Proiect de modificarea legislatiei in domeniul ordinii si sigurantei publice: Ce faci cand striga politistul Stai, politia! - Nu te apropia! | Cine este socrul Principelui Nicolae si ce pensie incaseaza lunar | Dezvaluiri incendiare despre Regele Mihai: De ce i-a refuzat Regina Ana prima cerere in casatorie | Palatul Kensington a anuntat NUNTA DECENIULUI: Cand se insoara Printul Harry cu actrita Meghan Markle | Actual / Ce spun astrele azi, 17 decembrie | Actual / Alimente bogate in fier | Accident in lant pe DN1. O fetita de 7 ani si tatal ei, raniti | Duckadam, seful de imagine al FCSB, dezvaluiri incendiare: Am fost contactat pentru a tranti meciul | Regele Mihai a primit de doua ori echipa nationala de fotbal a Romaniei | NU POTI FARA SELFIE? S-ar putea sa ai o problema mai grava decat crezi | Candidatura-surpriza la Casa Alba. Ce actor celebru vrea sa devina presedintele SUA | Cum ne ingrijim si protejam pielea corespunzator in timpul iernii? | Agresorul de la Berevoesti, sub control judiciar | A furat un telefon mobil | A furat un portofel | Controale la transporturile de marfa si substante periculoase | Femeie decedata intr-un incendiu in comuna Caiuti | Costel Dunava, deputat PSD: Voi folosi toate parghiile legale ca sa ajut cetatenii judetului Bacau | BARBAT ACCIDENTAT MORTAL PE D.N.6 LA MEHADIA | Romania, presedintia CE. Daea, pregatiri intense |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Un album de specialitate, dar si ,,o carte vie"

Volumul ,,Moldova bisericilor de lemn" a ajuns, in seara zilei de marti, 10 octombrie, si in fata publicului bacauan. Lansarea albumului de reportaj aparut la Editura ,,Trinitas" a Patriarhiei Romane a avut loc la Arhivele Nationale Bacau.
Intr-un cadru in care istoria se impleteste cu prezentul, la sediul Arhivelor Nationale, si in prezenta unui public cald, interesat de domeniul monumentelor istorice, a avut loc lansarea bacauana a albumului de reportaj ,,Moldova bisericilor de lemn" al Otiliei Balinisteanu, jurnalist la ,,Ziarul Lumina".
Volumul a fost prezentat de parintele Nicolae Dascalu, directorul Publicatiilor LUMINA, care a evidentiat amploarea proiectului, ce a avut la baza un demers jurnalistic nascut in redactia ,,Ziarului Lumina", tenacitatea in ducerea pana la capat a acestuia si munca de excelenta pentru transpunerea in volum a reportajelor autoarei facuta de echipa de la Editura ,,Trinitas". Referindu-se la perspectiva din care autoarea s-a apropiat de bisericutele surprinse in reportajele din carte, parintele Nicolae Dascalu a remarcat ca ,,radiografia pe care Otilia Balinisteanu o face acestor biserici este una trecuta prin filtrul comunitatii, al sufletului omenesc. In orice sat, biserica este sufletul comunitatii. Si ca sa surprinzi intr-adevar viata spirituala a locului, trebuie sa vezi si biserica, si casele oamenilor, sa privesti si spre sufletele lor, si spre sufletul preotului de acolo".
Parintele director al Publicatiilor Lumina a mai scos in evidenta faptul ca autoarea ,,nu refuza punctul de vedere specializat, stiintific, etnografic, arhitectural, dar, in acelasi timp, trece totul prin filtrul jurnalistic. Aici cred eu ca este meritul cartii. De aceea, nu este doar un album de specialitate, este o carte vie".
Bisericile, file de istorie
,,Volumul este o marturie, la timpul dat, a monumentului si, in acelasi timp, a comunitatii. Intre biserica locas de inchinare si biserica din sufletele oamenilor exista o comunicare permanenta. Si aceasta comunicare se vede radiografiata in carte. Daca peste 10 ani s-ar mai face o serie de astfel de reportaje, am vedea de fapt evolutia societatii noastre. Pentru ca bisericile sunt carti de identitate ale comunitatilor noastre si file din cartea de istorie a neamului romanesc", a conchis parintele Nicolae Dascalu.
La randul sau, istoricul Vilica Munteanu, presedintele Asociatiei Arhivis­tilor Bacau, a tinut sa sublinieze faptul ca ,,volumul este unic ca abordare. Povestea fiecarei bisericute e ca un stop-cadru. Acesta este meritul autorului care este si gazetar: stie sa transmita informatie bogata in cateva cuvinte si sa te faca sa citesti si sa dai si fila cealalta. Meritul incontestabil este si al imaginii, pentru ca ne aflam in fata unui album de reportaje, subtitlu foarte inspirat formulat. Veti regasi in carte, minunat evocate, povestile acestor calatorii la bisericile de lemn din Moldova, cu bucurii, cu necazuri, cu dezamagiri, toate scrise intr-un foarte rafinat stil gazetaresc".
A doua parte a intalnirii, moderata de directorul Arhivelor Nationale Bacau Mihaela Chelaru, s-a constituit intr-un dialog viu intre public si autor, multi dintre preotii prezenti au impartasit din experientele personale si au descris eforturile pe care le-au facut pentru a salva bisericutele de lemn in care slujesc.
Parintele Marius Cojocaru de la biserica de lemn ,,Sfintii Voievozi"-Casin a vorbit despre implicarea comunitatii in restaurarea bisericutei monument istoric, dar si despre lipsa de cooperare cu institutiile statului. ,,Am riscat, in 2005, cand, in urma unor ploi masive care au degradat in ultimul hal bisericuta, am hotarat, dupa demersuri fara nici un rezultat, sa o restauram singuri, respectand intocmai infatisarea initiala. Noi, preotii de la aceste biserici, care vrem sa facem cate ceva, constatam cu tristete ca la demersurile pe care le inaintam la institutiile de resort nu primim absolut nici un raspuns", a spus parintele Cojocaru.
Parintele Vasile Popa, de la biserica de lemn Rusaiesti - Poduri, una dintre cele mai vechi din Moldova, a descris impasul in care se afla in privinta imprejmuirii cimitirului din jurul bisericii de 400 de ani deoarece cimitirul nu mai poate fi gestionat de biserica, fiind in administrarea Consiliului local. ,,Ne confruntam cu destule probleme in privinta intretinerii acestor biserici de lemn. Cred ca aceasta carte grea, si la propriu, si la figurat, ne va fi de folos si noua, celor care slujim intr-o astfel de biserica, si altor cititori", a spus parintele Popa.Parintele Constantin Ceausu, de la biserica de lemn Merisor - Scorteni, a povestit cum a gasit bisericuta monument: ,,Cand am ajuns la Scorteni, in 1989, bisericuta de lemn era o ruina. Intrau cateii, purceii, gainile, prin gaurile din fundatie. Cand am vazut-o asa, sincer va spun, m-a lovit o jale, o durere... ploua in ea ca afara. Iar ea este unica in tara, caci este singura biserica in care bolta este sculptata in scari inverse - ca si cum Dumnezeu coboara spre noi. M-am apucat de restaurare, am adus mesteri de la Schitul Frumoasa, am carat sindrila cu masina proprie si am acoperit biserica".
Parintele George Nadejde, de la biserica de lemn ,,Sfantul Nicolae" - Orbeni, a vorbit despre putinele informatii care s-au pastrat despre bisericile vechi. ,,Din 2004, de cand sunt paroh la Orbeni, am cautat mereu sa ma documentez cu privire la biserica de lemn , dar si in privinta altor biserici de lemn si am gasit putine informatii. Si cred ca volumul acesta e ca o mina de aur de care avem nevoie nu numai noi, cei care avem biserici de lemn in parohie". SursaDarul lui Iisus
Am vrut sa-I daruiesc Domnului meu un cadou. Asa se obisnuieste cand se naste un copil. Iar pentru A...

Marea Lavra, vazuta de George Crasnean
Denumire oficiala: Iera Moni Megistis Lavras Rangul in Athos: I Anul zidirii: 963 Ctitor: sfantul At...

De ce tinem duminica si nu sambata?
Odata cu Invierea Domnului, ,,in prima zi a saptamanii " (Marcu 16:12), crestinii (adica cei care au...

Noul Adam
Intr-o foarte frumoasa carte, scriitorul Elie Wiesel se intreba ce putea sa fie in sufletul lui Adam...

Sfantul Proroc Daniel
Prorocul Daniel s-anascut din semintia lui Iuda, semintieimparateasca. A trait cu 460 de ani inainte...


Sfantul Sebastian (18 decembrie)
In aceasta luna, in ziua a optsprezecea pomenirea Sfantului Mucenic Sebastian si Zoe sotia lui si a ...

Lagarul
Inchisa in pacat, inima este exterminata. Departe de Iesire, groapa anxietatii se adanceste. Fara Hr...

Suntem crestini?
O mie sapte sute de ani si mai bine. Este atat de mult de-atunci dar mergand inapoi pe firul evenime...

LADOGA: Cuviosul Antipa
Romanul Antipa de la Calapodesti este cinstit mai ales in Rusia si in Grecia, dar asta nu ii dimueaz...

INTERVIU DESPRE MEDICINA ISIHASTA cu pr. arhim. Andrei Coroian
1.Ce inseamna pentru dumneavoastra conceptul de Medicina Isihasta, propus de catre Pr.Ghelasie Gheor...