Video! Scor de maidan: FCSB - ACS Poli 7-0 (3-0) | Tinerete fara batranete, o poveste depasita sau mai actuala ca oricand? | SCOLI CURATE, NU POLITIZATE (IV). Cum a bagat elevilor, "pe gat", limba spaniola fosta directoare de la Pedagogic, Lauriana Ailincutei. "Nu ne trimitem copiii la cules de capsuni, in Spania", i-au transmis parintii. | Lectie de viata. Povestea Roxanei Irimia, tanara pictorita fara maini | Messajul dur al lui Train Berbeceanu, la patru ani de la arestarea sa | 10, numarul excelentei. Eveniment aniversar la Promenada Mall | CAESAR Luxury SUMMIT 2017 - cel mai important forum al luxului in Europa Centrala si Est | Criminalul care si-a torturat concubina pana la moarte vrea acasa | Doi tineri au murit si unul este grav ranit, din cauza vitezei! | Alerta de explozie in Zona Industriala | Jupanul de la Laza a desfigurat un minor si a intrat cu masina in turma de capre (VIDEO) | Producatorii vasluieni de rosii pot cere subventii de la Guvern | PS Ignatie a "pogorat" peste Eparhia Husilor, de unde a fost alungat nefericitul Onila (foto, video) | Noi amenzi pentru angajatorii care nu respecta noul Cod al Muncii | Desi nu mai sunt militari, la Vaslui se va construi centru de antrenament pentru CMJ | Vasluieni impotriva vaccinarii obligatorie: "frauda vaccinuriloraprofitul companiilor farmaceutice" | Tupeu de taximetrist: a blocat circulatia intr-o intersectie | Turneu diplomatic al secretarului american de stat Rex Tillerson | Spania, confruntata cu problema independentei Cataloniei | Vizita sefului diplomatiei romane, Teodor Melescanu, in Israel |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Tarnosiri si binecuvantari arhieresti in Duminica a 20-a dupa Rusalii

Mai multe locasuri de cult au fost tarnosite, iar credinciosii au primit binecuvantari arhieresti in Duminica a 20-a dupa Rusalii (Invierea fiului vaduvei din Nain).
Credinciosii din Jibert, judetul Brasov, au primit binecuvantare arhiereasca in Duminica a 20-a dupa Rusalii, cand Inaltpreasfintitul Lauren­tiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, a liturghisit in biserica parohiala, un locas de cult inchinat Inaltarii Domnului. Cu ocazia acestei vizite pastorale ierarhul a binecuvantat lucrarile efectuate in ultimii ani la biserica parohiala, prin care locasul de cult a fost renovat si infrumusetat la exterior si la interior. Alaturi de ierarh s-a aflat un sobor de preoti si diaconi din care au facut parte protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, protopopul de Bran-Zarnesti, Gheorghe Col­tea, si mai multi slujitori ai sfintelor altare din parohiile invecinate si din alte parti. In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Alin Mihai Boboc a fost hirotonit preot pentru Parohia Bran-Pre­delut, iar tanarul teolog Claudiu Dorian Vasile Streulea a fost hirotonit diacon. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul ,,Anatoly" din Brasov.
In cuvantul de invatatura IPS Mitropolit Laurentiu a talcuit Evanghelia citita la Sfanta Liturhie in care s-a relatat minunea invierii fiului vaduvei din Nain: ,,Astazi am primit o chemare insotita de mana intinsa a lui Hristos, Care ne prinde pe fiecare si ne binecuvinteaza pentru a ne scoate din moartea pacatului ca sa avem viata intru El si viata intru El este premisa vietii vesnice. Aici, in lumea aceasta, ne pregatim viata de dincolo. Ce facem acum aici va fi luat in socoteala dincolo. Cand avem suparari si necazuri mari care ne coplesesc, sa nu deznadajduim si sa stim ca Dumnezeu trimite mangaiere la momentul potrivit, poate in ultimul moment, asa cum i-a trimis vaduvei din Nain, atunci cand ea n-o mai astepta, vazand ca doar peste cateva clipe va fi pus in mormant fiul ei (...) Mantuitorul nu s-a dus la casa femeii indata ce a murit copilul ei, ci a lasat ca toti sa vada cat de mare este puterea lui Dumnezeu daca omul vine spre El, Il intampina, iar Hristos iese in intampinarea lui".
Parohul Iulian Ungureanu i-a multumit ierarhului pentru vizita arhiereasca si i-a oferit in dar o icoana. Pentru eforturile depuse in ultimii ani la renovarea bisericii parohiale si pentru activitatea pastorala si misionara din comunitate, in special in randul tinerilor, parintele Iulian Ungureanu a fost hirotesit iconom. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunarii si Consiliul parohiale, Consiliului Judetean Brasov, Primariei comunei Jibert si mai multor binefacatori. Credin­ciosii au avut posibilitatea sa se inchine moastelor Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitana din Sibiu.
Liturghie arhiereasca la Cluj-Napoca
Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a oficiat Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie, pornind de la pericopa evanghelica citita la Sfanta Liturghie, cu privire la Invierea fiului vaduvei din Nain, IPS Mitropolit Andrei, a rostit un ,,Cuvant de imbarbatare pentru cei ce-si pierd fiinte dragi".
,,Hristos a inviat din morti, fiind incepatura a invierii celor adormiti. Acesta este argumentul puternic, cuvantul de imbarbatare pe care daca il spunem cu credinta vie celor ce au pierdut o fiinta draga, ii poate intari, in toata tristetea lor. Chiar daca nu avem puterea credintei Sfantului Pavel, simplul fapt ca-i spunem celui indurerat un cuvant de compasiune si de imbarbatare, are mare valoare, pentru ca atunci cand omul e necajit, daca compatimesti impreuna cu el, tristetea lui se diminueaza. Ascultandu-L pe Mantuitorul Iisus Hristos, care ne spune gandindu-ne la moartea celor dragi si la moartea noastra, ar trebui sa nu mai plangem. In Cartea Apocalipsei ni se spune ca atunci cand Domnul Iisus Hristos va reveni, ne va spune sa nu mai plangem, ca Domnul Iisus Hristos va sterge orice lacrima din ochii nostri si moarte nu va mai fi, nici plangere, nici strigat, nici durere, caci toate acestea au trecut".
In cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a hirotonit preot pe diaconul Grigore Toma Somesan, care va sluji la Parohia Mociu II, Protopopiatul Cluj I. La slujba a asistat si o comisie pentru formarea ecumenica a tinerilor, ce face parte din Consiliul Mondial al Bisericilor, prezenta la Cluj-Napoca in cadrul unei intruniri ce se desfasoara pe parcursul acestei saptamani, la Facultatea de Teologie Ortodoxa clujeana, conform Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului.
Liturghie arhiereasca la Petresti, Sebes
Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent in mijlocul credincio­silor din Parohia Petresti I, Protopopiatul Sebes. Inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, ierarhul a oficiat Sfanta Liturghie si a rostit cuvantul de invata­tura, cu privire la viata nemuritoare la care sunt chemati oamenii prin actiunea rascumparatoare a Domnului: ,,Hristos, Care a biruit puterea mortii, ne spune raspicat: . Crestinul autentic ramane optimist, convins fiind ca nu viata fizica sau biologica este bunul cel mai inalt, ci viata sufleteasca, viata in Hristos. Iar pe aceasta nu o vom pierde doar daca, in mod voit, deliberat, intoarcem spatele lui Hristos. Inviind din mormant, Domnul S-a facut parga sau inceputul invierii celor adormiti. Inaltandu-Se la ceruri, El a devenit Inaintemergatorul nostru la Tatal din cer. Credem aceasta pentru ca Insusi Mantuitorul nostru ne-a incredintat prin cuvinte mai tari decat moartea, zicand: ". IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat si slujba de binecuvantare a noii capele mortuare din parohie si a Centrului educational ,,Sfantul Irineu de Lyon". De asemenea, ierarhul a binecuvantat redeschiderea Muzeului parohial de arta populara. Cu aceasta ocazie, parohul Marius Slevas a fost hirotonit iconom-stavrofor, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Tarnosirea bisericii noi din Dusesti, Beius
Credinciosii din satul Dusesti au participat la tarnosirea Bisericii ,,Sfantul Ierarh Nicolae" si ,,Sfanta Mucenita Filofteia" din localitate. Slujba a fost oficiata de Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, urmata de savarsirea Sfintei Liturghii arhieresti, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, in prezenta oficialitatilor locale si judetene. Biserica s-a construit intre anii 2006-2017, prin implicarea parohului Cornel Vilciuc, cu ajutorul membrilor Consiliului si Comitetului parohial si sprijinul autoritatilor judetene si locale si al cre­dinciosilor, in apropierea vechii biserici de lemn a satului.
In cuvantul de invatatura PS Episcop Sofronie a subliniat ca aceasta Duminica este inchinata mamei rugatoare in Biserica: ,,Pentru a pregati pe Apostoli, dar si multimile spre a intelege patimirile Sale cele de bunavoie si Invierea Sa din morti, Domnul Hristos a savarsit foarte multe minuni, intre care si cateva invieri din morti, trei dintre acestea fiind prezentate in Sfintele Evanghelii: invierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii, invierea fiului vaduvei din Nain si invierea prietenului Domnului, Lazar, cel care murise de patru zile. Aceste invieri sunt vestiri mai inainte ale Invierii Mantuitorului Iisus Hristos din morti (...) Totodata, noi intelegem ca aceasta minune s-a savarsit pentru ca tanarul care murise era singurul sprijin, singura nadejde in aceasta lume, singura bucurie a mamei lui. Domnul Hristos a savarsit minunea pentru femeia trista, indoliata, necajita, a carei rugaciune Dumnezeu a auzit-o. Minunea savarsita ca raspuns la rugaciunile mamei necajite, de unde intelegem noi puterea extraordinara a rugaciunii mamei, rugaciune ce strapunge cerul". Marian Vasile Popa, protopopul Beiusului, Seghistei si Steiului si parohul Cornel Vilciuc, au rostit cate un cuvant de multumire celor care au sprijinit ridicarea bisericii.
PS Episcop Sofronie a inmanat diplome de apreciere parohului, Consiliului si Comitetului parohial si celor care au contribuit la construirea si infrumusetarea noii biserici. Apoi, pe parcursul zilei, toti credinciosii ortodocsi prezenti, barbati si femei, copii, tineri si varstnici, au avut posibilitatea sa intre in Sfantul Altar, sa se inchine si sa sarute Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa.
Tarnosire la Lucacesti, Chioar
Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a oficiat slujba de tarnosire Bisericii ,,Sfanta Parascheva" din Parohia Lucacesti, Protopopiatul Chioar, care a fost ridicata intre anii 1920-1925 de catre credinciosii din Lucacesti, din caramida arsa, pe fundatie de piatra. Slujba a avut loc in urma unor ample lucrari de refacere in exterior si in interior executate sub indrumarea parohului Florin Petru Salagean. Lucrarile de refacere au inceput in anul 2011, cu un efort financiar suportat de credinciosii parohiei, binefacatori, Consiliul Local si Primaria Miresu Mare. Slujba de tarnosire a fost urmata de Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie arhiereasca, pe o scena amenajata in curtea interioara a bisericii. In soborul slujitor s-au aflat Nicolae Petrus, protopopul de Chioar, pr. Ciprian Coza, secretar protopopesc, preoti de mir din parohiile invecinate si de mai departe. Credinciosii din localitate, alaturi de cei din satele invecinate au participat la slujbe, alaturi de numeroase oficialitati. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul de Muzica Psaltica ,,Theologos" al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu. PS Episcop Iustin a indemnat pe credinciosi ,,sa dam timpului valoare, sa sfintim timpul, sa sfintim anii vietii noastre, sa ne formam ca sa fim de folos societatii si tarii noastre (...) Daca vom ramane cu Dumnezeu, va fi si Mantuitorul cu noi, ca si cu femeia vaduva, care si-a pierdut speranta si si-a regasit bucuria, linistea, zambetul si lumina. Dumnezeu, in durere si in bucurie, in suferinta multa si in fericire este cu noi. Sa-i simtim prezenta si sa-i intelegem minunile din viata noastra. Fiecare dintre noi este o minune a lui Dumnezeu unica pe pamant. Cu un destin, cu un rol, cu un scop am fost trimisi. Niciunul n-am venit intamplator".
Pentru activitatea sa timp de 18 ani din parohie, parohul Florin Petru Salagean a fost hirotesit iconom stavrofor. Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, primarul din localitate, numerosi credinciosi precum si pictorii Marius Cioran si Daniel Burnar.
Slujire arhiereasca la Covasna
Preasfintitul Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei a slujit Sfanta Liturghie in Parohia ,,Inaltarea Domnului" din municipiul Covasna, inconjurat de un sobor slujitor de preoti si diaconi. In cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit diacon pe Butu Melu Sorin.
In cuvantul de invatatura PS Episcop Andrei a subliniat: ,,Una din cele trei minuni legate de invierea mortilor a fost si invierea tanarului vaduvei din Nain (...) Confruntarea cu moartea este drama vietii omenesti. Hristos Domnul transforma moartea in viata. Moartea inaintea lui Hristos nu-i decat un somn. Minunea din Nain nu a avut loc decat datorita puterii lui Dumnezeu - biruitorul mortii. Tanarul inviat a fost dat mamei sale, Hristos a pus in valoare rolul mamei in viata tinerilor. Nu moartea are ultimul cuvant, ci viata, garantia vietii noastre - Invierea lui Hristos". Ierarhul a indemnat pe credinciosi sa ingrijeasca mormintele mosilor si stramosilor care au aparat cu pretul vietii lor poporul si pamantul patriei.
Sambata, 7 octombrie, PS Episcop Andrei a slujit Sfanta Liturghie la Manastirea ,,Icoana Prodromita" din Comandau judetul Covasna. In cadrul Sfintei Liturghii doi dintre vie­tuitorii Sfintei Manastiri au intrat in cinul monahal, conform Episcopiei Covasnei si Harghitei.
Slujba de tarnosire la Clit, Protopopiatul Jibou
Preasfintitul Petroniu, Episcopul Salajului, a oficiat slujba de tarnosire a bisericii cu hramul ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", din localitatea Clit, filie a Parohiei Lozna, din Protopopiatul Jibou, in prezenta unui numar mare de credinciosi. Dupa sfintirea lacasului de cult, PS Episcop Petroniu a savarsit Sfanta Liturghie pe un podium amenajat in vecinatatea bisericii, fiind inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu Dan Dregan, protopopul Jiboului.
La finalul Dumnezeiestii Liturghii, ierarhul a acordat parohului Vasile Avram o diploma de apreciere, in semn de recunostinta pentru eforturile depuse la infrumusetarea bisericii. Satul Clit este asezat pe malul stang al raului Somes si apartine, din punct de vedere administrativ, de comuna Babeni, fiind atestat documentar, pentru prima data, in anul 1336. Biserica actuala din satul Clit dateaza din anul 1830, fiind zidita din piatra si avand zidurile de un metru grosime. Dupa venirea pr. Vasile Avram in aceasta localitate, in anul 2009, ajutat de membrii Consiliului si Comitetului parohial, si cu sustinerea credinciosilor, s-au realizat numeroase lucrari la sfantul locas de inchinare.
Binecuvantarea lucrarilor la Fizes, Brad
Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si al Hunedoarei, a binecuvantat, sambata, 7 octombrie, lucrarile la Biserica ,,Sfantul Ierarh Nicolae" a filiei Fizes, Parohia Lunca, Protopopiatul Brad, dupa care a slujit Sfanta Liturghie, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Ierarhul a acordat gramate de multumire parohului Alin Iuga si credinciosilor impli­cati in restaurarea si infrumu­setarea lacasului de cult. Dupa Sfanta Liturghie a fost oficiata slujba Parastasului pentru preotii care au slujit in biserica din Fizes si pentru ctitorii acesteia, conform Episcopiei Devei si Hunedoarei.
Slujire arhiereasca la Fagaras - Galati
Preasfintitul Ilarion Fagarasanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit duminica, 8 octombrie, in Parohia Fagaras - Galati, Protopopiatul Fagaras I, alaturi de protopopul Marius Corlean si de preotii parohi. In cadrul Sfintei Liturghii, tanarul Florin Viorel Popa a fost hirotonit diacon. PS Episcop Ilarion Fagarasanul a rostit un cuvant de invatatura, iar la sfarsit i-a miruit pe credinciosi. Sambata, 7 octombrie, PS Episcop Ilarion Fagarasanul a oficiat Sfanta Liturghie la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, iar cu aceasta ocazie l-a hirotonit diacon pe tanarul teolog Alin-Mihai Boboc. SursaDumnezeu vrea ca toti crestinii sa fie sfinti
,,Precum intru El ne-a si ales, inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara de prihana in...

Intronizarea PS Ignatie Trif, noul Episcop al Husilor
In data de 22 octombrie 2017, la Husi, va avea loc intronizarea noului Episcop al Husilor, Preasfint...

Sfantul Nectarie ajuta sa fie adus pe lume un copilas care era sa fie avortat
Eghina romaneasca!   Am avut o sarcina foarte dificila… Patru luni si jumatate nu am manc...

Nu fi curios sa vezi infernul!
Cel ce a creat Raiul si ne-a daruit toate facilitatile de a-l dobandi stie toate durerile noastre si...

Marturisitorii ortodocsi si invatatura despre icoana
Temele abordate in cadrul activitatilor au tratat pe larg invatatura ortodoxa despre cinstirea sfint...


Pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului-Axionita de la Biserica ,,Buna Vestire"- Belu in Grecia
Icoana Maicii Dom­nu­lui-Axio­nita, de la Biserica ,,Buna Vestire"-Belu, Protoieria Sect...

Sprijin pentru copiii de la Centrul de zi ,,Antimis"
In urma colectei desfasurate la Parohia Timisoara Fabric-Vest din Protopopiatul Timisoara II, in ace...

,,Impreuna de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir"
Inca din cele mai vechi timpuri, Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, a fost considerat ocrotitorul...

Lansarea Asociatiei ,,Clujul pentru Viata", la Biserica Studentilor
La Biserica Studentilor din Campusul studentesc Hasdeu, are loc azi, 21 octombrie, de la ora 19:00, ...

Zece ani de la infiintarea Episcopiei Salajului
La CatedralaEpiscopala ,,Inaltarea Domnului" din Zalaua avut loc joi,19 octombrie, conferinta pastor...