Masini rasturnate pe rutele Dumbravita - Giarmata si Lovrin - Sandra | Caz socant in Timis! Barbat gasit spanzurat in locuinta, cu mainile legate la spate | Chiar si atunci cand nu intervin, pompierii salveaza vieti | Sprijin pentru achizitia de masini noi. Care este premiera din acest an | Domnului profesor, cu drag | Pamantul tinerei generatii | Gestul extraordinar de care nimeni n-a stiut. Ce decizie a luat Simona Halep in timpul turneului de la Indian Wells | Raed Arafat critica dur un produs folosit de o multime de romani, dupa ce a vazut o reclama la metrou. ,,Nu mai promovati aceste aparate ale mortii" | SPECIAL: Povestea monumentului uitat din Sapanta | VOLEI: Victorie clara pentru Stiinta Explorari in fata ultimei clasate, CSU UV Timisoara | Tragedie la Cirque du Soleil. Un acrobat a murit in timpul spectacolului, in timp ce executa un numar la inaltime | Alerta meteo - Cod galben in judet | Soferul unui camion cu lemne amendat | Au confiscat un metru cub de lemne | Adolescent de 15 ani prins dupa ce a furat o masina | Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania ,,Am 14 ani!" | Ambasadorul Republicii Belarus, in vizita in judetul Hunedoara | JURNAL VIRTUAL. Primii someri ai primariei | Premiu de excelenta la Gala Drepturilor de Autor si a Drepturilor Conexe pentru Agerpres | Mobilitati de plasament pentru proaspat absolventi in cadrul programului Erasmus+ |
Stiri din ziare si reviste, stiri din Romania

Vizita pastorala, sau apropierea de enoriasi

Daca in Occidentul crestin pastoratia s-a cladit pe imperativul ,,Mergand, invatati toate neamurile!" (Matei 28, 19) sau ,,Siliti-i sa intre!" (Ioan 14, 23), Ortodoxia si-a intemeiat pastoratia pe indemnul ,,Vino si vezi!" (Ioan 1, 46) sau pe invitatia ,,Gustati si vedeti ca bun este Domnul!" (Psalmi 33, 8). Plecand de la aceasta premisa, pastorul de suflete nu se poate multumi cu vestirea Evangheliei doar in locasul de cult.
Daca apreciem cu onestitate numarul credinciosilor care participa la slujbele Bisericii sau al celor care se spovedesc in raport cu numarul total al enoriasilor din cuprinsul parohiilor, proportia este una ingrijoratoare. In majoritatea cazurilor proportia nu depaseste un sfert, fapt care reclama o alta abordare decat asteptarea credinciosilor in biserica.
Daca suntem contrariati de maniera abuziva a celor care fac propaganda religioasa mergand din casa in casa si din usa in usa, cred ca ar fi mai constructiv daca am evalua in actualitate paradigma pastorala de a porni in cautarea oii pierdute (Luca 13), nemultumindu-ne cu cele nouazeci si noua de oi aflate in staul, adunate deja in corabia mantuirii - Biserica.
Abordarea personala a credinciosilor indiferenti, neangajati in viata Bisericii, se inscrie in dreptul datoriei noastre de a propovadui Evanghelia fara a cadea in riscul de a face prozelitism. Noi, preotii din parohii, suntem indreptatiti, dar si indatorati sa-i vizitam, sa-i invitam la Cina Domnului pe cei botezati in credinta ortodoxa, si nicidecum zelosii cultelor neoprotestante.
In acest sens, credinciosii neintegrati deplin in Trupul lui Hristos pot fi vizitati in mod expres, in afara vizitelor prilejuite de Craciun sau de Boboteaza.Dupa anuntarea prealabila a vizitei, preotul poate incepe un dialog cu persoanele in cauza. Apropierea de acesti enoriasi e bine sa se faca intr-o maniera delicata, tema apropierii de Dumnezeu fiind adusa in discutie pe parcurs. Mai intai, e bine sa se creeze un ambient de incredere si un dialog legat de preocuparile si nazuintele sufletesti ale celui aflat in atentia preotului. Dupa depasirea acestui stadiu, poate fi adusa in discutie si oportunitatea apropierii de Biserica.
Vizitele pastorale, precedate de pomenirea in rugaciune a celor indiferenti, sunt de natura sa subtieze mult randul acestora si sa sporeasca numarul celor prezenti in biserici.
Pentru a avea rod, vizitele pastorale nu ar trebui sa se suprapuna cu vizitele indatinate, pentru ca cel vizitat sa nu considere vizita preotului marcata de un scop nedeclarat sau chiar de un scop pecuniar.
De aceea, preotul va refuza categoric sa primeasca in cadrul vizitei vreo donatie sau un ajutor material, pentru ca interesul pentru viata persoanei vizitate sa nu fie umbrit de nimic.
Mandatul pastorului de suflete este unul cu totul special, asa cum se arata in cartea profetului Iezechiel: ,,Si pe tine, fiul omului, te-am pus Eu strajer casei lui Israel si tu vei auzi cuvant din gura Mea si il vei vesti din partea Mea". Iar daca ,,tu nu ii vei grai nimic ca sa vestesti pe pacatos sa se abata de la calea lui, atunci pacatosul acela va muri pentru pacatele sale, dar sangele lui il voi cere din mana ta" (Iezechiel 33, 7-8).
Intre acest imperativ si statura lui Moise (Iesire 32, 32) sau a Sf. Pavel (Romani 9, 3), care preferau sa fie anatema decat sa piara poporul credincios, se desfasoara spatiul in care fiecare pastor are sansa de a raspunde in prezent probei de iubire la care ne cheama Mai-Marele pastorilor (I Petru 5, 4): ,,Petre, ma iubesti tu pe Mine?... Pastoreste oile Mele!" (Ioan 21, 15-17). Iar a pastori inseamna, pe langa a procura hrana imbelsugata oilor, cautarea oii pierdute si pazirea de lupul intelegator (Ioan 10).
(Pr. Bogdan Frasila, inspector la Sectorul de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor) SursaIeromonahul anonim, despre rugaciune
Am gasit o rugaciune impotriva rautatii din inima. Am cautat-o indelung si mi-am propus ca, pana nu ...

Rescript 4
Focul nu se extinde daca este stins. Pacatul este un foc din iad. Vad ca un prunc care acum deschide...

Rescript 3
Cand pui mana mana pe o carte, rapid iti dai seama daca este buna sau nu. Cand gusti un vin, rapid i...

Homo generosus
Generosul traieste experienta apostolilor (bucuria de a fi la Nunta, impreuna cu Mirele). Generosul ...

Rescript 2
#2 Sabin miluieste toata viata un sarac. Exact acest nevoias primeste bani si il tradeaza. Sabin moa...


Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, si a Sfantului Gheorghe Pelerinul
Duminica, 25 martie a.c., de sarbatoarea Bunei Vestiri, va avea loc la Iasi Proclamarea solemna a ca...

Lansarea proiectului ,,Uniti pentru o Romanie vie!"
Scoala Gimnaziala ,,Mihail Sadoveanu" din Bacau a gazduit miercuri, 14 martie 2018, lansarea proiect...

Rescript
#1 Azi am renuntat la FB. Ma simt eliberat. Dincolo de lumea tastelor, ma simt pacatos. Obligat. Con...

Maiorul Iancu Catuneanu
Maiorul Iancu Catuneanu, care s-a duelat cu Alexandru Sturdza, in anul 1908, era ploiestean   I...

Cinstirea Crucii in viata noastra - Parintele Teofil Paraian
Crucea Mantuitorului nostru Iisus Hristos este Fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni, in inteles...