de optimism si de multumire a intregii familii, insa, dupa cativa ani, relatiile familiale au de suferit, in special din cauza separarii indelungate a mamelor de copii", a declarat prof.dr. Roxana Chirita, citata de Agerpres.
Potrivit acesteia, scopul proiectului este acela de a studia experienta migratiei reflectata la intoarcerea in familiile ale caror femei au lucrat in ultimii ani in Italia.
,,Sindromul Italia" se defineste ca o patologie psihica specifica femeilor care migreaza din Europa de Est pentru a lucra de obicei ca asistenti familiali si care se extinde in mod ocazional catre copiii pe care ii lasa acasa. Aceste femei nu reusesc sa se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de tara. Ele ajung in spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante si traiesc cu teama ca sunt urmarite, persecutate si au senzatia ca cineva chiar incearca sa le ucida. De asemenea, unele dintre acestea ajung sa sufere de acest sindrom dupa ce isi pierd locul de munca obtinut cu greu in strainatate. De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fara o legatura aparenta cu o tulburare psihica. Apar dureri de spate, de membre, tulburari gastrointestinale si de somn sau modificari de apetit", a mai declarat prof. Chirita.
In astfel de situatii, femeile se simt foarte obosite, li se pare imposibil sa duca la capat chiar si cea mai banala activitate, vorbesc despre lipsa oricaror emotii, despre o ,,goliciune" interioara si despre senzatia unei apasari permanente in piept.
Statisticile arata ca, in 2016, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost internate 3.384 de femei cu depresie, iar in 2017 - 3.177 femei, in ambii ani cate 5% dintre acestea putand fi incadrat in ,,sindromul Italia". SursaRugaciunea din Postul Pastelui care este de mare ajutor in necazuri si suparari! Poate rezolva aproape orice problema!
De mare ajutor credinciosilor care tin post si o spun in fiecare vineri din posturile de peste an, i...

Sfanta Liturghie arhiereasca in Parohia Cajvana II
In Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 18 februarie 2018, la Parohia cu hramurile ,,Nasterea Maicii...

Acum, la inceputul Sfantului si Marelui Post
Cateva referinte despre Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul... Din prima zi a Postului Pa...

Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei
Sfantul Eustatie a fost un aparator al Ortodoxiei. A aparat sfintele dogme la Sinodul intai Ecumenic...

Most Noticeable Write My Essay
Most Noticeable Write My Essay Among the standard roles of articles, as a blogger notes is how it is...


Jean Jaures si nevoia profunda de unitate
Jean Jaures, socialist francez de marca, jurnalist si formator de opinie. Cea mai profunda nevoie es...

Iisus - The movie
Pe 12 februarie 1932 se nastea regizorul italian Franco Zeffirelli, cel care realiza in 1977 Gesu di...

Reflectii ...
Radu BOTIS/Mircea BOTIS Recent ne-a atras atentia cartea ,,Reflectii templiere in Transilvania",apar...

Invatatura Bisericii noastre despre Postul Ortodox - cu foloasele si cu binecuvantarile lui...
Introducere In teologia ortodoxa contemporana, problema postului se afla prin-tre preocuparile princ...

Sfantul Leon, episcopul Cataniei
Sfantul Leon a trait in timpul imparatului Heraclie (641-668). A fost episcop in Catania, din insula...